Kristina Elez i Božica Palčić // Foto Ivo Čičin-MašanskerIz Rostov-Dona u Podravku Vegetu stigla je Kristina Elez, koja je ovdje provela dio djetinjstva. Nju je na presici u klubu predstavila direktorica RK Podravke Božica Palčić.

– Kika je naša stara-nova igračica. Jedino je novo što je u međuvremenu promijenila prezime, nije Franić nego je Elez. S Kristinom smo bili u kontaktu, ali najprije nismo dogovarali ništa konkretno, krajnji i konačni dogovor sklopio se u roku 24 sata. Upravni odbor dao je ”zeleno svjetlo”, sjela sam u auto, otišla u Dalmaciju i obje smo potpisale ugovor. To je kronologija pregovora s Kikom – rekla je Palčić.

Kristina Elez dolazi iz Rostov-Dona, prije toga bila je u Sloveniji u Krimu, u Francuskoj u Metzu i u Mađarskoj u Érdu.

– Sretna sam i zadovoljna, drago mi je osobno i klubu, što nam se vratila i ona je, definitivno, pojačanje za našu ekipu. Pojačala je sastav na poziciji na kojoj smo bili u deficitu prošle sezone. O njenim igračkim kvalitetama ne treba pričati, o njoj se sve zna – zaključila je Palčić.

Kristina je objasnila zašto se vratila:

– Drago mi je što je Božica zadovoljna što sam se vratila i što će na toj poziciji dobiti pojačanje, što i ja tako smatram. Drago mi je da me prati godinama. Skupa smo i igrale i ona zna, ‘ajmo reć’, moje kvalitete, ali bez obzira na to svaka se igračica treba dokazivati. To je moj klub u kojem sam igrala osam godina, ali bez obzira na to treba opet pokazati sve što znaš i da klub bude zadovoljan s te neke druge strane, rukometne, ne samo ljudske. Nadam se da ću biti pristojna – našalila se Kika.

Ha, nema bez razloga i nadimak Mudrica.

– Drago mi je da smo se uspjeli dogovoriti i da su trener i stručni stožer izabrali mene za tu poziciju i nadam se da ću pridonijeti boljim rezultatima Rukometnog kluba Podravka Vegeta – rekla je.

NIJE KIKA SAMO LIJEVI VANJSKI, NJENA JE CIJELA VANJSKA LINIJA

– Govorimo o poziciji, a koja je to, jer ti si igrala sve tri vanjske?

– Da, o tome smo govorili, da me trener ima za sve tri pozicije, ali da će me najviše koristiti na lijevom vanjskom. Mislim da je svjestan da znam jako dobro odigrati i mogu zamijeniti na desnom vanjskom Živković. Njemu je sve to jako bitno, jer bit će rotacije, igračica ne može izdržati 60 minuta na nekom ekstra nivou. Mislim da će mu to puno značiti, a s druge strane nadam se da ću opravdati ta očekivanja.

– Za dobru igru treba i dobro zdravlje. Kako si ti s time?

– Tako je. Lani sam imala s koljenom šok. Sada je u redu. U principu nabitnije mi je da sam zdrava, a sve ostalo će izaći na vidjelo.

S MIRANDOM I SAMNOM PODRAVKA VEGETA ZNAČAJNO JE POJAČANA

Kristina Elez // Foto Ivo Čičin-Mašansker– Kako gledaš na Podravku Vegetu u novoj sezoni i na rivalstvo s Lokomotivom i drugima?

– Dolaskom Mirande (Tatari) i mene Podravka Vegeta trebala bi biti značajno pojačana. Na nama je velika odgovornost, s obzirom na to što Lokomotiva već ima jako dobru ekipu, što je pokazala u kupu i prvenstvu. Znači da zadatak nije ni malo lak. Nisam, iskreno, razgovarala previše s trenerom, ali on sigurno zna kako će nas posložiti, vjerojatno on u svojoj glavi sve to ima, ali mislim da s Mirandinim i mojim iskustvom stiže prevaga i da će se trofeji vratiti u Koprivnicu.

Uslijedila je rasprava o iskustvu i godinama. Božica Palčić je rekla:

– Kad govorimo o godinama, ne možemo reći za Kiku da je stara igračica, ali je počela igrati, i za prvu ekipu, jako rano i kao ”klinka” igrala je jako važnu ulogu. Dakle, kao djevojčica je jako rano stjecala iskustvo i u Ligi prvakinja, europskim utakmicama, pa, gledajući iskustvo, možemo reći da je starija i iskusna igračica, bez obzira na godine. Lokomotiva je uzela kup i prvenstvo ove sezone i svi pitaju kako će biti u idućoj. Ova sezona je tek završila, pripreme počinju u srpnju. Prije svega treba se dobro posložiti i pripremiti, najvažnije da sve igračice budu zdrave, a onda kada dođe vrijeme za te derbije onda ćemo razmišljati o tome, a dotad treba hodom, polako, korak po korak.

