Canjuga i mediteranska reprezentacijaPRENESENO IZ WWW.RUKOMET.HR // Hrvatska ženska rukometna reprezentacija doživjela je prvi poraz na Mediteranskim igrama u Turskoj. U apsolutno nevažnoj utakmici protiv Tunisa Hrvatska je izgubili s nevjerojatnih 12 pogodaka razlike. Izbornik Vladimir Canjuga odlučio je odmarati najvažnije igračice te ih na taj način sačuvati za polufinalnu utakmicu protiv Srbije, rotirao je izbornik Canjuga te isprobavao različite varijante što su Tunižanke iskoristile te pregazile Hrvatsku s visokom gol razlikom.

Nakon lošeg prvog poluvremena, hrvatske rukometašice dodatno su popustile u nastavku, već nakon pet minuta igre u drugom djelu na semaforu je stajalo neugodnih 21:12. Sve ostalo što se događalo u nastavku utakmice nije važno spomena, dodajmo tek da je Tunis u 52. minuti imao čak 14 pogodaka razlike (31:17).

Iako je ovo bila nevažna utakmica s obzirom da je Hrvatska već s bodom protiv Slovenije osigurala nastup u polufinalu, iako je Vladimir Canjuga odmarao najbolje igračice Bašić, ž. Čović, Ježić, Franković, Janković, ovakvu utakmicu Hrvatska si nije smjela dopustiti. Bila je to blamaža hrvatskog rukometa bez obzira na sve olakotne okolnosti i to nitko ne može osporiti. Vladimir Canjuga protiv Tunisa je kalkulirao, štedio igračice te na koncu doživio blamažu. U slučaju da Hrvatska pobijedi Srbiju i plasira se u finale Mediteranskih igara, ova utakmica vjerojatno će vrlo brzo biti zaboravljena, no izbornik je sam sebi postavio dodatni pritisak, jer ukoliko Hrvatska ne stigne do finala, bit će još puno priče o blamaži protiv Tunisa.

Bilo koja izabrana vrsta Hrvatske, to si ne bi smjela dozvoliti bez obzira o važnosti utakmice!!!

Hrvatska je u utakmicu protiv Tunisa ušla upravo onako kako je bilo i najavljivano – da se odmori za polufinale! Od prve minute i laiku je bilo jasno vidljivo da hrvatske rukometašice ”ne grizu”, izbornik Canjuga odlučio je odmoriti Žanu Čović i Katarinu Ježić, Iva Milanović Litre zbog ozljede je ostala na tribinama, a Sonja Bašić odigrala je tek nekoliko uvodnih minuta.

Tunižanke su protiv takve Hrvatske vrlo brzo došle do osjetnijeg vodstva, već nakon pet minuta igre na semaforu je stajalo 4:1, a hrvatska golmanica Marina Razum bila je bez i jedne obrane.  Canjuga je tada u igru poslao mladu Ivanu Kapitanović koja je čim je ušla u igru upisala prvu obranu na utakmici, bilo je to u osmoj minuti susreta, a vrlo brzo Hrvatska je preko Lane Franković uhvatila konce igre i rezultata (6:5).

Ipak, Hrvatska je igrala obranu bez obrane koja je dopuštala Tunižankama postizanje lakih golova s vanjskih pozicija bez faula, a mlada Ivana Kapitanović doimala se kao na ”streljani”. U postavi su u tim trenucima igrala čak tri lijeva krila, Pongrac je jedina bila na svojoj poziciji od spomenutih krila, Ivana Milić igrala je na poziciji srednjeg, a Ekatarina Nemaškalo na poziciji desnog krila. Bila je to jednostavno nemaštovita postava koja se nije mogla adekvatno suprotstaviti Tunisu koji je serijom 5-0 pobjegao na visokih 17:11, a na odmor se odlazi pri rezultatu 19:12.

Već tada je bilo jasno vidljivo kako je izbornik Vladimir Canjuga eksperimentirao te isprobavao igračice na različitim pozicijama, no činjenica je da eksperiment nije uspio već nakon prvih 30. minuta.

