Naša ekipa po drugi put se nalazi u samoizolaciji nakon što se koronavirus nedavno opet probio u svlačionicu RK Podravka Vegete. U ovako zgusnutom ritmu treninga i utakmica, posebice nakon prisilne pauze u kojoj su igračice praktično ograničene na nekoliko prostorija i nemogućnost pravog treninga, najveći izazov pada na stručni stožer. Važan čimbenik u stručnom stožeru je kondicijski trener Nikola Golub.

Kazao nam je kako su upravo u tijeku analize i komparacije igračica, te prokomentirao kako izolacija utječe na tjelesnu spremu rukometašica Podravka Vegete.

Sada imamo različite kategorije igračica u koje ih svrstavamo, jedna može trenirati sve, neke su u samoizolaciji, neke su pozitivne i one ne mogu ništa, imamo ozlijeđene igračice i slično. Diskontinuitet bilo kakvog rada u sportu nema povoljan učinak na sportaše i njihovu izvedbu. Svaka pauza uzrokuje smanjenje aerobnih kapaciteta, mišićnih sposobnosti, spušta ih dolje. Postoje nekakve procjene, ali ova specifična situacija koja nikog prije nije zadesila ostavlja velike nepoznanice i treba jako puno adaptacije u bilo kakvom trenažnom procesu. Cijelo vrijeme mi radimo nekakvo reprogramiranje. Cijeli program rada napravljen na početku sezone pao je u vodu – rekao je Nikola Golub.

U klubu sad sve rade iznova jer svakim (prisilnim) prekidom aktivnosti rukometašica stožer mora ponovno napraviti sve što je u njihovoj moći da vrate igračice u stanje u kojem su bile prije nego su otišle u mirovanje. Tek nakon toga mogu razmišljati o razvoju, o razvojnim fazama.

Natjecanje kao takvo je potpuno nepredvidivo, ne poštuju se niti nekakvi fiziološki periodi koji su potrebni igračima za odmor. Recimo, mi smo u tjedan dana odigrali četiri utakmice, u razmaku dva dana igrali smo dvije utakmice Lige prvakinja. U takvoj situaciji razmišljamo samo da zaštitimo igračice. Nama je uspjeh ove sezone izvući živu glavu, da ne bude povreda – kaže on.

Golub je izvukao podatak da je na razini Europe od početka sezone pa sve dosad zabilježeno 20 puknuća križnih ligamenata koljena profesionalnih rukometašica, što je zabrinjavajuć podatak za igračice koje su u sredinama gdje postoji profesionalni pogon, koje imaju bolji tretman i svu skrb i njegu.

Plan je bio igračicama dati tri dana slobodno nakon utakmice s CSKA, tri dana u kojima bi se one psihički i fizički odmorile, a zatim bi nastavili s radom. No, u klubu sada opet moraju kategorizirati igračice. Postoji samo jedna sportašicua koja može trenirati punim kapacitetom, koja je preboljela virus i koja nije zarazna. Ostale koje su pozitivne moraju mirovati, nitko se ne usuđuje ništa raditi s njima s obzirom da je koronavirus još uvijek poprilična nepoznanica – kazao je.

One koje su u samoizolaciji, one će raditi u uvjetima u kojim najbolje mogu. Imaju osobnu opremu i rade trening online. Pripremam za svaku od njih jedan trening na dan ovisno o njihovim potrebama. Drugi trening ćemo vjerojatno raditi zajedno online kao što smo radili u prvom valu samoizolacije. Cilj je pokušaj održavanja muskulature na nekoj razini i da slabljenje mišića pokušamo usporiti što je više moguće. No, nedostaju funkcionalni podražaji, anaerobni podražaji, razvoj kapaciteta pluća – poručio je naš kondicijski trener Nikola Golub.