Vesna Milanović Litre na utakmici Podravka Vegeta Samobor, travanj 2013.S prvim danom ulaska u Europsku uniju članice ekipe Podravke Vegete više nisu Miranda Tatari, Sanja Damnjanović, Anita Gaće, Lidija Horvat i Marta Žderić. To se već znalo, ali da se i zabilježi. Njima su ugovori istekli i njihovo je pravo odabrati novu sredinu. Nagovori nisu uspjeli. Često se postavlja pitanje o tome kako ih se pustilo. Jednostavni su odgovori: RK Podravka ne može platiti koliko plaćaju neki, a nije ni samo novac u pitanju, već i nastavak karijere (Tatari, Damnjanović, Žderić), dok je dio igračica otišao u druge klubove i za manji novac. Podravka im nije bila maćeha. Sretno im bilo, idemo dalje.

Andrea Čović na utakmici s Krimom u KoprivniciA za dalje dobra je vijest da je hrvatska ženska rukometna reprezentacija osvojila brončanu medalju na Mediteranskim igrama. Iako je direktor hrvatskih reprezentacija ”Bale” Balenović izjavio da je to više od očekivanja, bili bismo sretniji da su cure pobijedila Tunis, u polufinalu bi se borile sa Crnom Gorom, onom istom koju su pobijedile u borbi za brončanu medalju, ušle, vjerojatno, u finale, pa bi tek onda naišle na jaku Srbiju, s kojom se izgubilo u polufinalu. No, to je samo teorija, bolje reći želja post festum.

Među ”mediterankama” i četiri su Podravkine rukometašice, pa od srca čestitamo djevojkama koje su u Turskoj nosile dres Hrvatske, a Podravku i Koprivnicu u srcu, a sada mediteransku broncu oko vrata. To su Iva Pongrac, Ivana Kapitanović, Andrea Čović i Ekatarina Nemaškalo. Cure, vaše vrijeme više ne dolazi, vaše vrijeme je sada.

Jasno je da se u natjecateljskim utakmicama moraju isprobati i mlađe, da ne velimo pričuve A reprezentacije, ali nameće se jednostavno pitanje, možda i rješenje. Ako se klubovima kroz sportski tisak stalno sugerira da na mladima svijet ostaje (mi to znamo, ali i znamo i da se na iskusnima rezultat stvara), onda je normalno da se i Hrvatskom rukometnom savezu i stručnom stožeru ponudi ideja da se oformi B reprezentacija i da se ona formira na turnirima i prijateljskim utakmicama s europskim reprezentacijama u širem smislu, ili s reprezentacijama u regiji, pa i klubovima u oba okruženja. To nije nikakva novost, ali bi smanjila eksperimentiranje na službenim utakmicama, što, bez obzira na dobru namjeru, širem rukometnom auditoriju ne izgleda dobro.

Jasno je da bi to opteretilo klupske kalendare, ali kao da i ovako nisu opterećeni. Primjerice, ovoga ljeta Podravka daje igračice i za juniorska i kadetska europska prvenstva, dio njih priključuje se klubu krajem kolovoza, kada su pripreme finiširane. Poštujemo zahtjeve svih reprezentacija, tako da ne razumijemo kad čitamo o nekooperativnosti klubova. Reprezentacija je i za nas svetinja i poštujemo izborničke želje, poštovali smo i kad odnos prema našim igračicama u početku mandata nije bio prema našim očekivanjima i kvaliteti naših reprezentativki. Smatrali smo da nije svatko dobar samo zato što je iz Hrvatske otišao u neki strani klub.

No, dobar dio njih izrastao je u vrhunske igračice baš u Podravki, zahvaljujući i stručnosti svih klupskih trenera, bez njih se nije moglo i neće se moći (Penezić, Zebić, a do pred nekoliko dana Tatari, Žderić, Gaće…).

STIPENDIJSKI UGOVOR POTPISALA I SARA ŠENVALD

Sara ŠenvaldA za one koji brigu brinu o mladima evo još jednog i vjerojatno za iduću sezonu, ili bar za ovu godinu, posljednjeg ugovora: stipendijski je potpisala mlada reprezentativka Sara Šenvald, kao treći pivot u Podravki Vegeti, uz Vesnu Milanović Litre i Andreu Čović. A statistike i zbroja radi, dodat ćemo da su ugovore potpisale i mlade Vidak, Dragišić, Kapitanović, a nisu stare ni Pongrac, Nemaškalo, A. Čović, Vukojević – pola ekipe od 16 igračica.

