Danas nas je u 91. godini napustio Vinko Zember, istaknuti sportski i školski djelatnik. Zember je rođen u Koprivnici 27. prosinca 1930. godine. 1957. godine diplomirao je na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu iz grupe predmeta Fizički odgoj-Zemljopis, a dvije godine uoči završetka studija postao je instruktor nogometa.

U njegovoj se biografiji posebno ističe dugogodišnji rad u sportu i odgoju pa je tako punih 11 godina obnašao dužnost ravnatelja Osnovne škole Đuro Ester. Odgojio je tako generacije i generacije divnih ljudi koji su mu do danas zahvalni na svemu što je punog srca prenosio kroz sport, odgoj i obrazovanje.

Mnogi ga ponajviše pamete kao sportsku veličinu našeg kraja, a taj trag neizbrisivo je urezan u koprivničko školstvo, rukomet i nogomet.

U njegovoj bogatoj biografiji vrijedi posebno istaknuti rukomet.

”Kada su u ranu jesen 1955. koprivničke gimnazijalke pod vodstvom svog nastavnika i trenera Vinka Zembera, na prašnjavom igralištu pored škole započele svoje prve rukometne korake, ni slutile nisu da će desetak godina kasnije Koprivnicu nazivati ”gradom juha” i rukometa” te da će RK Podravka postati jedan od najznačajnijih simbola grada, ponos i miljenik velikog broja navijača i simpatizera kluba” , napisao je to Marijan Domović 2000. godine u knjizi Rukometni klub Podravka 1955.-2000.”

Prva snimljena fotografija koprivničkih gimnazijalki 1955. godine

Isto tako na našim službenim stranicama često se prisjećamo prve rukometne utakmice koja se odigrala 4.prosinca 1955. godine, a pod vodstvom nastavnika Zembera, koprivničke gimnazijalke su osnovale i klub. Prvo ime kluba bilo je Ivo Marinković, a pod njime je odigrana i prva službena utakmica uz rezultat 7:4 1. travnja 1956. godine gdje je Vinko Zember i dalje vodio ekipu. Nakon toga ime se mijenja u Partizan i preuzima je Vladimir Ščrbek, a za trenera nakon toga dolazi Josip Samaražija. Josip Saramžija Bepo, također je zadužio hrvatsku rukometnu povijest, a posebno koprivničku i njemu u čast svake se godine organizira Memorijalni turnir kao podsjetnik na mnogobrojne uspjehe koje su pokrenula trenerska imena poput Bepa, a sada je tu i još jedan uistinu značajan, Vinko Zember.

Veliki trag ostavio je i u muškom rukometu kada je 1955/1956. godinu preuzeo vođenje muške ekipe od tadašnjeg trenera Ivice Kušeka koji je otišao u vojsku. U to je vrijeme paralelno vodio i trenirao i ženski i muški sastav sve do 1957. godine kada i sam odlazi u vojsku. U isto vrijeme bio je i aktivni sportaš te je igrao u Slavenu.

Nogometom se bavio od 1945. godine do 1960. godine, a bio je i trener nogometne pionirske škole u NK Slaven.

Crtica iz povijesti/ Vinko Zember s Anom Samaržijom i Anđelkom Mioč

Zember je bio izuzetno angažiran i u društveno-sportskim organizacijama Grada i općine te je s kolegama nastavnicima bio pokretač mnogobrojnih sportskih aktivnosti u školama, Gradu i općini. Aktivno je radio s omladinskom brigadom na izgradnji sportskih objekata u Koprivnici kao što su primjerice Gradski stadion, igralište kod Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski, ali i ono pokraj Osnovne škole Đuro Estere, na kojem se danas gradi sportska dvorana.

Zember je u život škole, koprivničkog sporta, ali i grada Koprivnice općenito, utkao svoje najbolje godine, predanim radom poklonio cijelo svoje biće, svoje sportsko znanje i životne mudrosti.

Prepoznao je to i Grad Koprivnica te mu je 2003. godine dodijeljena Medalja grada Koprivnice.

U ime svih djelatnika, igračica te cijelog Rukometnog kluba Podravka, izražavamo duboku sućut obitelji, prijateljima i poznanicima, a profesor Vinko Zember neka počiva u miru.

Izvor: Drava.info/grad Koprivnica