Napad Hypa, Havić u skoku // Foto Ivo Čičin-MašanskerFavorizirani Hypo iz Beča nije svladao Podravku Vegetu u prvoj utakmici Ipress kupa 2013, Vácovog turnira što se igra u Mogyoródu blizu Váca: Hypo Nö – Podravka Vegeta 26:26 (14:13). U Vácu se rade popravci na dvorani, pa je turnir prenesen u Mogyoród. Ako vam se mjesto čini nepoznato, podsjetit ćemo da se u Mogyoródu održavaju utrke Formule 1, Hungároring.

Još uvijek se osjeća da je ovo pripremno razdoblje i da se Podravka Vegeta još uvijek traži, ali na utakmici s Hypom – našla se. Ne sasvim, ima početničkih grešaka, ali i posljedica fizičkih priprema (Trifunović problemi sa stopalima zbog jednotjedne ”vožnje” na biciklu). Trener Goran Mrđen bojao se da će ih Hypo pretrčati, ali semafor je do 15. minute pokazivao sasvim ravnopravnu igru s golom vodstva Podravke Vegete. Tada je Hypo prvi puta imao prednost od gola razlike, 8:7. Igra je bila izjednačena, a vrijedi zabilježiti Podravkin gol za vodstvo 11:12, kada je gol sa crte postignut nakon kombinacije svih vanjskih napadačica. Poluvrijeme je završilo 14:13 za Hypo, uz male dekoncentracije u napadu i u obrani, mada je obrana bio bolji dio igre.
U drugom poluvremenu nakon isključenja Trifunović Hypo je prvi puta došao u vodstvo s dva gola razlike, 15:13, a zatim s dva sedmerca zaredom stigao na četiri razlike, 17:13, pa 18:14 i 19:15. Lopta se gubila u napadu, jer se nije davala slobodnim igračicama na vrijeme, nego se s njom ”loptalo”, što je boljka uočena na svim dosadašnjim pripremnim utakmicama.
No, karakteristika ovog sastava Podravke Vegete je da baš previše ne mari, tj. ne plaši je vodstvo suparnika. Onih 19:15 istopilo se na 19:17, a onda je Nemaškalo s dvije minijature oduševila. Najprije je u 42. minuti odigrala brzu kontru za 19:18, Hypo je zabio za 20:18, a Nemaškalo se ubacila s lijevog krila na vanjsku poziciju, skočila i zabila za 20:19.
Živković nije pronašla Pongrac // Foto Ivo Čičin-MašanskerNa izjednačenje se čekalo do 48. minute. Najprije je Milanović Litre smanjila na 22:21, a Dina Havić izjednačila na 22:22. Deset minuta prije kraja Podravka Vegeta je povela s 22:23, Hypo opet poveo dva razlike, no Lea Vukojević i Marijeta Vidak drže prikljulak, u 57. minuti je 26:25 za Bečanke.
Tada je Milanović Litre isključena na dvije minute, a onda su krenuli suci (nije jasno zašto uvijek pomažu favorizirnom): oduzimali su loptu nakon tri sekunde držanja (pravilo je: nakon 5 sekundi), nisu sudili očitu pasivnu igru Hypa, a pridodaju i dosuđivanje sumnjivih sedam metara. Tada ne scenu stupa Ivana Kapitanović, brani sedmerac Dinizovoj, a odmah nakon toga i zicer i u 59. minuti Živković izjednačava na 26:26. Do kraja je ostalo još 18 sekundi, loptu je držao Hypo, trener Soubak, logično, zatražio je time out, napad Hypa opet zaustavlja junakinja utakmice Ivana Kapitanović i Podravka Vegeta ostvaruje odličan rezultat.
Bez obzira što su to pripreme, ocjena volje, nastojanja, zalaganja, a konačno i rezultat protiv europske ekipe, visoka je. Trener Mrđen zadovoljan je što se atmosfera iz svlačionice prenijela na teren. Kaže da je milina raditi s ovim sastavom Podravke Vegete.
Tako je Podravka Vegeta osvojila prvi bod na turniru, a u utakmicama Ipress Centar Vác – Podravka Vegeta (danas, u subotu u 16,30) i Ipress Centar Vác – Hypo Nö (u 18,30 sati) bit će odlučen redosljed na turniru. Iskreno: Podravka Vegeta napravila je već utakmicom s Hypom više od očekivanja, i to u utakmici, koja je, i prema ocjeni neutralnih promatrača, bila – vrlo dobra.

1. UTAKMICA IPRESS KUPA 2013 U MOGYORÓDU
HYPO NÖ – PODRAVKA VEGETA 26:26 (14:13)
MOGYORÓD – Školska sportska dvorana Szent Lászlo Általános. Gledatelja: 60. Suci: Áron Kozák i Tamás Wenzel.
HYPO NÖ: Hajgató (8+2); Diniz 1, Nascimento 4(2), Da Rocha 1, Müller 1, Rodrigues 2. Minto, Da Silva 7(2), Mauler 2, Kaiser, Aćimović 2, Spiridon, Cavaleiro 6. TRENER: Morten Soubak.
PODRAVKA VEGETA: Milenković (4+0), Jukić (-), Kapitanović (9+1); Čović, Gavranić, Pongrac 2, Havić 4, Živković 5(1), Vukojević 3, Nemaškalo 2, Milanović Litre 5, Dragišić 1, Vidak 1, Trifunović 3(1), Poljak. TRENER: Goran Mrđen.
SEDMERCI: Hypo Nö 5(4), Podravka Vegeta 4(2).
ISKLJUČENJA: Hypo Nö 6 minuta (Rodrigues, Aćimović, Spiridon), Podravka Vegeta 8 minuta (Havić, Milanović Litre, Dragišić, Trifunović).
IGRAČICA UTAKMICE: Ivana Kapitanović (Podravka Vegeta).

Radost pobjednica // Foto Ivo Čičin-Mašansker