Podijela ulaznica // Foto Ivan BrkićPredzadnja utakmica u B grupi EHF Lige prvakinja Podravka Vegeta – FTC Rail Cargo Hungaria igra se u gimnazijskoj sportskoj dvorani u Koprivnici u nedjelju u 17,25 sati uz najavljeni prijenos na HTV4. Sude rumunjske sutkinje Cristina Nastase i Simona Raluca, Stancu, a EHF delegat je Marjan Načevski iz Makedonije.

Ulaznice su od četvrtka u prometu, besplatne su i mogu se još udijke podići na recepsiji Podravke d.d., recepciji Hotela Podravina, u Pivnici Kraluš i u klupskim prostorijama uz gimnazijsku sportsku dvoranu. Rukometašice Podravke Vegete danas, u petak, dijelile su besplatne ulaznice za zaposlenike Belupa i zaposlenike Podravke.

MARIJETA VIDAK // Obrana je naš najveći adut

Za utakmicu se, naravno, spremaju i igračice i stručni stožer. Objavljujemo još neke odjeke s press konferencije održane u utorak. Pitanje ja, naravno, bilo može li se Podravka Vegeta bolje nositi s Mađaricama, nego što je to bilo u prvoj utakmici.

Marijeta Vidak // Foto Ivo Čičin-MašanskerMarijeta Vidak misli da može:

– Svakako, moram priznati da ih vidimo kao favorite u našoj grupi, ali isto tako da se možemo s njima nositi. S njima smo u Mađarskoj loše odigrali. To nam je bila prva utakmica u Ligi prvakinja, ali vjerujem da doma možemo ponoviti dobru igru kao što smo odigrali protiv Thüringera i Fleuryja. Falilo nam je onih zadnjih 15-20 minuta da održimo dobru igru. Sada smo to malo poboljšali, tako da očekujem da ćemo protiv Ferencvárosa odigrati jako dobru obranu, koja je, mislim, naš najveći adut, a u napadu popraviti greške koje smo ponavljali u Francuskoj i mislim da bi to moglo biti dobro.

Slično misli i Selena Milošević:

Podjela ulaznica // Foto Ivan Brkić– Ja također mislim da je FTC favorit u grupi i da je najjači, ali mislim da smo kod kuće pružale dobre pratije, pa se nadam što većem broju gledatelja koji će nas doći podržati. Nastojat ćemo odigrati što bolje i što čvršće. Jakom obranom i boljim protokom lopte možemo dati otpor Ferencvárosu. Nisu nepobjedive, ali moramo biti realni. Mislim da im se možemo suprostaviti.

Goran Mrđen komentirao je izostanak golmanice Tomašević:

– Szikora je na svim utakmicama bila odlična. Tomašević jest jedan veliki osigurač, ali na golmanskoj poziciji FTC nije hendikepiran. Inače je FTC kompletan i bolji od ljetos.

SELENA MILOŠEVIĆ // Liga prvakinja potpuno je drugi svijet

Selena Milošević prvi puta igra Ligu prvakinja. Evo što kaže:

Selena Milošević // Foto Ivo Čičin-Mašansker– Vjerujem da mogu dati puno više nego što sam dala. Nije sve bilo tako sjajno, ali svkako da mi je čast igrati Ligu prvakinja i drugačiji je osjeća i atmosfera. To je totalno drugi svijet nego što je bilo do sada.

