Marta Žderić // Foto Ivo Čičin-MašanskerMarta Žderić u mladim godinama skupila je ogromno golmansko iskustvo. Pri tome joj pomaže i njen karakter, otvorenost, borbenost, želja za napredovanjem. Kad nije ušla u neke kombinacije za reprezentaciju, iako… ona je vedra osmijeha rekla: Neka, ima vremena za mene. Njeno vrijeme je došlo.

Marta Žderić uz iskusnu, nespornu golmansku damu, Ivanu Jelčić, predstavlja oslonac, ”zadnju crtu obrane” Podrakinih rezultata. Uz urođeni sportski talent (stavite Martu u igru izvan šesterca, pa ćete vidjet’) sklonost učenju donijela joj je napredak. Dugo je trebalo da se shvati da ekipa takve klase treba trenera golmanica. Marta hvali Vuju, trenera Vladimira Vujovića, koji radi, uči ih, ispravlja, pa uz dvije klasne golmanice, pojavljuje se školovana Ivana Kapitanović. Tako Podravka Vegeta ima tri tipa golmanica, staloženu Ivanu Jelčić čije se postavljanje i obrane ruka-noga mogu preslikati u knjige za golmane, zatim Martu Žderić, koja u obrane unosi temperament, vic, hrabosti (izlaženje, duboko u šestercu, zatim istrčavanje na teren i presjecanje kontre i ”bezobrazno” hvatanje šuta s dvije ruke, što obesrabruje pucačice), i na kraju Ivanu Kapitanović, koja koristi svoju visinu i ima usklađen rad ruku i nogu i dobar refleks. Ove hvalospjeve treba zaključiti da se uvijek isplati uz dobre učenice imati i dobre učitelje.

I Marta je komentirala sportsku nesreću Mirande Tatari:

– Stvarno mi je žao zbog Mirande, ona nam je pokretač svega, izvan terena i na terenu. Nadam se da će se brzo oporaviti, ali jednostavno moramo nastaviti dalje. Što se tiče prošlih utakmica, stvarno mi je drago da smo pobijedili i u Cluju i doma. Volim igrati te velike utakmice, gušt mi je pobjeđivati. Dali smo sve od sebe i stvarno mislim da zaslužujemo ići u drugi krug. Prošle godine nam se to nije ostvarilo, nismo prošle čak ni u Kup kupova. Od utakmice protiv Györa najprije očekujem dobar rukomet i da nas podrže naši navijači. Svakako da idemo na pobjedu, ali iskreno rečeno želim da pobijedimo u Ljubljani i da im vratimo za to što smo im prošle godine napravile uslugu.

Je li očekivala dobru formu i dobre obrane?

– Iskreno, jesam. Otkako nam je došao trener Vujović, stvarno s njim radimo kvalitetno i dobri su nam treninzi. Mi golmanice smo stvarno u dobroj formi, trebalo je to izaći na vidjelo, tako smo i tempirale formu da ona u Ligi prvakinja bude prava. Sve skupa je plod velikog rada i upornosti.

Marta Žderić // Foto Ivo Čičin-Mašansker– Tko je najopasniji u Györu?

– Anita Görbicz, ima šut kojeg diže od poda gore, to je specifično, inače svi golmani sjedaju na niske lopte, a ona zna potegnuti šut gore. No, mislim da se možemo za njih kvalitetno pripremiti, odigrale smo dobru utakmicu u Mađarskoj, nismo izgubile s puno razlike, što je svakako dobro dok čujemo i vidimo ostale rezultate.

– Koliko će biti lakše zbog domaćeg terena?

– Atmosfera je super, zahvalila bih svim navijačima koji su bili u dvorani, ali i svim ostalim ljubiteljima rukometa koji naše utakmice prate na televiziji. Ne znam koliko će biti lakše, jer bez Mirande je to teško, ali trebamo igrati za nju i uzeti bod, a možda i dva, zašto ne.

Nekad se legendi Ljerku Krajnović skandiralo ”Ljerka, poludi”, pa je branila ”luđački”. Netko je spomenuo: Ne bi se Marta ljutila da se to nasljeđe prenese i na nju. Mlada lavica.

Marta, poludi!