Milenković, Mrđen i Milanović Litre na presici // Foto Ivo Čičin-MašanskerOsmo izdanje Memorijalnog turnira Josipa Samaržije Bepe okuplja europsku rukometnu elitu: podgoričku Budućnost, ljubljanski Krim Mercator i bečki Hypo Nö, uz domaćina, Podravku Vegetu, najmlađu ekipu u ovosezonskoj Ligi prvakinja: prosjek godina je 22.

U klubu je održana konferencija za novinstvo na kojoj su novinari razgovarali s igračicama, golmanicom Mirjanom Milenković, kapetanicom i pivotom Podravke Vegete Vesnom Milanović Litre i trenerom Goranom Mrđenom.

MRĐEN: TURNIR JE NA VISOKOJ RAZINI
– Što očekujete od turnira?
GORAN MRĐEN: Da svi zajedno zdravi završimo turnir. Turnir je, kao i svake godine, s vrhunskim ekipama. Što se tiče sportskog dijela, htio bih da nastavimo one igre s prošlog vikenda, naročito s onom kao što smo igrali s Hypom i da nam to bude nekakv standard, a pogotovo kad smo u svojoj dvorani. Onošto sam rekao na početku stvarno je želja: da ostanemo svi zdravi, s obzirom na to da već u srijedu u Koprivnici igramo utakmicu Regionalne lige sa Samoborom, a u subotu u Zagrebu s Lokomotivom. U sedam dana to je pet utakmica i bitno nam je da ostanemo zdravi, jer će nas turnir, htjeli ne htjeli, sigurno potrošiti i fizički i emocionalno. Ponavljam već višekratno: želim da vidimo kako možemo trčati s europskim ekipama. Ove ekipe su među 10 najjačih europskih, a sve tri ekipe sudionici su Lige prvakinja, Krim i Budućnost su prošle sezone ušle među osam ekipa, a Hypo je osvojio Kup kupova, tako da je turnir na jednoj visokoj razini.
– Što još treba ispraviti?
Goran Mrđen // Foto Ivo Čičin-MašanskerGORAN MRĐEN: Prije svega zadovoljan sam pristupom ekipe što se tiče treninga, od početka priprema do sada. To je osnovni pokazatelj da uopće nešto možemo napraviti. Što se tiče utakmica, igranja, mislim da smo još u fazi uigravanja. Teško će to biti preko noći, ali mislim da i to ide dosta dobro. U ovim utakmicama dosta smo ”vrtjeli”, mijenjali. I ovaj podatak da igramo pet utakmica u sedam dana govori da to ne moće iznijeti šest igračica ma kako dobre bile. Od početka sam govorio da nam je namjera da igramo s više igračica i mislim da smo donekle na dobrom putu. Sigurno da se u pripremama i većem broj treninga dogode manje ozljede, to, jasno, poremeti plan, ali ukupno, od početka priprema 24. srpnja do danas, zadovoljni smo. Ocjena od jedan do pet je – četiri.
– Hoćete li neke igračice štedjeti, a neke forsirati?
GORAN MRĐEN: Probat ćemo ravnopravno rasporediti minutažu. To je u glavi prije utakmice, a kad utakmica krene onda često to krene u neki drugi tok.

MRĐEN: SVAKI GOL ZAVRŠAVA SURADNJOM DVIJU IGRAČICA
– Koliko je dobro da u Regionalnoj ligi Hrvatska ima tri predstavnika?
GORAN MRĐEN: Mislim da je to dobro. Samobor će igrati hrvatsko prvenstvo, ne uključuje se u prvenstvo na kraju kao Podravka Vegeta i Lokomotiva. Ne mogu govoriti u njihovo ime, ali mislim da nije loše. U Kupu EHF Samobor ima Belgijanke i poslije toga Ladu Toljatti. Objektivno, teško će dalje, ali im onda Regionalna lige dobro dođe za razvoj igračica. Mislim da to nije loše, ali oni sami znaju kako će se u sve to uklopiti. Mislim da to nije ni loše za hrvatski rukomet. Moje je mišljenje da je Regionalna liga puno kvalitetnija nego prošle godine. Ako Vardar uđe u Ligu prvakinja bit će četiri ekipe iz te Lige i mislim da je malo koja liga osim mađarske, danske i da ne nabrajam, te kvalitete. Sigurno je to dobro.
– Tko je favorit na Bepovom turniru?
GORAN MRĐEN: Mi, mi igramo doma. Sigurno je da su ove ekipe jake, ali što ako se odmah povučemo? Metnut ćemo zato malo više ciljeve nego što su realni, pa ćemo se veseliti svakom trenutku.
– Igrat ćete, ali jeste li uigrani?
GORAN MRĐEN: Objektivno, utakmice služe za uigravanje. A i kroz svaki trening nastojimo se pomaknuti korak više. I svatko tu ima svoj dio posla. Moj dio posla je da igračice napreduju, ali sigurno je velika stvar i veliki posao ono što će odigrati igračice međusobno, jer ono što se dogovore međusobno i njihova međusobna komunikacija jako je bitno. Jer, na kraju krajeva, svaki gol završi suradnjom dviju igračica. Mislim da smo na dobrom putu da to tako ide, uz jedan logičan faktor međusobne tolerancije. Prema tome nastojimo da se komunikacija i suradnja unapređuju kroz trening i iz utakmice u utakmicu. Zadnji turnir je pokazao da idemo prema tome, što ne znači da će to biti stalno, bit će padova i uspona, ali neka rezultati idu pomalo prema gore.

