KUP-je-naš-// Foto Ivo Čičin-MašanskerOsvojen je 20-i kup nakon 21-og prvenstva. Podravka Vegeta u finalu Hrvatskoga kupa u punoj dvorani u Umagu pobijedila je zagrebačku Lokomotivu s 32:24 (17:10). Od početka, bez obzira na početno vodstvo Lokomotive znalo se tko je gazda u Umagu. Tako je Podravka Vegeta osvojila (vratila) pobjedničke pehare oba državna natjecanja. Bit će u Koprivnici idućih godinu dana.

Slijedi kronologija utakmice kako smo je vidjeli u dvorani u Umagu.

UTAKMICA

Prva dva napada – izubljena lopta i obrana Jelčić, gol Milić, pa Boožović. U 3. minuti 0:2. Lob Nemaškalo za 1:2. izgubljena lopta Lokomotive. Nemaškalo izjednačuje. Smiljanić s krila prebacuje Milenković i 2:3. Nikšić s krila izjednačuje. Mrđen viče da u obrani nema ritma.

No, obrana odmah blokira Horvat i u kontri Čović postiže gol za vodstvo 4:3. Lokomotiva opet gubi loptu i Nikšić iz kontre postiže 5:3. Prijestup Benko, Elez s 9 m za 6:3. Međusobne greške i Milić postiže svoj drugi gol, 6:4. Opet greške u napadu obje ekipa, a u kontri Čović postavlja 7:4. U 11. minuti Davor Rokavec poziva prvu minutu odmora za Lokomotivu.

Slijedi obrana Miklenković. Na dodavanje Vidak Čović s crte pogađa za 8:4. Milenković opet brani. Božović dalekometnim projektilom smanjuje na 8:5. Benko iz Kontre smanjuje na 8:6, a Nikšić povećava s krila na 9:6 u 13. minuti, a Milenković brani. Pa Milenković treći puta. Vidak svladava Jelčić i Podravka Vegeta u 17. minuti vodi 10:6. Milenković četvrti puta. Živković pogađa za 11:6, Čović iz kontre za 12:6. Iva Milanović Litre puca preko gola.

I Razum je obranila prvu loptu, ali nije drugu: Vidak iz vana za visokih, visokih 13:6. Tvorić je smanjila na 13:7, igrala se 22. minuta. Čović sa crte postiože svoj peti gol, 14:7. Solo prodor Živković i 15:7. No, Tvorić postiže i svoj drugi gol, 15:8. Jelena Živković isključena je na 2 minute. Prvo isključenje u 25. minuti. Vrijeme nekako brzo prolazi. Lokomotiva griješi u napadu, promašuje i Nemaškalo, griješi Lokomotiva, Podravka Vegeta ima napad i Čović šesti puta za 16:8. Tvorić pogađa stativu, a Čović s polovice Lokomotivine strane pogađa prazan gol – sedmi puta. Kralj sa crte smanjuje na 17:9 dvije minute prije kraja poluvremena. Nerealiziran napad Podravke Vegete, ali i Lokomotive minutu prije kraja poluvremena. Mrđen zove minutu odmora 31 sekundu prije kraja prvoga dijela. Razum brani zicer Vidak, a Božović s desetak metara pokraj nepažljive obrane Koprivničanki zabija za konačnih 17:10 u poluvremenu. Moćmđna Podravka, relativno nemoćna Lokomotiva. Obrana je ključ uspjeha i okdiač za brze napade. Dobro su izgledale Koprivničanke. Dominantne i sigurne.

KUP-je-naš-// Foto Ivo Čičin-Mašanske

2. POLUVRIJEME

Projektil Kristine Elez i 18:10, ali i gol s krila druge Kristine, Lokomotivina Smiljanić. Džono u kontri i u 33. minuti 19:11. Horvat je iz vana postigla svoj prvi gol, 19:12, a Džono lobom sa crte dvoj drugi, 20:12. Benko odbijancem od poda preko gola, Razum brani udarac Živković. Prvi sedmerac na utakmici za Lokomotivu realizira Horvat. Razum brani udarac Nikšić, Podravka gubi loptu u napadu i Milić prolazi na crtu, 20:14. Živković povećava na 21:14.

Živković asistira Andrei Čović za njen osmi gol i 22:14 je u 39. minuti. Razum bilježi petu obranu, Smiljanić postiže treći gol, 22:15. Koraci Nemaškalo u napadu. Čović radi prekršaj nad Horvat za isključenje od 2. minute, a Božović iz skok-šuta daje četvrti gol. Nemaškalo lobom pogađa prečku, ali i Smiljanić na drugoj strani. U 41. minuti 22:16. Nema dovoljno koncentracije kod Podravke. Prolaz Živković, Razum brani, ali ne i kontru Nemaškalo – 23:16. Opet prečka Lokomotive. Lokomotiva pokušava razbiti napad Podravke dubokom zonom. Ponekad i uspijeva. Vidak u 44. minuti treća je igračica s isključenjem, a Horvat postiže svoj treći gol, 23:17.

