Andrea Čović, slika iz Viborga // Foto Ivo Čičin-MašanskerU Beču je održan ždrijeb europskih kvalifikacijskih turnira za plasman na završnicu ženskog juniorskog Svjetskog prvenstva U-20, igračice rođene 1992. i mlađe, što će se iduće godine od 1. do 15. srpnja održati u Češkoj. Hrvatske juniorke su u skupini s reprezentacijama Srbije, Ukrajine i Bugarske. Plasman u završnicu ostvarit će dvije prvoplasirane reprezentacije, a kvalifikacijski turniri igrat će se od 6. do 8. travnja iduće godine.

Iz Europe izravno su se plasirale domaćin Češka te Danska kao pobjednik i Nizozemska kao drugoplasirana na Europskom prvenstvu U-19 ove godine. Od prve do četvrte grupe u završnicu idu po dvije reprezentacije.

Grupa 1 Austrija, Francuska, Švicarska, Crna Gora; Grupa 2 Srbija, Hrvatska, Ukrajina, Bugarska; Grupa 3 Švedska, Norveška, Slovenija, Slovačka; Grupa 4 Rumunjska, Rusija, Turska, Island.

Iz 5. i 6. grupe u završnicu će ići samo jedna reprezentacija.

Grupa 5 Španjolska, Portugal, Mađarska, Izrael; Grupa 6 Njemačka, Poljska, Velika Britanija, Italija.

Prema organizacijskim pravima, što ih je objavio EHF, reprezentacije koje su već bile domaćini kvalifikacija 2010. godine ne mogu kandiddirati za domaćinstvo kvalifikacijskog turnira. To pravo iz 2. grupe nemaju Srbija i Ukrajina, a, redom, pravo imaju Hrvatska i Bugarska.

Nakon ždrijeba, izbornik Nenad Šoštarić bio je zadovoljan:

– Realno je očekivati naš prolazak na Svjetsko prvenstvo. Vjerujem da ćemo mi i Srbija odlučivati o pobjedniku skupine. Na prošlom EP u Nizozemskoj, Srbija je bila četvrta mi sedme, a Ukrajina posljednja, šesnaesta, dok se Bugarska nije ni kvalificirala pa vjerujem da ne bismo trebali imati velikih problema. Naravno, kvalifikacije iziskuju ozbiljnost u svakoj utakmici, rukomet je u ekspaniziji, sve više zemalja ulaže u taj sport i pokušava doći na vrh, tako da bi nam se svaka neozbiljnost mogla obiti o glavu. No, ja vjerujem u juniorke i očekujem da se plasiramo u Češku.

Ivana Dragišić, slika iz Viborgha // Foto Ivo Čičin-MašanskerPodravka će u reprezentaciju, sudeći po dosadašnjem izbornikovom izboru, vjerojatno kao i u dosadašnjim akcijama dati dvije juniorske reprezentativke, Andreu Čović i Ivanu Dragišić, obje članice prve ekipe, Podravke Vegete.