Sa šetnje u Cluj Napoci // Foto Ivo Čičin-MašanskerRukometašice Podravke Vegete nalaze se u rumunjskom gradu Cluj Napoca (350.000 stanovnika), gdje u subotu 25. listopada s početkom u 16,30 sati po hrvatskom vremenu igraju utakmicu 3. kola B grupe Lige prvakinja s domaćim sastavom U Jolidon Cluj Napoca.

U šetnji Miroslav Franjo, Ljerka Vresk, Mirko Franjo i Bojan Savić // Foto Ivo Čičin-MašanskerS obzirom na udaljenost od Koprivnice (700 kilometara) putovalo se (kroz Mađarsku do Budimpešte, pa na Szolnok i rumunjsku Oradeu) u četvrtak od 8 ujutro do 21 po našem, odnosno 22 sata po rumunjskom vremenu. Zbog tako dugačkog putovanja (uz nekoliko stajanja na benzinskim crpkama te uz sat vremena za ručkom) otpalo je večernje razgibavanje, koje je bilo predviđeno u teretano.

Evo ih i okomito // Foto Ivo Čičin-MašanskerNa put je pošlo 14 igračica. U subotu će nastupiti golmanice Ivana Jelčić, Marta Žderić i Ivana Kapitanović te igračice u polju Miranda Tatari, Sanja Damnjanović, Lidija Horvat, Vesna Milanović Litre, Anita Gaće, Žana Čović, Ivan Pongrac, Ivana Dragišić, Andrea Čović, Sara Šenvald i Marijeta Vidak. Nema Nikice Pušić-Koroljević, koja je pod liječničkim tertmanom. Trenerski tim sačinjavaju Neven Hupec, Bojan Golub, Vladimir Vujović i fizioterapeut Bojan Savić. Dva su vozača Mirko i Miroslav Franjo, liječnik Miroslav Narančić, klupska tajnica Ljerka Vresk i potpisani, kao član Upravnog odbora i novinar.

Smještaj u Cluj Napoci je vrhunski, hotel Opera Plaza s pet zvjezdica. s nekim klubovima može se dogovoriti reciprocitet, pa je tako i s rumunjskim doprvakinjama.

Katedrala sv. Mihaela u centru Cluj Napoce // Foto Ivo Čičin-MašanskerPetak prije podne bio je neobavezan, uz obaveznu šetnju gradom u 11 sati, kada su i snimljene slike koje vidite. Cluj Napoca, koji leži na rijeci Sameşul Mic (mađarski Kis Szames) četvrti je grad po veličini u Rumunjskoj, najveći je u Transilvaniji, a ujedno je i studentski grad s najvećim sveučilištem u Rumunjskoj (Babeş Bolyai).

U Cluju je neslužbena prijestolnica mađarske manjine. Rezultati ranije mađarizacije osjećali su se sve do 60-ih godina, kada su Mađari bili većinsko stanovništvo Cluja. Danas ih je 17 posto.

Kazalište Lucian Blaga (rumunjski filozof i dramatičar) // Foto Ivo Čičin-MašanskerCluj je imao više imena. U povodu 1850. godine, kada se prvi puta spominje Napoca, gradu je 1974. godine ime promijenjeno u Cluj Napoca. Mađari ga i danas zovu Koloszvár, a njemački se naziva Kalusenburg.

Jedna mala poveznica s Hrvatskom: željeznički kolodovor u Cluj Napoci izgradio je arhitekt Ferenc Pfaf, onaj isti koji je izgradio kolodvore u Zagrebu i Rijeci. Slični su, a ovaj kluški i zagrebački jako su nalik.

Cluj Napoca // Foto Ivo Čičin-MašanskerRaspored tukometašica za petak poslije podne je pregled snimaka ekipe U Jolidon Cluj i razrađivanje taktike za utakmicu, uz trening u 17,30 sati u dvorani u kojoj će se igrati utakmica.

Prema klupskom rasporedu nakon utakmice večerat će se u hotelu, a iza toga se kreće na noćno putovanje prema Budimpešti i Koprivnici.

Tekst i slike: Ivo Čičin-Mašansker