Goran Mrđen je pojasnio što znači nastup u europskoj eliti:

– Sigurno da je drugačije doći u Ligu prvakinja, igrati pred punim dvoranama i pred drugim auditorijem i igrati s bitno kvalitetnijim igračicama i dok se stekne neko iskustvo to je onda tako. Iskustvo se ne može ”natrenirati”, a kako će doć’ nego kroz neko vrijeme. Nešto moramo proći da vidimo što nam se pokazalo dobrim, a što nije, što te lupi po glavi. A ta neka trema ili pozitivna trema logična je. Pa i ja šetam gore-dolje prije utakmice, prije svake utakmice, jer kad mi počne biti svejedno, odna trebam otići iz toga. Sigurno da je nastup u Ligi prvakinja jedan posebni adrenalin. A forma ide gore-dolje. Da treniram atletičara njega bih mogao pratiti iz dana u dan. Nas ima 16 i sigurno da nije lako pratiti svih 16. U jednom trenutku netko je gore, netko dolje. Umjetnost i umješnost je prije svega njihova, skupa samnom, da to posložimo. Tko ima najbolju formu ima i najviše minuta, a taj koji se osjeća da je u dobroj formi, treba pomaknuti rezultat. Primjer, Dora Krsnik je sada u puno boljoj formi nego što je bila prije mjesec dana. No, bitno je da dobro treniramo.

Koliko treneru koristi Liga prvakinja. Treća je sezona, ipak se nešto nauči.

– Normalno je da se uči. Uči se svuda. Naravno da postoji iskustvo u pripremama, bolje se poznaju suparničke igračice, što iz reprezentacija, što iz klubova, bolje se znaju njihove kvalitete i minusi, pa je lakše ukomponirati u razmišljanje prema svojoj ekipi. Logično je da gledamo drugog i logično je da se za njega pripremamo, ali u principu najviše smo okrenuti sebi. Nismo bitno promijenili način igre u obrani, za što je trebalo vremena. Sad igramo i neku drugu obranu, ali i za to treba proći vremena. Poznavanje suparničkih igračica čini nas mirnijim nego ranije kad ih nismo znali – kaže Mrđen.

RUKOMETNA UZBUĐENJA NE PRESTAJU DO SREDINE PROSINCA

Nakon Ferencvárosa još je tjedan Lige prvakinja. Ali ne smije se ni pomisliti da je sve gotovo. Osim putovanja u Thüringer prije toga je u srijedu utakmica domaće lige s Lokomotivom u Zagrebu, u kojoj pet Podravkinih igračica na posudbi igra dobro, slijedi termin reprezentacija i seniorske (Croatia kup) i kadetske, pa Split 2010 u Koprivnici, Đakovo u Đakovu i 12. prosinca Zamet u Koprivnici u zadnjoj utakmici prvog dijela 1. HRL.

Novinari na presici // Foto Ivo Čičin-MašanskerImputiranje da klub omalovažava domaće prvenstvo i klubove je imbecilno, jer nitko više ne drži do domaće lige i nitko više i opetovano to ne ističe od Podravke Vegete. Jednako se cijene Split, Koka i Bjelovar, kao i Zamet, Sesvete i Lokomotiva i sve druge ekipe. Kroz domaće prvenstvo dolazi se do Europe. Ne može se na fakultet iz osnovne škole.

A kraj polusezone važan je, jer uspješnim rezultatima u domaćem prvenstvu Podravka Vegeta može napraviti bodovnu razliku koja će, ako ništa drugo, napraviti lagodnijim proljeće. Jer još nije rečeno da Podravka neće uspjeti dohvatiti glavnu rundu Lige prvakinja, kao što je sigurno ako tu ne uspije da će igrati barem još dvije utakmice u EHF Kupu pobjednica kupova u veljači, prođe li dalje i više. Europa ostaje u Koprivnici, uspjeh u domaćem prvenstvu olakšava nastupe u Europi i zato se Podravki Vegeti opetovano govori da je domaće prvenstvo najvažnije.

Dokaz ozbiljnosti bio je detalj ovoga tjedna. Iz Francuske se ekipa vratila u popodne u ponedjeljak i izravno s autobusa izašla na trening, a sutradan je bila utakmica sa Splitom.

– Ni jedna utakmica neće biti jednostavna, a uspijemo li bodovnu razliku u domaćem prvenstvu povećati, bilo bi sjajno. Bodovna zaliha je važna u slučaju nekog kiksa, što je u sportu moguće – zaključio je Mrđen.