MILANOVIĆ LITRE: VAŽNO JE DA SE DOGOVARAMO
Vesna Milanović Litre // Foto Ivo Čičin-MašanskerUslijedilo je pitanje za kapetanicu Vesnu Milanović Litre:
– Koliko ste se međusobno ”skužile”?
VESNA MILANOVIĆ LITRE: S obzirom na to da je puno novih igračica došlo u klub treba vremena da to pohvatamo, da shvatimo kako pojedinačno igramo u obrani i u napadu. Tu je trener glavni. Naredi nam 6-0 obranu, iznese osnovna pravila, a ako se to poštuje iz toga dolaze dobre igre. Ali, kako je trener rekao, važno je da se međusobno dogovorimo, tako da znamo kako reagirati ako se dogodi neka iznimka. Mislim da smo se dobro ”pohvatali” i mislim da je bilo jako dobro u utakmici koju s mo odigrale egal s Hypom, to je super rezultat, i to znači da idemo naprijed. Sve više igramo kaoo treba i kako kome odgovara i tako ide na bolje.

MILENKOVIĆ: SVAKA IGRAČICA MORA BITI SRETNA ŠTO IMA KARIJERU U TAKVOM KLUBU
Mirjana Milenković // Foto Ivo Čičin-MašanskerSlijedilo je pitanje novoj igračici u klubu, Mirjani Milenković:
– Kakva su iskustva s prijašnjih Bepovih turnira i jesi li osvojila već koji?
MIRJANA MILENKOVIĆ: Bila sam s Budućnosti, a ne sjećam se što je bilo. Očekujem dobre utakmice, jer su to sve kavlitetne ekipe. U Mađarskoj smo pokazale da možemo igrati i s kvalitetnijim ekipama i što je najbitnije u Mađarskoj smo pokazali u utakmici s Hypom da ne samo da može mo igrati s niima, nego i da nas nisu ”nadtrčale”, znači da možemo igrati taj tempo. Borit ćemo se da sve tri utakmice da što bolje odigramo.
Htjela bih reći, pošto samo ove godine prvi puta ovdje, vratila sam se ovamo gdje je čisto drugačije nego u Španjolskoj i Francuskoj. Igrala sam u Itxaku koji je igrao Ligu prvakinja i u Besançonu i – drugačije je. Drago mi je što ću biti član ove ekipe, jer mislim svaka igračica treba biti sretna da ima karijeru u takvom klubu.
– O kolegicama, vratarkama?
Mirjana Milenković // Foto Ivo Čičin-MašanskerMIRJANA MILENKOVIĆ: Mlade su, jako mi se sviđaju kao kolegice, a imaju i perspektivu. Bit će veliki broj utakmica mislim da ćemo sve tri imati priliku braniti, jer imamo i domaće prvenstvo i Regionalnu ligu i Ligu prvakinja. Mislim da je Liga prvakinja izazov za sve igračice. Pošto je to mlada ekipa. Njih 70 posto nije nikad igralo Ligu prvakinja i ja se nadam da će to biti ogroman izazov za sve igračice, jer ovakvu priliku netko ne dobije nikad, a netko možda samo jednom u životu. Sve ove igračice imaju sada priliku igrati Ligu prvakinja i nadam se da će uz nas iskusnije pokazati maksimum. Ovo je prilika koju mlade igračice ne smiju propustiti, jer, realno, mi smo najmlađa ekipa u Ligi prvakinja.

