Reprezentacije Ruske Federacije i Bjelorusije kao i njihovi timovi suspendirani do daljnjega!

Uzimajući u obzir ratno stanje u Ukrajini izazvano invazijom Ruske Federacije i nedavne preporuke Međunarodnog olimpijskog odbora, Izvršni odbor Europske rukometne federacije sastao se na izvanrednom sastanku u ponedjeljak u večernjim satima. Članovi Izvršnog odbora EHF-a (13) raspravljali su o stavovima nacionalnih federacija, kao i Međunarodnog olimpijskog odbora te Europskog udruženja za timske sportove.

Na sastanku su donesene sljedeće odluke:

  • Od ovog trenutka reprezentacije Rusije i Bjelorusije te ruski i bjeloruski klubovi koji se natječu u europskim rukometnim natjecanjima su suspendirani. Ova odluka vrijedi do daljnjega i odnosi se na sva natjecanja u tijeku na klupskoj i nacionalnoj razini.
  • Suci i dužnosnici iz Rusije i Bjelorusije do daljnjega ne mogu biti nominirani za sudjelovanje u budućim utakmicama.
  • Predavači i članovi komisije iz Rusije i Bjelorusije neće sudjelovati u budućim sastancima i aktivnostima.

Tražit će se novi organizatori za YAC 16 EHF Beach Handball EURO i kvalifikacijske turnire za rukomet na pijesku EURO 2023. Oba događaja trebala su se održati u Moskvi u srpnju 2022.

Ove mjere i njihov trenutačni učinak morale su se uvesti jer rat u Ukrajini i dalje bijesni, ugrožavajući načela suradnje EHF-a na europskoj razini i duh pravednosti.

Europska rukometna federacija žali zbog posljedica za pojedince, klubove i reprezentacije te se nada da će povratak mira otvoriti vrata nastavku suradnje.

U sljedećih nekoliko dana restrukturirat će se različita natjecanja na klupskoj i nacionalnoj razini sukladno sportskim načelima i postojećim propisima.