Kandija2015U Ljubljani u organizaciji slovenskih prvakinja i sudionica Lige prvakinja 2015/16. Krima Mercatora u petak i subotu 4. i 5. rujna održava se tradicionalni rukometni turnir u čast rukometnog trenera Vinka Kandije. Na turniru sudjeluju prvak Europe Budućnost, austrijski Hypo Nö iz Beča, Podravka Vegeta i domaćin Krim Mercator, svi sudionici Lige prvakinja.

Turnir počinje u petak 4. rujna poslije podne, a prvu utakmicu Podravka Vegeta igrat će s Budućnosti u 17,30 sati. U drugoj utakmici u 19,30 sastat će se Krim Mercator i Hypo Nö.

U subotu prije podne u 10 sati igraju Krim Mercator i Budućnost, a u 12 sati Podravka Vegeta i Hypo Nö.

Poslije podne u 17,30 sati igraju Krim Mercator – Podravka Vegeta, a u 19,30 sati Hypo Nö – Budućnost.

U subotu u 15,30 sati snage će odmjeriti, sada već tradicionalno, kadetkinje Krim Mercatora i Podravke.

Podravka Vegeta odlazi na turnir nakon dana odmora i dugačkog noćnog puta od Skoplja, gdje je sudjlovala na prvom Vardarovom turniru, do Koprivnice. Upitan je nastupa Dore Krsnik i Marijete Vidak zbog ozljeda. Autobus će biti pun, jer putuju i Petikine kadetkinje, koje će igrati s odgovarajućim sastavom Krim Mercatora.

O VINKU KANDIJI

Vinko Kandija bio je hrvatski rukometni trener. Rođen je u Trogiru 23. svibnja 1934., a umro je u Beču, 10. ožujka 2002. godine. Od tada se igra njegov memorijal u Ljubljani, gdje mu je bilo zadnje trenersko mjesto.

Suosnivačem je rukometnog kluba Trogir. U počecima karijere stvoren je prijateljski sportski odnos između Trogira i Podravke, pa su Trogirke dolazile u Koprivnicu na treninge zimi, a koprivničke rukometašice u Trogir ljeti. Može se reći da je kandija stjecao iskustvo uz prof. Josipa Samaržiju. I danas je to poveznica između dva kluba, Kandije i Koprivnice.

Najveći dio trenerske karijere proveo je u beogradskom Radničkom, s kojim je osvojio osam naslova prvaka, tri kupa i Kup europskih prvakinja 1976. i 1980. godine.

Jugoslavensku žensku reprezentaciju vodio je od 1974. do 1979. godine, gdje je naslijedio hrvatskoga stručnjaka Vilima Tičića. Na svjetskim prvenstvima bio je 1975. i 1978. osvojio je oba puta peto mjesto.

Nakon toga se je vratio u klupski rukomet, gdje je vodio je crnogorsku Budućnost i austrijsku Hypobanku iz Beča. U Austriji se vratio reprezentativnom rukometu, trenirao je austrijsku žensku reprezentaciju. S Austrijom je sudjelovao na Olimpijskim igrama 2000. godine i s nom je osvojio 5. mjesto. Kad je završio mandat u Austriji, otišao je u Sloveniju voditi rukometašice Krima.