Konačni i sedmerac za Podravku Vegetu u 44. minuti, Živković je realizatorica, 24:17. Pa Živković s prolazom na crtu 25:17. Nemaškalo s krila, Razum brani.

Džono je isključena na dvije minute, a Horvat realizira sedmerac, 25:18 u 49. minuti. Sedemrac za Podravku Živković pogađa Ljubičić isključena na dvije minute, 26:18. Čović je neumoljiiva, postiže gol, 27:18.Prvi gol Vlašić, Razum brani osmi puta. Kontra Nemaškalo, 28:19, 52. minuta. Tvorić 28:20. Živković solo za 29:20. Jukić brani ulaz Tvorić. I treći sedmerac za Lokomotivu realizira Hrvat, a Nemaškalo opet pogađa s krlia, 30:21. S krila pogađa Konta, 55. je minuta, još četiri minute do slavlja, Konta zabija svoj prvi gol, 30:22. Nemaškalo ulazi na crtu i već je 31:22, Napad Lokomotive završava s loptom na mreži, ali napad Vidak s loptom u mreži, 32:22.

Kup je naš, povika koprivničkih navijača. Konta za 32:23. Razum brani deveti put. Podravka gubi loptu, minuta je do veselja. Jukić brani. Ljubičić zabija za konačnih 32:24.

A onda je slijedilo veliko slavlje, podjela pehara, medalja, a Podravkina ekspedicija u crvenim majicama ”Kup je naš”! To je 20. put. Dvostruka kruna.

Čestitke!

Napomena: Glava utakmice pisana je prema HRS-ovoj statistici. Razlikuje se u onom kako smo mi vidjeli.

KUP-je-naš-// Foto Ivo Čičin-Mašanske

MINUTA ŠUTNJE ZA VILIMA TIČIĆA
Uoči utakmice minutom šutnje odana je počast velikom hrvatskom treneri u sportskom pedagogu prof. Vilimu Tičiću, koji je umro u 88. godine, a između ostalog u više sezona trenirao je i RK Podravku.

SPECIJALNI TRETMAN

Rukometašice Podravke Vegeta bile su neugodno iznenađene kad im je oko podneva javljeno da moraju iseliti iz soba. Ponuđene su im četiri sobe po ekipi. Podravka Vegeta na to nije pristala, pa je preselila iz ”domicilnog” hotela Sol Garden u Sol Auroru na dnevni boravak od 3-4 sata. Stvari su zaključane u skladište u ”bivšem” hotelu. Nevjerojatno da se iz hotela zbog dolaska novih gostiju ”ekspediraju” finalistice Hrvatskoga kupa. Sve druge muške ekipe nisu imale problem sa smještajem. A svi su platili unaprijed.

FINALNA UTAKMICA ZAVRŠNICE HRVATSKOGA RUKOMETNOGA KUP

PODRAVKA VEGETA – LOKOMOTIVA 32:24 (17:10)

UMAG – Sportska dvorana OŠ Marija i Lina. Gledatelja: 900. Suci: Dalibor Jurinović (Zadar) i Marko Mrvica (Biograd). Nadzornik HRS-a: Boris Čačić (Zagreb).

PODRAVKA VEGETA: Jukić (1+0), Kapitanović (-), Milenković (4+0); Čović 10, Nikšić 3, S. Šenvald, Živković 6(2), Džono 2, Nemaškalo 5, I. Mrđen, Papac, Dragišić, Vidak 3, Oremović, Maljak, Elez 2. TRENER: Goran Mrđen.

LOKOMOTIVA: Razum (9+0), Jelčić (-); Smiljanić 3, Božović 4, Vlašić, Konta 1, Tvorić 3, Kralj 1, Kapetanović, Horvat 6(3), Benko 1, Milanović Litre, Ljubičić 1, Krešić, Milić 3. TRENER: Davor Rokavec.

SEDMERCI: Podravka Vegeta 2(2), Lokomotiva 3(3).

ISKLJUČENJA: Podravka Vegeta 8 minuta (Čović, Živković, Džono, Vidak), Lokomotiva 4 minute (Kralj, Ljubičić).

IGRAČICA UTAKMICE: Andrea Čović (Podravka Vegeta)

Navijači // Foto Ivo Čičin-Mašansker