Izlazak na utakmicu s Fleuryjem // Foto Robert ŠoštarićPIŠE: Ivo Čičin-Mašansker

Zbog nastupa u Ligi prvakinja Podravka Vegeta mora utakmice 1. HRL za žene igrati u tjednu. Tako u 8. kolu putuje u Osijek, gdje u srijedu 4. studenoga igra s domaćim Osijekom. Utakmica se igra u Sportskoj dvorani Zrinjevac. Suci su Dražen Gladović i Goran Volenik iz Virovitice, a nadzornik HRS-a Saša Brabec.

Možda je već i dosadilo, ali treba stalno ponavljati: posnovni cilj Podravke Vegete je osvajanje domaćeg prenstva i kupa. U tom poslu i prije osmog kola puno rezultata išlo je na mlin Koprivničankama. Naime, od konkurenata, Zameta i Lokomotive odmakle su tri boda, od Sesveta Agroproteinke četiri, a prvi pratilac zasad je ekipa Splita 2010, koji zaostaje dva boda. No, osim Sesveta, ni Zamet, ni Lokomotiva, ni Split 2010 nisu igrali s Podravkom Vegetom. Do kraja jeseni Split 2010 i Zamet dolaze u Koprivnicu, Podravka gostuje kod Lokomotive, a već u subotu u 8. kolu utakmica Lokomotiva – Split 2010 razriješit će neke dileme oko vrha tablice u jesenskom dijelu prvenstva.

Isticanje domaćeg natjecanja nije potiskivanje EHF Lige prvakinja u drugi plan, ali je ispravni pokušaj vratiti kakvo-takvo dostojanstvo domaćem natjecanju, jer se samo ozbiljnim pristupom klubova može vratiti interes gledatelja. Kao da gledatelji bagateliziraju domaći ženski rukomet, a iz domaćeg rukometa iznjedrena je ovosezonska Podravka Vegeta, koja već 22 sezone nastupa u Ligi prvakinja i drugim europskim natjecanjima.

Podravkin hod od dvije utakmice tjedno zaslužuje respekt. Ako baš u domaćem prvenstvu i ne odigraju neku utakmicu-ljepoticu, ne treba odmahivati rukom nakon pobjede od desetak golova razlike i govoriti da se od naših prvakinja očekivalo više. Pa nisu nigdje kiksale, ali u Koprivnici su svjesni da mnogi jedva čekaju kiks kako bi se moglo likovati i govoriti: nije to to! Zato se za svaku utakmicu domaće lige sprema kao i za utakmice Lige prvakinja.

Lana Franković na utakmici s Fleuryjem // Foto Robert ŠoštarićSkeptike se redovito demantira iz tjedna u tjedan u domaćem prvenstvu, a nastupi u EHF Ligi prvakinja odraz su mogućnosti ne samo koprivničkog, već i hrvatskog rukometa. A sve to zbog dobrog vođenja kluba. Što li su sve uprave koje su sanirale gubitke i dovele do stabilnosti doživljavale, kakvim su epitetim čašćene, a učinile su ogroman napor da bi se danas čista obraza i uzdignute glave moglo kretati pokraj pognutih glava gubitnika jedne nerazumne bitke, u kojoj su zanemarene objektivne ekonomske računice i pravni, zakonski postupak i tražilo nemoguće. Potvrda ispravnog puta je ova koprivnička publika, koja je podsjetila na nekadašnje prijateljstvo, zajedništvo kluba, rukometašica i gledatelja. Bez toga ne ide.

Dobre igre i pokoji dobar rezultat u europskim natjecanjima vraćaju dobro raspoloženje. Za ovu godinu ostale su još tri utakmice, dvije vani i jedna doma, Fleury u Franccuskoj i Thüringer u Njemačkoj, a od međunarodnih nastupa koprivnička publika oprostit će se od Lige prvakinja u utakmici s mađarskim Ferencvárosom. Početkom iduće godine, zavisno od rezultata u iduće tri utakmice, nastavak je Lige prvakinja, ili najmanje dvije utakmice u Kupu pobjednika kupova.

Zanimanje je poraslo. Osjećamo to i na našoj Facebook stranici u intenziviranju lajkova stranice (u godini dana dostigli smo više od 1300), prijateljstva (400), a tekstovi i foto album s utakmice s Fleruyjem otvarani su više od 6000 puta.

Ženski rukomet na ovom prostoru živi intenzivno.Marijeta Vidak u akciji // Foto Robert Šoštarić