Elez je nadodala:

– Svima će to biti u glavi. A zato se i igra: da osvojiš prvenstvo, da osvojiš kup. To jest još daleko, ali mislim da od početka treba imati želju i težiti k tome. Najbitnije je zdravlje. Imamo dosta mladih igračica i ove koje još mogu puno toga naučiti. Mislim da to može dobro izgledati. S druge strane, kao što je Božica rekla, trebamo počet od sedmog mjeseca, pa da do tih glavnih utakmica sve bude na svojem mjestu.

Malo smo prebrojavali iskustvo igračica, pa osim Tatari i Elez, iskusna je i Nikšić na desnom krilu, Milenković na golu, dvojac na pivotu Čović i Džono se također može smatrati iskusnima, Živković je srebrna sa Svjetskog prvenstva i ima međunarodno iskustvo u klubovima Srbije, Mađarske i Crne Gore, Kapitanović i Dragišić su juniorske reprezentativke i nastupit će na Svjetskom prvenstvu, Nemaškalo se nameće…

– Mislim da smo dobro posložili ekipu, ja sam baš zadovoljna – konstatira direktorica.

Jedna mala digresija. Nakon presice svratio je trener Goran Mrđen i rekao:

– Ako s ovom ekipom ne budemo prvi, ne treba me nitko smijeniti, ja ću smijeniti sam sebe!

CILJ JE PROLAZAK KVALIFIKACIJA ZA LIGU PRVAKINJA I IGRA U GRUPI

Prije utakmice s Lokomotivom 2008. Franić-Palčić // Foto Ivo Čičin-MašanskerKlub još nije naznačio ciljeve, ali kada nešto kaže direktorica, koja je ujedno i jedini član Uprave (prema Statutu sportskog dioničkog društva trebalo bi pisati direktorica/Uprava) Božica Palčić, onda to sigurno ima težinu.

– Prva nam je želja dobiti mjesto u kvalifikacijama za Ligu prvakinja, to nam je primarni cilj (u toku presice stigla je vijest da je Podravka Vegeta to mjesto i dobila, op. ur.), a sve tehničke detalje za prijavu odradili smo – super. Nakon toga cilj nam je proći kvalifikacije i da dođemo do natjecanja u grupi Lige prvakinja – rekla je Palčić – a onda ćemo vidjeti, sve je otvoreno.

Na traženje novinara Kika Elez usporedila je lige država u kojima je igrala:

– Slovenska liga sigurno je slabija od hrvatske. Francuska, mađarska i ruska liga jače su. Hrvatska ima kvalitetne klubove, Trešnjevka, Zamet koji je igrao finale Kupa, Sesvete, Podravka Vegeta jača je od tih ekipa, nikad se ne zna i ako ćemo igrati Hrvatsku ligu, to bi nam bile dobre utakmice za pripremu.

ZA EUROPSKO PRVENSTVO – POZIV GLEDATELJIMA

Komentirala je i nadolazeće Europsko prvenstvo rukometašica u Hrvatskoj i Mađarskoj.

– Europsko prvenstvo teško je igrati, jer se igra dan za danom. Što se tiče naše grupe (Nizozemska, Njemačka, Švedska) ne treba posebno komentirati. Sve reprezentacije su kvalitetne i možda ”na prvu” nekome zvuči da je skupina laka, ali to nije tako. No, ne želimo se opterećivati sa suparnicima, moto je da idemo iz utakmice u utakmicu, a ni s jednom reprezentacijom ne možemo lako, niti će biti lako. Ne treba razmišljati s kim se križamo u daljenom toku natjecanja – kaže reprezentativka Elez.

Palčić je dodala:

– Imamo dobre igračice i mislim da su spremne uzeti medalju, svejedno je li to zlatna, srebrna ili brončana. Htjela bih da u Varaždinu, gdje igra naša reprezentacija, bude puna dvorana. Kao kad igra muška reprezentacija. Ženski rukomet malo više bi se popularizirao, a dobro je to i za naš klub. Ali, na Europskom prvenstvu nema autsajdera.

– Kad imaš navijače to nije ista igra, nije isto. Jednostavno dobiješ nešto što negdje u tebi čuči, izađe na vidjelo i sve te to ponese, pogotovo kad su utakmice dan za danom, gdje je umor prisutan, a zanos dvorane te onda ponese – zaključila je Elez poziv najvijačima. Varaždin nije daleko, ali prosinac je još daleko.