Hrvatska - Slovenija, Andrea Penezić u skoku // Foto HRSReprezentacija Hrvatske u 1. kolu kvalifikacije za odlazak na EP u Švedskoj 2016. godine glatko je pobijedila reprezentaciju Slovenija 27:19 (14:11). Utakmica je odigrana u Sportskoj dvorani Umag.

IZVJEŠTAJ HRS-A

Slijedi tehnički izvještaj prema HRS-ovom tekstu objavljenom na www.hrs.hr

Izbornik Goran Mrđen u prvu je obranu poslao Ivanu Kapitanović među vratnice, dok su se ispred nje bile Ana Nikšić, Vesna Milanović Litre, Žana Marić, Sonja Bašić, Andrea Penezić i Ekatarina Nemaškalo. Hrvatska je lijepo ušla u susret i odmah se odvojila na 5:1 pogocima Penezić (3), Nemaškalo i Nikšić. Slovenke su se trgle, ali Hrvatice su nastavile u dobrom ritmu. Do sredine prvoga poluvremena osigurale su vodstvo od 8:4. U prvom poluvremenu raspoložena i slabije čuvana Neli Irman s dva vezana pogotka približila je svoju reprezentaciju na minus dva.

Slovenke potom i dalje pokušavaju smanjiti zaostatak, no Hrvatska ih održava na distanci od dva pogotka. Domaća reprezentacija pogotkom Penezić odlazi i na +3 (10:7), čvrsta je i hrvatska obrana, a sigurna je u završnici prvog poluvremena i Kapitanović, kao i tokom cijele utakmice. Nikšić je potom odvela Hrvatsku na četiri pogotka prednosti (13:9), a izabranice Gorana Mrđena na odmor odlaze s vodstvom 14:11.

Hrvatska - Slovenija, Time Out // Foto HRSU nastavak susreta Hrvatska povećava vodstvo na 16:11, sigurno održava stečenu prednost, a iako se potom Slovenija na kratko u gol-razlici približava, Hrvatska pojačava tempo te do sredine drugoga poluvremena odlazi na 21:14, a u završnicu susreta ulaze s vodstvom 22:16, da bi na kraju slavile 27:19.

KOMENTAR WWW.PODRAVKA.HR // OSJETILI SMO RADOST IGRE

Puno je toga ovisilo o utakmici sa Slovenijom. Izborniku Goranu Mrđenu nije bilo lagano. Iz ligaške ”laganice” trebalo je u europskom ”fajtu” nadvisiti reprezentaciju Slovenije sastavljenu u najvećem dijelu od internacionalki. I Hrvatska je u sastavu imala osam inozemki (u igru su ulazile Kožnjak, T. Grubišić, Penezić, Ježić, Milanović Litre, Marić i Bašić, Janković nije), a ostalo su bile domaće snage (Nemaškalo, Mičijević i NIkšić su ulazile, Milošević, Džono i Franković nisu), uz dvije donedavno juniorske golmanice (Kapitanović i G. Bešen),

Hrvatska - Slovenija, sjajna igra Ane Nikšić // Foto HRSOno što je odmah upalo u oči je brza igra i pokretljiva, dobra obrana koja je dijelom olakšavala posao Ivani Kapitanović na vratima. Kapitanović je ugodno iznenadila. Branila je školski dobro, jednostavnošću je pokrivala prostor, a njene obrane omogućavale su kontre, a i sama je bila asistent za golove. Zbog mladosti, a tako velike sigurnosti zaslužila je epitet igračice utakmice, iako će mišljenja sigurno biti podijeljena: taj epitet zaslužila i i Andrea Penezić. No, ne treba zaboraviti da je, objektivno, Kapitanović bila tek treća golmanica u Mrđenovim planovima, ali su zbog ozljeda ili nepripremljenosti otkazale Žderić i J. Grubišić.

Ako je iznenadila mladost, onda je iznenadilo i iskustvo. Fenomenalnu Andreu Penezić vidjeli smo u europskom izdanju. Mrđen sigurno nema čarobni štapić, ali igra Penezić potpuno je promijenjena. Više nema ništa od ranije poznatog zabijanja u zonu, ovoga puta to su bili udarci iz izrađenih akcija, siloviti, neobranjivi. Zanimljivo, u sličnom obliku je napredovala i Ćamila Mičijević.
Kad se ovome pribroji za mnoge otkriven raskošni talent Ane Nikšić, sigurne Ježić i T. Grubišić te osjećaj za kolektivnu igru ostalih repreznetativki, opći je dojam da smo kod reprezentacije Hrvatske vidjeli radost igre, silnu želju i, koliko vidimo, veliko razumijevanje između stručnog stožera s Mrđenom na čelu i reprezentativki.

No, nemojmo se zavaravati da smo sada riješili sve probleme prošlosti. Dugo nije bilo kvalitetnog rezultata, prokockali smo pola desetljeća i neće se sve poboljšati preko noći. Ipak, prvi cilj, odlazak na EP bio bi dovoljan za ovu pomlađenu reprezentaciju. Nema pritisaka sa strane, nema mrkih lica. Nadajmo se da će se u subotu i iz Makedonije društvo raspoloženih djevojaka vratiti s dva nova boda i širokim osmijehom za bolje sutra hrvatskog ženskog rukometa.

1. KOLO KVALIFIKACIJA ZA ŽENSKO EP U ŠVEDSKOJ 2016.

HRVATSKA – SLOVENIJA 27:19 (14:11)

UMAG – Sportska dvorana Umag. Gledatelja: 700. Suci: Jiři Opava i i Pavel Valek (obojica Češka). Delegat EHF-a: Gerhard Reisinger (Austrija).

HRVATSKA: Kapitanović (14+0), Bešen (-+0); Nemaškalo 1, Kožnjak 1, Grubišić 2, Mičijević 3, Penezić 10, Ježić 2, Milošević, Milanović Litre 1, Janković, Džono, Marić 1, Franković, Nikšić 4, Bašić 2. IZBORNIK: Goran Mrđen.

SLOVENIJA: Stefanišin, Marinček; Stanko, Ferfolja, Zrnec, Krhlikar, Gros 4, Jeriček 1, Panger, Mavsar 7, Lazović 2, Irman 4, Gregorc, Barič 1, Petrinja, Šon. IZBORNIK: Uroš Bregar,

SEDMERCI: Hrvatska 2(2), Slovenija 6(5).

ISKLJUČENJA: Hrvatska 2 minute (Milanović Litre), Slovenija 8 minuta (Šon 2+2+2. diskv. u43′, Petrinja 2).

CRVENI KARTON: Maja Šon (Slovenija), treće isključenje.

IGRAČICA UTAKMICE: Ivana Kapitanović (Hrvatska).

SLIJEDI MAKEDONIJA, PA STANKA DO OŽUJKA

Hrvatska u subotu u 2. kolu igra u Skoplju s Makedonijom, a 3. kolo slijedi tek u ožujku, kada će odigrati dvije utakmice 3. i 4. kola sa Crnom Gorom, koja je u 1. kolu 4. grupe danas pobijedila Makedoniju 21:14 (12:8). Kvalifikacije završavaju u lipnju. Na EP odlaze dvije prvoplasirane reprezentacije.Reprezentacija Hrvatske u Umagu // Foto HRS