S utakmice Španjolska - Hrvatska 22:23Ovog tjedna završavaju kvalifikacije za odlazak na Europsko prvenstvo, što se u prosincu održava u Nizozemskoj. Hrvatska u srijedu igra u Italiji, a u nedjelju igra u Novigradu sa Slovačkom. Hrvatske rukometašice već su osigurale plasman na EP, dapače, vodeće su na tablici bez i jednog poraza, a osim slabašne Italije i Slovačke, dva puta su svladale Dansku!

U 5. kolu, sutra, u srijedu, Hrvatska gostuje u mjestu Oderzo u Italiji, gdje se u 18 sati sastaje s Italijom. U Palazzetto dello sport Oderzo sude crnogorske sutkinje Jelena Vujačić i Anđelina Kazanegra, a delegat EHF-a je Michel Dockwiller iz Francuske.

Reprezentativke su iz Španjolske, s kvalifikacija za Olimpijske igre, stigle u ponedjeljak navečer i odmah autobusom produžile za Novigrad, odakle su danas, u utorak, otputovale u Italiju. Reprezentativnih obaveza za ove dvije utakmice (sa Slovačkom se igra u Novigradu u nedjelju u 17,30 sati) oslobođene su kapetanica Miranda Tatari i Kristina Franić radi privatnih obaveza. Priključene su Dragica Džono i Žana Čović. Sve ostale su junakinje iz Španjolske, među njima i šest iz Podravke Vegete (Jelčić, Žderić, Gaće, Pušić-Koroljević, Milanović Litre i Horvat).

Dosadašnji rezultati kvalifikacija: 1. kolo Hrvatska – Italija 40:15, Danska – Slovačka 36:24, 2. kolo Slovačka – Hrvatska 23:34, Italija – Danska 22:27, 3. kolo Hrvatska – Danska 21:19, Italija – Slovačka 19:25, 4. kolo Danska – Hrvatska 27:31, Slovačka – Italija 23:15.

Poredak na kon 4. kola: 1. Hrvatska 8, 2. Danska 4, 3. Slovačka 4, 4. Italija 0 bodova.

Parovi 5. kola: 30. svibnja Slovačka – Danska i Italija Hrvatska.

Parovi 6. kola: 2. lipnja Danska – Italija, 3. lipnja Hrvatska – Slovačka.

Europsko prvenstvo održava se od 4. do 16. prosinca u Nizozemskoj, izvlačenje grupa je u Rotterdamu 6. lipnja. Zasad je u ”prvom loncu” nositelj prvak Europe Norveška, a domaćin Nizozemska svrstana je u drugi. Uz njih dosad su se sigurno kvalificirale Hrvatska, Češka i Švedska. Na prvenstvu sudjeluje 16 reprezentacija svrstanih u četiri prednatjecateljske grupe, koje će se igrati u Apeldoornu i Maastrichtu.