Rukometaš 2016. // Foto HRSPRIOPĆENJE HRVATSKOG RUKOMENOG SAVEZA

Već tradicionalno s krajem godine Hrvatski rukometni savez i Sportske novosti organiziraju Večer rukometa. Sve što rukomet kao najtrofejniji hrvatski sport može ponuditi našlo se na jednom mjestu. Od reprezentacije, brojnih rukometaša, djelatnika rukometa do ljubitelja rukometa. Birali su se najbolji rukometaš, najbolja rukometašica, najbolji trener i najbolji sudački par u 2016. godini.

U 23. izboru nagrada za najboljeg rukometaša otišla je u ruke hrvatskog reprezentativca ManuelaŠtrleka kojemu je to prva nagrada. Manuel Štrlek
osvojio je 68 bodova, a slijede Ivan Stevanović 44, Domagoj Duvnjak 34, Mirko Alilović 6 i Zlatko Horvat 4 boda.

Za najbolju rukometašicu proglašena je vratarka Jelena Grubišić, MVP Final Foura Lige prvakinja. Jelena Grubišić osvojila je 74 boda, Andrea Penezić 55, Ivana Kapitanović 13, Ekaterina Nemaškalo 10 i Maja Kožnjak 4 boda.

Najboljim trenerom proglašen je izbornik hrvatske muške seniorske rukometne reprezentacije ŽeljkoBabić koji je na Europskom prvenstvu u Poljskoj osvojio brončanu medalju do koje je stigao povijesnom pobjedom od +14 nad domaćinima. Željko Babić dobio je 13 glasova, Hrvoje Horvat 4, Zdravko Zovko 4, Goran Mrđen 2 i Luka Panza 2 glasa.

Osmi put zaredom najbolji sudački par su Matija Gubica i Boris Milošević. Gubica-Milošević osvojili su 64 boda, Jurinović-Mrvica 60, Pahor-Trbović 17, Cindrić-Gonzurek 12, Lončar-Lončar 2 boda

U izboru je sudjelovalo ukupno 26 glasača: novinari, predsjednik HRS-a Tomislav Grahovac, izbornici Željko Babić i Goran Mrđen te predsjednik Udruge sudaca Josip Posavec.