Autor: Milan Kosanović, www.rukomet.hr

MEDITERASNKE IGRE, RUKOMET, 4. KOLO

TUNIS – HRVATSKA 35:23 (19:12)

ADANA – Sportska dvorana. Suci: Unlu Hatipoglu Pinar i Simsek Mehtap (oba Turska).

TUNIS: Hamza (2+0), Abdallah, Omrani (9+2); Daoula 3, Elghaoui 4, Bouteina, Sfar 2, Toumi 5, Kilani 1, Hlaili 2, Marzouk 10(3), Chebbah 7, Khouildi, Yahiaoui, Mansouri, Kouki 1. 

HRVATSKA: Razum (5+0), Kapitanović (4+0); Nemaškalo 2, Pongrac 3, A. Čović 3, Oštarjaš 8(3), Ježić, Janković, Vidović 1, Džono 3, Ž. Čović, Franković 1, I. Milić, Bašić 1. IZBORNIK: Vladimir Canjuga.

SEDMERCI: Tunis 3(3) , Hrvatska  3(6).

ISKLJUČENJA: Tunis 10 minuta (Marzouk 2+2, Daoula, Hlaili, Kouki po 2), Hrvatska 8 minuta (Nemaškalo, Pongrac, Franković, I. Milić).

SA SLOVENIJOM NERIJEŠENO, OSIGURANO POLUFINALE.

Hrvatska – Slovenija u 3. kolu prednatjecanja na Mediteranskim igrama u Turskoj u grupi bez pobjednika – 31:31 (14:14). Hrvatska je u više navrata vodila i sa tri gola razlike, ali nekoncetracijom je prosipana prednost i Slovenke su došle do boda i, zasad, prvog mjesta sa svim odigranim utakmicama i sedam bodova. Hrvatska ima pet bodova i utakmicu manje. Hrvatska u srijedu u 14 sati (SPTV) igra s Tunisom i nakon toga će se znati tko je prvi, a tko drugi. Potrebna je pobjeda od 15 golova razlike. Drugoplasiranu ekipu u grupi u polufinalu čeka Srbija.

Rezultati A grupe: Crna Gora – Srbija 18:21, Italija – Alžir 23:19, Srbija – Turska 24:21, Italija – Crna Gora 18:19. Poredak: 1. Srbija 8, 2. Crna Gora 4, 3. Turska 2, 4. Italija 2, 5. Alžir 0.

Rezultati B grupe: Slovenija – Španjolska 20:17, Tunis – Makedonija – 31:22, Tunis – Španjolska 22:28, Slovenija – Hrvatska 31:31. Poredak: 1. Slovenija 7, 2. Hrvatska 5, 3. Tunis 2, 4. Španjolska 2, 5. Makedonija 0.

MEDITERANSKE IGRE RUKOMETAŠICA 3. KOLO
HRVATSKA – SLOVENIJA 31:31 (14:14)
ADANA
– Sportska dvorana. Suci:: Al Suwaidi in Bamutref (oba Katar).

HRVATSKA: Razum (7), Kapitanović; Nemaškalo 1, Ž. Čović 1(1), Ostarijaš 1, Milić 1, Janković 3, I. Milanović Litre 6, Ježić 4, Vidović, A. Čović 2, Franković 6, Pongrac 1, Džono, Bašić 5(2). IZBORNIK: Vladimir Canjuga.
SLOVENIJA: Zec, Stefanišin (8), Marinček, Lazović 4, Irman 4, Gregorc 1, Jeriček 4(1), Petrinja, Šon 1, Mavsar 6(4), Zrnec 4, Krhlikar 1, Gros 4(1), Vidic 1, Čerenjak 1, Pelikan. IZBORNICA: Marta Bon.

SEDMERCI: Hrvatska 5(3), Slovenija 9(6).
ISKLJUČENJA: Hrvatska 10, Slovenija 6 minuta.

