Jedna hrvatska juniorska reprezentacija tek što je završila sa svojim nastupima, druga stupa na scenu. Juniori su naime, u nedjelju završili s nastupima na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj/Grčkoj i osvojili 8. mjesto, a juniorke od sutra pa sve do 16. srpnja 2023. godine čeka Europsko prvenstvo u Rumunjskoj. 

Iz redova Podravka Vegete na ovo će prvenstvo i mlada vratarka Nika Galinec.

Ždrijeb nije mazio našu reprezentaciju. Dobila je po mnogima najtežu i najizjednačeniju skupinu. Uz Hrvatsku, tu su još Švedska, Nizozemska i Švicarska. Naša reprezentacija otvara natjecanje 6. srpnja susretom sa Švedskom i to u ne baš uobičajeno rukometno vrijeme, 11.45 sati. Dan kasnije, u 12.00h čeka ih nastup protiv Nizozemske, a posljednji susret u skupini igraju sa Švicarskom 9. srpnja, također u 12.00 sati.

Reprezentacija je u Pitesti otputovala jako oslabljena. Čak pet igračica koje bi bile u prvoj postavi, nije na prvenstvu u Rumunjskoj. Iva Bule je zbog problema s prednjim križnim ligamentom otpala u posljedni trenutak. Još ranije su se zbog ozljeda ili oporavka izborniku Nenadu Smiljanecu zahvalile Anđela ŽagarTena Mergerle i Maja Grgošević, a Katja Vuković ide s kadetkinjama na Europsko prvenstvo u Crnu Goru početkom kolovoza.

Bez obzira na sve, izbornik i djevojke su optimisti. U pripremnom razdoblju odigrale su naše mlade rukometašice četiri susreta. Dvaput su pobijedile (Srbija, Slovenija), izjednačeno sa Srbijom i doživjele su jedan poraz od Slovenije. Jedini poraz doživjele su od susjeda iz Slovenije. Evo kratkog razmišljanja našeg izbornika i rasporeda susreta:

Nenad Smiljanec, izbornik hrvatske ženske juniorske reprezentacije:
„Jako sam zadovoljan kako smo odradili pripreme. Posebno me veseli pristup djevojaka koji je bio na iznimno visokom nivou. Mislim da smo jako podigli agresivnost u našoj igri, ali i da imamo još barem 20-ak posto prostora da to poboljšamo. Naravno da smo analizirali i gledali naše suparnice kroz prijeteljske surete koje su igrale. Švedska, koja je naš prvi protivnik izgleda jako dobro. Dobila je i Dansku i Norvešku. Vrlo su brze. Lopta im ide kao metak. Vjerujem da imamo neka rješenja za to. Nizozemska je igrala protiv Mađarske, Sj. Makedonije i SAD – a, a Švicarska sa Srbijom i Rumunjskom. Švicarska je jedna od onih reprezentacija koja raste iz godine u godinu, što smo najbolje vidjeli kod seniorki na nedavnom Europskom prvenstu. Ne treba također izgubiti iz vida ni činjenicu da su prijateljske utakmice jedno, a prvenstvo nešto drugo. Jedno je sigurno, mi ćemo dati sve od sebe, a koliko će to vrijediti u rezultatu vidjet ćemo na kraju.“     

RASPORED SUSRETA: SKUPINA A
06.07.2023.
11.45   HRVATSKA – ŠVEDSKA
14.00   ŠVICARSKA – NIZOZEMSKA

07.07.2023.
12.00   NIZOZEMSKA – HRVATSKA
14.15   ŠVEDSKA – ŠVICARSKA

09.07.2023.
12.00   HRVATSKA – ŠVICARSKA

Za kraj, recimo da dvije najbolje reprezentacije iz svake skupine idu u drugi krug odnosno borbu za medalje, a ostale dvije razigravaju za poredak od 9. – 16. mjesta.