Rukometašice Podravka Vegete u petak u ranim jutarnjim satima kreću put Danske. Na rasporedu je prethodno odgođeno, a naknadno za 29.siječanj 2022., zakazano 10. kolo DELO Lige prvakinja protiv danskog Esbjerga. Utakmica će se igrati s početkom u 16.00 sati u subotu u Areni Blue Water Dokken, a prijenos će biti na drugom programu Arena Sport televizije. Konferenciji su prisustvovale nove Podravkine igračice Tina Barišić i Gabriela Gudelj te trener Goran Mrđen.

Esbjerg je ekipa za koju je dovoljno reći da je prvoplasirana ekipa skupine A s ukupno 17 bodova u 10 odigranih kola i tek jednom izgubljenom utakmicom. U prošloj su utakmici slavili protiv mađarskog Ferencvaroša, a nema sumnje da su trenutno jedna od najkvalitetnijih ekipa u elitnom europskom natjecanju. Pokriveni su na svakoj poziciji s nekoliko vrhunskih igračica.

Na današnjoj konferenciji predstavile su se i Gabriela i Tina koje su debitirale u utakmici Lige prvakinja. Svoje je prve dojmove najprije je ispričala Gudelj.

Gabriela Gudelj o svom dolasku//foto: Romana Mihalec//RK Podravka

Jedan poseban osjećaj. To je san svake rukometašice koja se ozbiljno bavi rukometom da nastupi u jednom takvom elitnom europskom natjecanju. Želim se zahvaliti treneru na ukazanom povjerenju, ekipi što su nas lijepo prihvatili i bodrili od samog početka. Rezultat je izostao, ali dale smo sve od sebe i nadam se da ćemo u sljedećim utakmicama nastaviti tragom prvog poluvremena koje smo odigrali protiv Bresta. Borit ćemo se i dalje iako nas je sve manje, ali ne odustajemo. Vjerujem i znam da će trener naći neka rješenja i za ove preostale utakmice pa možda uspijemo i iznenaditi nekoga – rekla je Gudelj. 

Tina Barišić o svom debiju u Ligi prvakinja//foto: Romana Mihalec

Tina Barišić je nedjeljnu utakmicu protiv Bresta otvorila pogotkom i dobro je izgledalo to prvo poluvrijeme što je novim igračicama zasigurno i dalo malo vjetra u leđa. Svoj ugovor je potpisala do kraja svibnja 2025. godine pa će tako njezina uloga zasigurno biti itekako velika u izazovima koji dolaze.

Osjećaj je nevjerojatan jer sam relativno mlada igračica te sam debitirala za Ligu prvakinja. San je to svake cure u svakom trenutku, a ja sam to ostvarila dosta mlada. Led je probijen i sretna sam te mi je drago da su me cure prihvatile i da smo na dobrom putu – ispričala je Barišić. 

Gabriela ugovor ima do kraja sezone, a Tina do kraja svibnja 2025. godine pa je jedan od upita novinara za ovu virtualnu konferenciju bio upravo vezan u ambicije s klubom. Odgovore su dale i Gabriela i Tina.

Naravno da su ambicije usmjerene prema što boljim rezultatima i nadam se da ćemo već u ovoj sezoni ostvariti zacrtane ciljeve, a za iduću sezonu ćemo vidjeti – kratko je rekla Barišić. 

Slično razmišlja i Gabriela.

Smatram da je nama svaka utakmica novi izazov i tako moramo pristupati. Svaka utakmica bilo u Ligi prvakinja bilo u hrvatskom prvenstvu treba biti ambicija za biti bolji. Nema tu nekih prevelikih ciljeva dugoročnih, moramo ići korak po korak, utakmicu po utakmicu, biti bolji i sigurna sam da ni taj rezultat neće izostati. 

Trener Goran Mrđen//foto: Romana Mihalec//RK Podravka

Trener Goran Mrđen istaknuo je nekoliko važnih informacija uoči subotnjeg ogleda.