MEDITERANSKE IGRE RUKOMETAŠICA 2. KOLO // SVLADANA ŠPANJOLSKA

Hrvatska ženska rukometna pobijedila je i u drugoj utakmici rukometnog turnira na Mediteranskim igrama u dvorani u Adani u Turskoj. Tijesna, ali vrijedna pobjeda u susretu sa Španjolskom 25:24 (11:11). U drugoj utakmici 2. kola Slovenija – Makedonija 32:21. Poredak: 1. Slovenija 4, 2. Hrvatska 4, 3. Španjolska 0, 4. Tunsi 0, 5. Makedonija 0.

Najefikasnija u hrvatskoj reprezentaciji bila je Sonja Bašić s devet Nakon slobodnog ponedjeljka u utorak 25. lipnja u 12 sati iduća utakmica je s reprezentacijom Slovenije
MEDITERANSKE IGRE MERSIN/ADANA 2. KOLO
HRVATSKA – ŠPANJOLSKA 25:24 (11:11)

ADANA – Sportska dvorana.
HRVATSKA:
Razum, Kapitanović; Nemaškalo, Pongrac, A. Čović, I. Milanović Litre 2, Oštarijaš, Ježić 2, Janković 1, Vidović, Džono, Franković 7, Milić 4, Bašić 9. IZBORNIK: Vladimir Canjuga.

ŠPANJOLSKA: C. Gonzalez, Lopez 3, Benzal 3, Chavez, Amoros, Escribano, Munoz, L. Gonzalez, Elorza, M. Gonzalez 3, Cano 2, Egozkue 6, Martinez, Rodriguez, Hernandez, Cabral 7. IZBORNIK: Manuel Etayo.
SEDMERCI: Hrvatska 4(4), Španjiolska 1(0).
ISKLJUČENJA: Hrvatska 8, Španjolska 8 minuta.

POBJEDA NAD MAKEDONIJOM 29:26

U prvoj utakmici na Mediteranskim igrama u Adani (Mersinu) u Turskoj hrvatske rukometašice pobijedile su Makedoniju 29:26 (16:15). Izbornik Vladimir Canjuga izveo je na teren 14 rukometašica, od kojih su četiri bile iz Podravke Vegete: Kapitanović, Pongrac, A. Čović i nova igračica Nemaškalo.

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija u grupi je sa Španjolskom, Slovenijom, Tunisom i Makedonijom. Raspored igranja utakmica hrvatske ženske rukometne reprezentacije, nakon susreta s Makedonijom, u skupini je sljedeći:

U nedjelju, 23. lipnja, u 13,30 sati Hrvatska – Španjolska

U ponedjeljak, 24. lipnja, slobodan dan

U utorak, 25. lipnja, u 12 sati Hrvatska – Slovenija

U srijedu, 26. lipnja, u 15 sati Hrvatska – Tunis

HRVATSKA – MAKEDONIJA 29:26 (16:15)

ADANA – Sportska dvorana..

HRVATSKA: Razum (5+0), Kapitanović (2+0); Džono, Ježić 4, A. Čović 2, Franković 4, Vidović, Pštarjaš 3, I. Milanović Litre 4, Bašić 4(2), Nemaškalo 2, Janković 2, Pongrac 1, I. Milić 3. IZBORNIK: Vladimir Canjuga.

MAKEDONIJA: Antić, Sterjova; Mrkić 3, E. Georgijevska 8(3), D. Georgijevska 4, Mitrovska 3, Mladenovska 2, Janevska 1, Šalevska 1, Grozdanovska 3, Ristevska, Naumovska, Serafimnovska, Bajramoska, Šterjova 1. IZBORNIK: Gino Strezovski. 

SEDMERCI: Hrvatska 2(2), Makedonija 4(3).

ISKLJUČENJA: Hrvatska 16, Makedonija 8 minuta.

DRUGA UTAKMICA U SKUPINI: Slovenija – Tunis 35:29, Španjolska slobodna.