Andrea Penezić postigla je sedam pogodaka ŠvedskojPrvi od dvaju prijateljskih susreta ženskih reprezentacija Hrvatske i Švedske pripao je gošćama 31:27 (16:15), inače aktualnim europskim doprvakinjama s posljednjeg prvenstva u Danskoj.

Nije počelo dobro za našu reprezentaciju, jer su Šveđanke borbenije ušle u utakmicu i odmah preuzele igru u svoje ruke. Vodile su tokom čitavog prvog dijela, a naše su djevojke jurile i po tri pogotka zaostatka. Tračak nade pokazao se u 12. minuti kada je Hrvatska povela 7:6, no bio je to, kako će se pokazati, samo kratkotrajni bljesak.

Pokušavale su naše djevojke na sve načine, izbornik Canjuga tražio je i rotirao, ali obrana u ovoj utakmici nije bila na očekivanoj razini, a samim tim ni golmanice nisu uspjele obraniti gotovo ništa.

Početkom drugog dijela Šveđanke postižu nekoliko lakih golova, naše djevojke griješe u nekoliko napada i iz minute u minutu raste prednost gošći, koju naše rukometašice nisu uspjele stići. Izbornik Canjuga to je iskoristio pa je u završnici dao prigodu igračicama s manjom minutažom, no unatoč tomu Hrvatska danas nije izgledala kao prava ekipa.

Šveđanke su zasluženo pobijedile, a naše će djevojke prigodu za uzvrat imati već sutra, u petak, 22. travnja u 17 sati, kada će ove dvije reprezentacije odigrati još jednu utakmicu u pulskoj Sportskoj dvorani Mate Parlova.

Vladimir Canjuga: Zašto cure ne skaču s klupe…
– To je bila slika, recimo, drugog poluvremena protiv Danske, protiv Rusije. Dvadesetak minuta igrali smo dosta dobro, s tim da smo nezamislivo lako primali golova s krila. Grubišić je bila, u najmanju ruku, loša, ni približno na razini na kakvoj je inače. Jelčić ništa bolje, možda koji postotak uspješnija, i mi smo jednostavno bili toliko rašireni na krilnim pozicijama da smo primali lake golove. U drugom poluvremenu Šveđanke su imale jako puno prostora u sredini, pa su niz nastavile kroz sredinu. Istodobno u napadu, osim donekle raspoložene Tatari i Penezić, a dosta dobro odigrala je i Zebić, nismo imali igračicu koja bi održala visok ritam igre u napadu, pa smo izgubili 6-7 lopti i primili golove iz kontranapada. Prekratko sam u reprezentaciji da bih znao pravu genezu zašto se te cure ne vesele svakom golu, zašto te cure ne skaču s klupe za svaku našu dobru akciju. Je li to dugotrajni proces, ja bih ga nazvao team buildinga unutar ekipe, ili je to jednostavno takva kultura življenja kod nas, jer vidim da su Šveđanke sasvim drugačijeg mentalnog sklopa. Danas su bile na plaži, a naše cure su za to vrijeme u sobama. To su neke stvari koje su očito problem dugotrajnog rada i mene kao izbornika, ali i prijašnjih godina, ne samo u A selekciji, nego kako se to sve odvijalo kroz juniorski staž, kroz kadetski staž, za jednu takvu kompaktnu ekipu ipak treba živjeti godinama, ono kak’ se veli jedan za sve, svi za jednoga. To što su Šveđanke viceprvakinje Europe govori o našoj realnosti. Ne da opravdavam cure i sebe, ali je činjenica da su Šveđanke dobre, da su viceprvakinje, dok naše djevojke trenutno kako igraju i u kakvim klubovima igraju unutar Hrvatske i inozemstva, da nam je zaista realnost između petog i desetog mjesta u Europi. Jer ne zaboravite da ništa slabije ne igraju ni Rumunjska, Danska, Crna Gora, koju smo doduše fenomenalnom igrom i pobijedili, a da o Norveškoj i ostalima ne pričamo. Možda je dobro da u tako jakim utakmicama vidimo gdje smo, pa će nam biti lakše igrati protiv ekipe koja je znantno slabija nego Švedska – pričao je izbornik nakon utakmice.

Andrea Penezić: Nismo mi takvog mentaliteta da skačemo s klupe…
– Nije izgledalo najbolje. Prvo poluvrijeme je još dobro funkcioniralo, ali smo obranu odigrali loše, bilo je puno rupa, dopuštali smo prolaze sa šest metara, šuteve s 8-9 metara, nismo igrali dovoljno agresivno. Mislim da smo se jednostavno predale, a ne znam zašto. Kad nam je sve krenulo nizbrdo, očito nam je pala i volja. U napadu to je još i dobro izgledalo, ali s ovakvom igrom nam se ne piše dobro. Morat ćemo poraditi puno bolje na obrani, jer protiv Srbije moramo prije svega odigrati dobru obranu, a u napadu ćemo zabiti svoje. To što Šveđanke skaču za svaki gol, takav su mentalitet, mi jednostavno nismo. no, za igrati obranu presudna je volja. Danas nam je manjkao voljni moment, moramo igrati jedna za drugu, moramo jedna drugoj pomagati u obrani, jer mislim da samo tako možemo odigrati dobru obranu i pomoći golmanima. Oni su bili na streljani, obrana je ”pucala” sa svih pozicija, s krila, iz sredine, pa moramo i njima olakšati posao. Primarno je, znači, poboljšati obranu, a za napad imamo uigranu taktiku, uigrane akcije – konstatira Penezić.

Maja Zebić: Ovo je priprema, sa Srbijom će biti drugačije
– Mislim da smo preopušteno krenule u utakmicu, da je bilo bez dovoljno borbe, žara, želje, obranu smo igrali katastrofalno, tako da nam ni golmani tu nisu mogli previše pomoći, jer kad igraš lošu obranu, nema ni golmana nigdje. U napadu smo gubile puno lopti, jednostavno – loša utakmica. Nadam se da će sutra biti bolje, da ćemo pokazati više želje i borbe, pa možemo očekivati pobjedu. Protiv Srbije će biti drugačiji pristup, ova će utakmica ostati iza nas, nije za usporedbu. Ovo je pripremni dio i sutra na drugoj utakmici ”probudit” ćemo se – realna je Zebić.

PRIJATELJSKA UTAKMICA
HRVATSKA – ŠVEDSKA 27:31 (15:16)
PULA – Sportska dvorana Mate Parlova. Gledatelja: 50
Suci: Bogdan Stark i Romeo Stefan (Rumunjska)

HRVATSKA:
Grubišić 5 (5+0), Jelčić 5 (5+0); Tatari 3, Kiridžić 2, Kožnjak, Golubić, Šerić 1, Petković, Gaće 1, Pušić, Horvat, Franić 2, Penezić 7, Zebić 7(3), Milanović-Litre 4, Havić, Džono, Zovko
IZBORNIK: Vladimir Canjuga

ŠVEDSKA:
Kain 4 (4+0), Grübbstrom 8 (7+1); Karlsson, Agren, Flognman, Boson, Islashelgesson 2, Roberts 3, Wielfrieden 7, Torstensson 5, Wiberg, Gullden 6(5), Helleberg, Wallter 1, Hagman 1, Wallen 5, Jacobsen, Johansson 1
IZBORNIK: Per Johansson

SEDMERCI: Hrvatska 4(3), Švedska 5(5)
ISKLJUČENJA: Hrvatska 6 minuta (Tatari, Milanović-Litre, Havić po 2), Švedska 6 minuta (Islashelgesson, Hagman, Johansson po 2)