To je ekipa koja po mom ukusu igra meni osobno najbolji i najkonkretniji te najefikasniji rukomet, a zato i jesu prvi u skupini. Mislim da su baš dobro pokriveni s jako dobrim igračicama. Da krenemo od Reistadt koja je sigurno među top tri igračice na svijetu što je pokazala i na Svjetskom prvenstvu, a i kroz ove utakmice Lige prvakinja. U ovoj zadnjoj utakmici je zabila 13 pogodaka, a i cijela ekipa ponekad izgleda zastrašujuće. U drugom poluvremenu te zadnje utakmice imali su 84 % šut, možda su nešto i slučajno promašili – rekao je Mrđen.

Trener Goran Mrđen dao je i smjernice narednog razdoblja i na koji način će se okrenuti izazovima u nastavku domaće i europske sezone.

Mi se idemo uhvatiti onoga što smo igrali to prvo poluvrijeme, a tako smo se nekako i dogovorili da igramo ful pa sad hoće li trajati 15 min, 30 ili 45 minuta, ali da ne ponavljamo onaj ”penzionerski” rukomet s Dortmundom i da pokažemo da hoćemo igrati rukomet. Tako smo krenuli i mislim da je put kojim želimo nastaviti iz utakmice u utakmicu. Možemo čak reći i iz poluvremena u poluvrijeme, da ne kažemo od time outa do time outa. To neka bude neki put. Sad će krenuti i utakmice u domaćem prvenstvu pa će se to malo zagužvati. Igrat ćemo srijedom i subotom naredna dva-tri tjedna, a povrede koje imamo nisu male, više su mehaničke prirode. Ovo zadnje s Elenom, protivnička igračica je legla na njeno koljeno tako da je netko ne znam koliko spreman, takva se ozljeda nije mogla spriječiti. Što je tu je doma tražimo bodove, a vani što bolje utakmice – rekao je trener Mrđen misleći na preostale europske oglede. 

Na pitanja novinara o tome koliko je zadovoljan onime što su pokazale nove igračice Tina Barišić i Gabriela Gudelj, također je dao odgovor.

Ako su one zadovoljne onda sam i ja. One same znaju kad je nešto dobro, kad nije dobro i kad je nešto plod greške u nekoj velikoj želji ili je greška u nekoj laganini fazi. Nije jednostavno doći u bilo koju sredinu, ne samo Podravku, bilo gdje da promijeniš klub iz Umaga u Rijeku ili iz Čakovca u Varaždin, sigurno da je to novo. Kad se preseliš iz stana u stan je novo, a da ne govorim iz ekipe u ekipu. Mislim da je to ok i da će biti sve bolje – rekao je.  

Može li Korina Karlovčan biti i dugoročnije rješenje na vanjskoj poziciji odgovorio je trener Goran Mrđen.

Može, samo je pitanje jeli ona to baš želi. Pa dobro, ona je atipična na kraju krajeva, kad se pojavi na toj poziciji. Sigurno je da nije rješenje da igra 60 minuta vanjskog. Kad nešto ide dobro zašto ne, ali sigurno je da je ona prije svega lijevo krilo i da to igra dobro. Kad se pojavi na vanjskom, top ekipama kao što su Rostov, Dortmund i Brest i svi imaju problema s njom pa zašto ne bi u nekoj epizodnoj ulozi to i bila – zaključio je trener Goran Mrđen.

Kakva su očekivanja u nastavku i što se još može izvući u građenju ekipe u nastavku sezone također je komentirao trener Goran Mrđen.

Iz svake utakmice se može izvući, to nije sporno. Svaki klub koji je uređen sigurno je da se poslije nove godine razmišlja o sljedećoj sezoni, ali sigurno da ne trebamo sada razmišljati što će biti 1.7. Moramo razmišljati što će biti od subote do subote, da se ne zaljubimo u neku dobro odigranu utakmicu ili da se ne razočaramo u neku lošije odigranu utakmicu. Sigurno da se to sve skupa na neki način prati, ali da to bude opterećenje, mislim da to ne, da trebamo igrati od subote do subote odnosno od subote do srijede – zaključio je Mrđen.

Utakmica je na rasporedu 29. siječnja s početkom u 16.00 sati u Areni Blue Water, a prijenos će biti na 2. programu Arena Sport televizije. Utakmicu će suditi sutkinje iz Litve Viktorija Kijauskaite i Ausra Zaliene, a EHF delegat će biti Henrik Makinen iz Švedske.