Thuringer-1Visok poraz, neprepoznatljiva igra, nevjerica u redovima gošći. Domaće, Thüringer, ”uništile” su Podravku Vegetu u 1. kolu B grupe Lige prvakinja, pobijedivši s 33:20 (14:11)

Ambijent u dvorani bio je sjajan. Vrlo lijepo je primljena i pozdravljena Podravka Vegeta, a službeni spiker uputio je pozdrav i na hrvatskom jeziku. S vrha tribine oglasili su se i koprivnički organizirani navijači. Niih desetak uputilo se na zaista dalek i naporan put da pomognu ekipi. Dvorana je, jasno, bila glasnija, ali – cure nisu bile same.

Prvi udarac domaćih preko gola. Snelder ima posla s Tatari, u 2. minuti opomena za nju, pa još jedno grubo zaustavljanje, Krause brani napad Podravke, kontra, stativa, rekontra, Tatari gol: 1:0 za Podravku Vegetu u 3. minuti. Nadgornaja izjednačuje. Igra se brzo, bit će golova. Podravkina lopta u prazno, Milenković brani jednu loptu, malo iza toga Huber zabija gol za 2:1. Džono izjednačuje sa crte, 2:2, a brzo nakon toga Schmelzer postavlja 3:2. Huber s krila pogađa gredu. Pogrešno dodavanje u napadu Podravke, kontra domaćih i 4:2 u 7. minuti. Udarac Elez odozdo brani Krause. Visoka Nadgornaja puca odzgo pa dolje i 5:2 je u 9. minuti.

Drugi puta Kiki Elez uspijeva udarac dolje i 5:3. Milenković brani, a na drugoj strani Krause hvata loptu Živkovićeve. Tatari smanjuje na 5:4, no Schmelzer zabija, 6:4. Elez ovoga puta iz skoka u gornji ugao i 6:5. Srušena je Nikšić isključenje Wohlbold. Nemaškalo s krila za izjednačenje u 14. minuti, 6:6. I Trifunović je isključena na 2 minute. Nadgornaja griješi, Nemaškalo iz kontre zabija za drugo vodstvo Podravke Vegete od 6:7 u 16. minuti. Prijestup domaćih, polagana kombinacija Podravke, izgubljena lopta, a trener Müller traži minutu odmora u 17. minuti.

Thuringer-2I izjednačenje. Nadgornaja zabija svoj treći gol, 7:7. Krause opet brani niski udarac Elez. Müller igra bez golmana, sa sedam igračica u polju, Thüringer gubi loptu, a brzopleto bačenu loptu uspije obraniti Krause, i Thüringer zabija za 8:7. Živković pronalazi Krause na krivoj nozi i izjednačuje. Opet sedam domaćih u polju bez vratarki i zabijaju gol za 8:7, Nadgornaja. Visoku loptu Elez brani Krause. Schmelzer s pozicije pivota zabija za 10:8, Krause brani ulaz Nemaškalo, a Snelder loba s pozicije pivota. U 22. minuti tri je razlike za domaće i trener Mrđen pozvao je minutu odmora.

Blokiran udarac Elez, kontru brani Kapitanović. Sedmerac za Podravku Vegetu, Trifunović promašuje gol! Mrđen si čupa, pa gladi kosu. Brzi udarac Trifunović Krause opet zaustavlja. Thüringer igra stalno sa sedam igračica u polju. Promašuje lijevo krilo, a na drugoj strani 7 metara za Podravku Vegetu. Elez puca u stativu!

No, i domaće gube loptu, a Nikšić iz kontre zabija gol kad Krause nije stigla na izmjenu, 11:8 u 26. minuti, a Engel odmah vraća na tri razlike, 12:9. Solo akcija Tatari za smanjenje rezulata na 12:10. Kapitanović brani udarac domaćih u pasivnoj igri.Sutkinje donose već treću diskutabilnu odluku na štetu gošći.

Tatari zabija gol za 12:11, a Jakubiševa ide na odmor od 2 minute. Zadnja minuta, napad domaćih. Iz mrtvog ugla zabija Snelder za 13:11, a tri sekunde prije kraja Englel puca iz očaja i pogađa nisku loptu. Nepotreban gol. Nema dovoljno koncentracije. Poluvrijeme 14:11. kad se sve zbroji – nije trebalo biti.

DRUGO POLUVRIJEME

Počelo je napadom Podravke, lopta u rukama Tatari i Krause opet brani. Na drugoj strani i Kapitanović, a Nemaškalo iz kontre smanjuje na 14:12. Nadgornaja iz kosa zabija nisku loptu i već je 15:12. Nije dobro. Domaće diktiraju tempo. U napadu nema rješenja, podbacivanje Elez na Čović i izgubljena lopta, Huber iz kontre zabija za 16:12. Sedmerac za Podravku, Nadgornaja na 2 minute, a Živković u stativu. Ma nije moguće! Tri promašena sedmerca.
No, Kapitanović brani zicer, Wohlbold šeće kroz obranu i postiže gol za 17:12. Tek je 36. minuta, a pet je razlike. Zapravo šest, jer zabija Engel. E, 18:12 ozbiljna je razlika.

Nakon stative Trifunović zabija iz prolaza za 18:13. Huber s krila ne daje nadu, zabija za 19:13. Sedmerac za gošće. Elez, a Krause – brani! E, pa ovo je… Četiri promašena sedmerca!!! A Nadgornaja se diže visoko i već je 20:13. Tatari smanjuje na 20:14. Iz sedmerca Engel zabija svoj novi gol, Nemaškalo iz vanjske pozicije i 21:15. Opet Nadgornaja, 22:15. Minuta je 41.

