VARDAR, FLEURY ILI ROSTOV DON MOGUĆI SUDIONICI PODRAVKINE GRUPE U LIGI PRVAKINJA // POČINJE HRVATSKO PRVENSTVO // SAMOBOR POSLAO REGIONALNOJ LIGI PISMO S OTKAZOM


Jelena Živković (8) na utakmici Bepova turnira s Budućnosti // Foto Robert ŠoštarićKvalifikacije za ulazak u tri grupe Lige prvakinja održavaju se u subotu i nedjelju 14. i 15. rujna. Za kvalifikacijsku grupu 1 već su održane 7. i 8. rujna u norveškom Trondheimu. Pobjednik turnira je HC Leipzig, koji je uvršten u C grupu LP, gdje su već Krim Mercator, Metz Handball i IK Sävehof. U druge natjecanja otišli su norveški Byasen Trondheim i Tertnes Bergen te bjeloruski BNTU BelAZ Minsk Reg.

No, Podravku Vegetu najviše zanima kako će se odigrati utakmice u grupi 4 u talijanskom gradi Eboli, gdje u polufinalu u subotu 14. rujna igraju Rostov Don – Fleury Loiret Handball i WHC Vardar SCBT – Jorni Salerno.

VARDAR ILI POBJEDNIK ROSTOV – FLEURY
Vardar ima laganiji zadatak i gotovo je siguran njegov plasman u nedjeljno finale. U drugom susretu Rostov Don ima teži posao. U Rostovu igraju u većini Ruskinje, tri Ukrajinke… Fleury je dobio od EHF-a Wild Card, drugi je u prvenstvu Francuske, iza Metza, s kojim je finale francuskog prvenstva u dvije utakmice izgubio s golom razlike, a taj gol dijelio ih je od izravnog sudjelovanja u Ligi prvakinja. U Fleuryu igraju, između ostalih, nama poznate, Marta Mangue i Ionela Stanca.
Pobjednici polufinala igrat će finalnu utakmicu za ulazak u grupu C Lige prvakinja u kojoj su već Larvik, Bera Bera i Podravka Vegeta.

LOKOMOTIVI TEŠKO
U grupi 2 kvalifikacija, zagrebačka Lokomotiva, koja je također u natjecanje ušla na osnovi Wild Card, ima težak zadatak, jer će u polufinalu igrati sa zahuktalim domaćinom turnira u Budimpešti FTC Rail Cargo Hungaria, koji je u pripremnom razdoblju doslovice pregazio i Larvik i Györ, a drugi polufinalni par su mađarski Érd i LK Zug Handball iz Švicarske. Pobjednička ekipa ulazi u grupu B Lige prvakinja, gdje su već Budućnost, FC Midtjylland i MKS Lublin. Ovome moramo dodati da Lokomotiva nema što izgubiti, jer će u slučaju osvajanja 3. mjesta igrati u trećem krugu Kupu pobjednika kupova s rumunjskom Coronom Brašov. Poraz, pak, odveo bi ih u drugi krug, gdje bi suparnik bio švicarski Spono Nottwil, a tada bi u trećoj rundi Kupa pobjednika kupova bio znatno teži suparnik norveški Tertnes iz Bergena. Želimo drugom hrvatskom predstavniku uspjeh na kvalifikacijama.

DAMNJANOVIĆ S VIBORGOM
U grupi 3 u rumunjskom gradu Baîa Mare istoimeni klub domaćin je turnira i u polufinalu igra s danskim Viborgom. Podsjetimo da u Viborgu igra do nedavno naša Sanja Damnjanović, koja je za Podravku Vegetu u dvije sezone Lige prvakinja zabila 92 gola! Drugi polufinalni par su danski Team Tvis Holstebro i Sercodak Dalfsen iz Nizozemske. Pobjednik grupe ulazi u grupu A Lige prvakinja gdje su Győr, Thüringer HC i Hypo Niederösterreich.
Poraženi će igrati 15. rujna za 3. mjesto. Poredak je važan, jer će klubovi nakon kvalifikacija biti razvrstani u preostala europska klupska natjecanja.

U SUBOTU 14. RUJNA POČINJE 1. HRL RUKOMETAŠICA
Počinje i 1. hrvatska liga za rukometašice. U 1. HRL nastupit će 11 ekipa. Podravka Vegeta i Lokomotiva uključuju se u natjecanje nakon odigranih 22 kola i igrat će Ligu za prvaka zajedno sa četiri prvoplasirane ekipe iz 1. HRL. U natjecanju sudjeluje 11 ekipa: Zamet, Osijek, Samobor, Umag, Vranjic, Dugo Selo 55, Zelina, Koka, Sesvete Agroproteinka, Trešnjevka i Split 2010.
U 1. kolu u subotu igraju Samobor – Osijek, Zamet – Umag, Koka – Dugo Selo 55, Split 2010 – Trešnjevka i Zelina – Vranjic, a slobodne su Sesvete Agroproteinka.

Osim sestara Kalaus, koje su na posudbi u varaždinskoj Koki, još su tri Podravkine igračice otišle na posudbu. Tako se sestrama Kalaus u Koki priključila Ana Marija Maljak, Andrea Božić je na posudbi u Samoboru, a Matea Mikolčić n novom provligašu Dugo Selo 55. Igranje će im više koristiti nego čekanje na ulazak u ekipiranu Podravku Vegetu. Sretno, cure.

SAMOBOR OTKAZAO REGIONALNU LIGU
Samobor je WRHL-u i klubovima poslao dopis o napuštanju Regionalne lige. Klubovi o tome ne odlučuju, samo imaju svoje mišljenje. Naročito oni koji su imali troškove u prva dva kluba (Podravka Vegeta i GEN-I Zagorje). Čeka se službeno reagiranja vodstva Regionalne lige.
Mor se znati da je Samobor u Regionalnu ligu na svoje traženje ušao nakon što je formiran raspored za osam klubova i zbog njega je promijenjen raspored natjecanja. Ako zaista napusti natjecanje tada će doći do problema u rasporedu, jer bi po sadašnjem u svakom kolu dva kluba bila slobodna. Isto tako, mijenjala bi se i tablica, jer bi se Samoborovi rezultati s Podravkom Vegetom i GEN-I Zagorje brisali.
Klub je želio nastupati na tri kolosijeka, igrajući paralelno Regionalnu ligu, hrvatsko prvenstvo i Kup EHF-a (12. i 13. listopada dvije utakmice s belgijskim Antwerpenom, a onda uz vjerojatnu pobjedu, u studenom dvije utakmice s ruskom Ladom Toljatti). Sužen igrački kadar i vjerojatno troškovi doveli su do smanjenja slike kluba, koji je prošle sezone postigao veliki uspjeh igrajući finale Challenge kupa s Banikom.

JOŠ JEDNOM POZIV NA UTAKMICU PODRAVKA VEGETA – BUDUĆNOST, ULAZ BESPLATAN
Ako Samobor zaista odustane, tada Podravka Vegeta nema bodova i ima jednu odigranu utakmicu. U petak, 13. rujna, s početkom u 18 sati igra se unaprijed utakmica 18. kola Regionalne lige. U gimnazijskoj sportskoj dvorani u Koprivnici igraju Podravka Vegeta i podgorička Budućnost. Pozivamo vas – ulaz je besplatan.