Rukomet nije dječja igra, detalj s utakmice DKKA - Podravka VegetaČitatelji internetske stranice domaćina netom završenog turnira, DKKA od 2011., prije Dunaferr, u Dunaújvarosi doznali su na klupskoj stranici da je Podravka Vegeta protiv njih igrala – brutalno! To kaže domaćin, koji je iza sebe imao sudački par, koji je protiv Podravke Vegete sudio – brutalno! Objavljene su i slike, ali samo Podravkine obrane i prekršaja. Kao da je rukomet dječja igra, a ne borba s puno dodira. Tendenciozno, zlonamjerno i neprofesionalno.

Toliko o internetskoj stranici, a direktorica DKKA Dunaferra rukometna legenda Bojana Radulovics nakon susreta zbog suđenja ispričala se treneru Podravke Vegete Goranu Mrđenu.

– Ne određujemo mi suce, već nam ih šalje savez – rekla je.

ISPRIKA BOJANE RADILOVICS JE SATISFAKCIJA

Što se brutalnosti tiče jasno je da svatko vidi svoje, a ne vidi što sam radi. Za prekršaje Podravka Vegeta bila je kažnjena brojnim isključenjima, Dunaferr za trećinu manje. Do ludila je dovodilo klupu i sve igračice na terenu vraćanje lopte nakon postignutih golova, nedosuđivanja semderaca. Oštru igru kažnjavali su oštrije kad je Podravka Vegeta u pitanju (14 minuta s igračicom manje, DKKA 6 minuta). Svjesni valjda što rade dozvoljavali su razgovore igračica i trenera s njima. S trenerom se svađala i trenerica DKKA Nagy, ali su se nakon utakmice zagrlili.

Ako ostanemo na isprici Bojane Radulovics, onda je Podravka Vegeta dobila satisfakciju. Jer, Koprivničanke su bile borbene, kompaktne, disciplinirane, karakterne kako kaže stručni stožer, i ničim nisu zaslužile takvu etiketu klupskog portla.

Ostaje pitanje, kako to da klupski portal napada goste, a direktorica se ispričava?!

POVIJEST SE PONAVLJA

Nevjerojatno je da se povijest igranja turnira u Mađarskoj ponavlja. Već godinama se mađarski suci postavljaju u ulogu najvažnijih osoba u uspjehu domaćih klubova. DKKA ima velike ambicije dostići ili prestići FTC u domaćem prvenstvu. Ali dokazivanje jačine na gostima iz inozemstva uz brutalnu sudačku potporu neće im pomoći u fizičkom i tehničko-taktičkom usponu. Upust: drugi sudački par na utakmici Féhervár – Lokomotiva sudio je – smiješno.
No, nije to samo mađarski sudački specijalitet. Istoga dana u Bukureštu domaći Rapid imao je ogromnu pomoć od rumunjskih sudaca u susretu s Budućnosti. Crnogorke su ipak pobijedile, ali vodstvo revoltirano.

”BLAŽENI” DOMAĆI (NAŠI) SUCI

Kad se to usporedi sa suđenjem hrvatskih sudaca, onda kapa dolje našima. Koliko smo dosad vidjeli, mogu pogriješiti, ali nismo primijetili namjeru zakidanja ili navijanja za jednu ekipu. Prilika je da se to provjeri i na Bepovom turniru, a pod povećalom će biti suđenje na dva-tri derbija u 1. HRL, osobito kad će biti u pitnju izravni derbiji za 1. mjesto. Ma tko to bio, a uvjereni smo da će ova Podravka Vegeta to biti.

PRIPREMNI TURNIRI GODINAMA NOĆNA MORA

Pripremno razdoblje se na tako tempiranim turnirima pretvara u noćnu moru. A moraš s nekim igrati. Podravka Vegeta je odbila FTC-ov turnir koji se igrao u istom razdoblju. Bili su korektni prema DKKA. O zbrkanim rukom pisanim zapisnicima, pogrešnim brojevima, izostavljenim igračicama da i ne govorimo. A ionako tamo nisu računali na novinare, jer se manje-više za sve trebalo spuštati do zapisničkog stola na suprotnoj strani, prepisivati postave i ostalo što datira iz 20. stoljeća, a ostavljanje (jedinog) novinara u totalnom mraku već zaključane dvorane samo govori o organizacijskom nemaru.

Koprivničko društvo sve je to otrpjelo, a onda domaćin daje pljusku i lekciju o brutalnosti.

Tako se na razvijaju prijateljski odnosi klubova.

Urednik www.rk-podravka.hr Ivo Čičin-Mašansker