Thuringer-3Onda Krause brani s krila loptu Nemaškalo, a Wohlbold skače iz vana i 23:15. Minuta odmora Podravka.

Tatari puca slabo, Krause brani. Domaće gube loptu. Sutkinje ne dosuđuju semderac za Podravku nad Čović, a, istini za volju, ni teže prekršaje. Udarac iz skoka Trifunović brani Krause. Slobodni za Trifunović, a zbog pasivne igre udarac se morao izvesti, Krause brani. Pogledajte statistiku utakmice.

A na sedmerac za Podravku Vegetu ide – Tatari. I zabija, 23:16. Čović dobija isključenje. Sedmerac za Engel i 24:16. Minuta je 46. Engler postiže gol iz akcije u kojoj je naivno izigrana cijela obrana Podravke, 26:16. To se teško stiže za plasman na 3. mjesto u grupi. Nadgornaja zabija iz daleka, a, kao i obično, nitko je ne sprečava. Čović smanjuje na 26:17 u 49. minuti.

No, baš sve iz vana završava u golu. Nadgornaja opet. Trifunović smanjuje, 27:18. Iz koraka, a sutkinje sude sedmerac. Mrđen opravdano revoltiran, no dobija žuti karton. Engel opet zabija, 10 razlike za domaće. Miranda puca Krause brani i ovo je pomalo smiješno, a onda i žalosno, jer Engel zabija za jedanaest razlike, 29:18. Gubi se lopta u napadu, ali i Englel zna promašiti cijeli gol.

Živković dobija crveni karton zbog prekršaja u 53. minuti i diskvalificirana je, a Snelder ide na 2 minute.

Ulaz Čović brani Krause, kontru spašava Trifunović, a Krause potom na drugoj strani radi egzibiciju, hvata loptu.

Minuta odmora, dvorana pjeva i plješče. No, ovo se nije očekivalo. Uvjeravanja su bila drugačija. Na stranu sve drugo, ali pet promašenih sedmeraca?!

Nastavilo se u istom stilu, Engel je zabila za 30:18. Opet sedmerac za Podravku i, eto iznenađenja, Trifunović je zabila. Ali 11 razlike četiri minute prije kraja… Lopta udara domaću igračicu u nogu, sutkinje dosuđuju loptu za njih. Ne bi pomoglo, ali nije lijepo.

Po obrana od Jukić i Krause, pa još jedna Jukić. Izgubljena lopta u prtljanju u napadu, lopta na Snelder koja je sama k’o duh na crti, mala egzibicija, podvaljena lopta, gol, obrana Krause, Jukić izlazi na pola svog dijela terena, a Huber je brža na lopti i zabija u prazan gol, 32:19. Ne vjerujemo svojim očima. Iz kontre Snelder opet zabija i 33 je 19.

Iako je sport sport, ovo je tragična razlika. Kao da se igra bez morala, bez samopouzdanja. Nemaškalo puca iz kosa i ublažuje poraz na 33:20. Kraj utakmice. Vjerna publika, koja nije prestajala navijati od prve do zadnje minute, prezadvoljna ostaje na svojim mjestima.

Ne sumnjamo da će se nakon ove njemačke pouke raditi duboka analiza. Gdje je zaštekalo kad ništa nije valjalo? Na to pitanje dat će odgovor struka, ali ponešto bi trebale kazati i igračice.

Jer u Nordhausenu smo se osramotili.

Thuringer-4

UTAKMICA 1. KOLA B GRUPE LIGE PRVAKINJA

THÜRINGER HC – PODRAVKA VEGETA 33:20 (14:11)

NORDHAUSEN – Wiedigsburghalle Nordhausen. Gledatelja: 2000. Sutkinje: Joanna Brehmer i Agnieszka Skowronek (obje Poljska). EHF delegatkinja: Edeltraut Berthold (Austrija).

THÜRINGER: Krause (17+2), Eckerle; Nadgornaja 9, Fuhrmann, Schmelzer 3, Snelder 5, Engel 9(3), Blase, Meitzner, Jakubisova, Huber 6, Wohlbold 1. TRENER: Herbert Müller.

PODRAVKA VEGETA: Jukić (2+-), Kapitanović (4+0), Milenković (3+0); Čović 1, Nikšić 1, Šenvald, Živković 1, Džono 1, Nemaškalo 5, Dragišić, Vidak, Oremović, Maljak, Tatari 6(1), Trifunović 3(1), Elez 2. TRENER: Goran Mrđen.

SEDMERCI: Thüringer 3(3), Podravka Vegeta 7(2).

ISKLJUČENJA: Thüringer 8 minuta (Wohlbold, Engel, Jakubisova, Huber), Podravka Vegeta 8 minuta (Trifunović 2+2. Čović, Živković).

CRVENI KARTON: Živković (53 – odgurivanje suparničke igračice).

IGRAČICA UTAKMICE: Jana Krause (Thüringer).

B grupa – Thüringer – Podravka Vegeta 33:20 (14:11), Budućnost – Vardar 23:17

REZULTATI 1. KOLA OSTALIH GRUPA

A grupa – Krim – Hypo 32:20, Dinamo Sinara – Leipzig 27:19
C grupa – Viborg – Sävehof 38:25, Györ – Lokomotiva 32:23
D grupa – Baîa Mare – Selgros Lublin 30:25, Larvik – Metz 25:20

FOTOGRAFIJE S UTAKMICE // Mario Gentzel pictureteam.com, Erfurt