MILANOVIĆ LITRE: ZAJEDNIŠTVO SE POSTIŽE I DOBRIM IGRAMA I REZULTATIMA
Na red je opet došla kapetanica:
– Na koji način utječete na mlade, razgovarate li s njima, vas dvije kao najiskusnije?
VESNA MILANOVIĆ LITRE: Stvarno je mlada ekipa, sastavljena od mladih cura i moramo paziti kako se ponašati prema njima, kako im sugerirati. Gledam na to kako je meni bilo kad sam imala 20-21 godinu. Kad mi je netko išao reći na terenu što bi bilo dobro za mene, shvaćala sam to kao nešto negativno. Zato se stavljam u njihov položaj i pazim kako ću im sugerirati da nešto isprave, da nešto ne valja, da to naprave dobro. Mora se paziti u pristupu tim curama, jer to su, ‘ajmo reć’, osjetljive godine. Nas dvije imamo najviše iskustva i mislimo da ono što stvarno treba ova ekipa je da se drži zajedno.To su godine bez ozibljnijeg iskustva i znanja i pokušavamo im na sve načine ukazati i reći da daju svoj maksimum na treningu i sudjeluju u zajedništvu u svlačionici. A zajedništvo ćemo postići i dobrim igrama i dobrim rezultatima. Ne možemo se ponašati kako netko hoće, to ne ide na dobro.
Vesna Milanović Litre // Foto Ivo Čičin-Mašansker– Govori se stalno da je dobra atmosfera i svlačionici. Što to znači?
VESNA MILANOVIĆ LITRE: Dosta je novih cura, uklopile su se u zajedništvo. Za zajedništvo je potrebna atmosfera i moram spomenuti našu Dinu Havić, s nadimkom Sorajica, koja nas razgaljuje svojim humorom i kada nam je teško. Bodri nas kod zadnjeg sprinta, ili kad nam je teško u obrani zadnjih 15 minuta, ”provali” nešto smiješno, mi se nasmijemo, podigne nas. Dobro se držimo, dobro smo se uklopili i, eto, to je ta atmosfera.
– I Dina je počela je dobro igrati. Čarobni štapić...
GORAN MRĐEN: Ma nije čarobni štapić, ne. Nudi se šansa svakome i logično je zapneš sada kad dobiješ priliku. Turnire u Mađarskoj odigrala je dobro, a to znači da može i bolje. Uvijek ima prostora za bolje, ali u svakom slučaju pokazala je da može igrati i utakmice na viskoj razini.

MRĐEN: IGRAČICE PROFILIRAJU SAME SEBE
Goran Mrđen // Foto Ivo Čičin-Mašansker– Ima li temlja priča o igračicama koje ”moraju” igrati od početka utakmice da bi bile dobre?
GORAN MRĐEN: Mislim da to objektivno nije tako. Svatko to doživljava individualno. Ali, znate koja je najbolja sedmorka? Ona koja je dobila rezultat. Rezultat se nekad donese na početku, što je vrlo rijetko, nekad se ”prelomi” na kraju, a nekad u toku utakmice. Možda je najbolja sedmorka s Hypom bila koja je došla s minus četiri na plus jedan, a ne znamo tko je u tom trenutku bio u igri. Jasno je da svaka igračica želi igrati što više minuta, ali nekad se u 6-7 minuta dade napraviti više nego u cijeloj utakmici. Sigurno da ima igračica koje su, da tako kažem, u ”frka” situacijama malo stabilnije, malo mirnije, ali, iskreno, nisam do sada gledao ovu ekipu na taj način. Igračice same sebe isprofiliraju. To vam je isto kao i sa sedmercima. Ima igračica koje zabijaju puno golova, a ne zabijaju sedmerce. Nisu za to. Kod nas ima pet-šest igračica koje to mogu i koje su u dosadašnjoj karijeri to radile. Nešto nam ne ide najbolje u zadnje vrijeme (odnos pucanih i realiziranih na pet utakmice j 20-14, op. urednika.), ali dobro, bit će.
I za kraj, Podravka Vegeta odigrala je pet pripremnih utakmica, dvije je pobijedila, jednu odigrala neriješeno, jednu izgubila uz gol razliku 139:133. Slijedi turnir s još tri utakmice.

S presice // Foto Ivo Čičin-Mašansker