PUNO UTAKMICA, IDUĆIH DANA PRAVILA HRVATSKE I REGIONALNE LIGE

Podravka Vegeta odigrat će u prvom dijelu sezone puno utakmica. Najprije slijede pripremne utakmice, njih 5-6 s mađarskim klubovima, u Vácu će se odigrati tri utakmice krajem kolovoza, prije toga još dvije-tri (ima više opcija), u Koprivnici će se igrati Bepov turnir (Budućnost, Krim, Hypo), a 12. srpnja slijedi konačni dogovor o Regionalnoj ligi. Ideja je, čeka se pristanak ”zapadnih” klubova, da se u prvom dijelu liga podijeli na Istok i Zapad. Ima logike, jer iz vlastitog iskustva znamo da su putovanja u Podgoricu, Skoplje, Jagodinu, Zaječar skupa i čak i dugotrajna. Čeka se odluka klubova. Zna se da na istoku Vardar, natrpan kvalitetnim igračicama (znate onu poštapalicu ”pun k’o brod”), ne želi u sudjelovati u ”nižem” društvu. U Beču na izvlačenju parova Lige prvakinja u razgovoru su iznijeli planove prema kojima će se za Ligu prvakinja pripremati prijateljskim utakmicama. U ovom trenutku su bogati, pa mogu što žele. Dolaze i na pripreme u Hrvatsku, u Poreč, zrakoplovom, bus će doći prazan da ih vozi po dobrim hrvatskim cestama, a i do Ljubljane na Kandijin turnir, gdje Krim nije pozvao Podravku Vegetu. Inače smo si jako dobri, ali, eto. Mnogi nas ocjenjuju i podcjenjuju, a da niti mi sami, a najmanje drugi, možemo ocijeniti kakva je Podravka Vegeta danas.

S druge strane o sudjelovanju u Regionalnoj ligi još se nisu izjasnili ”zapadni” Krim i Hypo, Lokomotiva i Podravka Vegeta jesu, utakmice te vrste i te kako ima trebaju, a zanimanje Samobora za sudjelovanje ipak je najvjerojatnije samo zanimanje, jer danas, u četvrtak, 4. srpnja, tijela HRS-a trebala bi utvrditi prijedlog sustava natjecanja u kojem ne bi trebalo biti novosti u odnosu na prošlu sezonu. Naime, Lokomotiva i Podravka Vegeta igrale bi zajedno sa četiri prvoplasirana kluba Ligu za prvaka, liga bi imala 11 klubova, 22 kola, a nakon toga slijedile bi Lige za prvaka (6), Liga za poredak (4) i Liga za ostanak (3).

Zapravo, jedino je logično da se oslobode prvog dijela prvenstva Lokomotiva i Podravka Vegeta, jer sudjeluju u kvalifikacijama ili u Ligi prvakinja (ne uspije li Lokomotiva u kvalifikacijama nastavlja u europskim kupovima).

NOVA PODRAVKA VEGETA: IGRAČICE PRIMAMO OTVORENA SRCA

Od Lina do reprezentacije, Ivana KapitanovićIzravnije o Podravkinim pripremama i igračkom kadru bit će govora na sjednici Upravnog odbora sazvanoj za 24. srpnja, kada (u 19 sati) počinju i pripreme Podravke Vegete. O tome će Upravni odbor izvjestiti novi trener Goran Mrđen. Igračicama koje su stigle želimo dobrodošlicu. Iako se angažiranje igračica obavljalo izvan optimalnih rokova, što je zahtijevalo veliki napor u traženju i, jasno, suženi izbor, u ekipu su stigle dobre igračice, neke i vrlo dobre i iskusne. Ekipa je europski otvorena. U njoj su tokom povijesti u zadnjih 20-ak godina dolazile igračice iz raznih krajeva Europe i izuzetno zadužile klub: i Ruskinje, Ukrajinke, Rumunjke, Čehinje, Mađarice, a do jučer je oslonac ekipa bila i srpska reprezentativka Sanja Damnjanović. Sada nam dolaze igračice koje žele svoju sportsku karijeru i životopis poboljšati baš u hrvatskome klubu sjajne reputacije. Njih primamo otvorena srca. Mi smo europski klub, klub s najviše upisanih sudjelovanja u natjecanju Lige prvakinja u Europi. I ma u kakvom sastavu nastupali, mi smo poznata Podravka Vegeta, i na tu vrijednost smo ponosni.

Uz takva razmišljanja potrebno je skinuti mrke izraze lica, i najsretniji bismo bili kada bismo jednom vidjeli i nasmijane navijače.

I tako se može pomoći klubu, a nije teško.

Da se zajednički veselimo igri. Lijepoj igri. Da poraze ne shvaćamo tragično. Da svi mirnije radimo svoj posao, da u njemu svi izrastamo. Polako se ježi jež.

Ivo Čičin-Mašansker, www.rk-podravka.hr

Lokomotiva - Podravka Vegeta u susretu Regionalne lige