U prepunoj dvorani navijača jučer je posebnu pažnju domaće publike dobila i grupa mladih rukometašica i rukometaša iz Kine koja je kao podrška stigla na europsku utakmicu u Koprivnicu. Tridesetak njih trenutno boravi u Hrvatskoj u sklopu šestomjesečnog programa međunarodne suradnje Kineziološkog fakulteta u Zagrebu sa Sveučilištem u Pekingu.

Foto: Ivan Brkić

Program je to u sklopu kojeg djeca iz Kine, selekcija 2002. godište i mlađe uči i trenira pod vodstvom hrvatskih stručnjaka. Osim rukometa, košarke i nogometa jedan od ciljeva je i učenje engleskog jezika. Smjer kojim se vodimo je edukacija i provođenje trenažnog procesa s uključivanjem u natjecanja uz međusobnu razmjenu iskustava i stjecanja novih spoznaja u području rada s mlađim dobnim kategorijama – rekao nam je profesor kineziologije Vladimir Gašparac pod čijim su vodstvom stigli na utakmicu i koji ujedno i radi s ovom kineskom selekcijom. 

Kako su nakon utakmice mlade rukometašice i rukometaši zamolili za zajedničku fotografiju rukometašice Podravka Vegete su s voljom prihvatile ovaj zadatak. Nakon prve fotografije ova je lijepa anegdota i druženje dobila novu dimenziju jer je rukometašica Podravka Vegete, Ana Turk otkrila kako je njezina sestra rođena u Pekingu te zatražila jednu fotografiju s ovom selekcijom koja će nju, ali i njezinog sina Luku još dugo podsjećati na ovaj iznenadni posjet mladih rukometašica i rukometaša iz Kine. 

Foto: Ivan Brkić

Doznali smo i kako su poneseni atmosferom i srcem koje su prepoznali kod koprivničke publike uistinu poželjeli i sami navijati no zbog jezične barijere za njih je to za prvi puta ipak bio pomalo težak zadatak. Bilo im je uistinu lijepo, a najavili su i svoj ponovni dolazak, ako im to obaveze dopuste te će i sljedeću domaću utakmicu doći kako bi koprivničkim rukometašicama pružili podršku.