Sredinom rujna u naš klub stigla je Moniky Bancilon. U Hrvatsku je stigla iz poljskog kluba Eurobud JKS Jaroslaw gdje je posljednje igrala, a u karijeri je igrala i za Methodista Sao Bernardo (Brazil), Brest (Francuska), Besancon (Francuska) i Pogon Baltica Szczecin (Poljska). Za reprezentaciju Brazila odigrala je više od 50 utakmica, što je sjajno postignuće i pravo priznanje.

Od malih nogu bila je povezana sa sportom. Otac joj je igrao rukomet, stric je nogometni sudac, a djed je bio profesionalni igrač nogometa. Oni su ju usmjeravali i podupirali od njenih samih početaka.

Prije nego što sam upoznala rukomet, moja prva strast bio je nogomet, a onda i plivanje. Trenirala sam i odbojku nekoliko godina, no na kraju sam odabrala rukomet – kaže Moniky koja igra na poziciji lijevog vanjskog igrača i pivota.

Igrala je rukomet u Francuskoj, Poljskoj, Rumunjskoj, ali i u drugim državama gdje je gostovala s brazilskom reprezentacijom. Provela je neko vrijeme i u Africi, u Angoli. Za RK Podravka Vegetu Moniky je znala i prije samog dolaska u Koprivnicu. Bila je iznenađena i jako sretna kad je čula da ju RK Podravka Vegeta traži.

Kaže kako se zahvalila Bogu na prilici i kako se odmah krenula pripremati što je bolje moguće prije samog dolaska u Koprivnicu. Debitirala je u najvećem derbiju hrvatskog ženskog rukometa, u gostujućoj utakmici s Lokomotivom koju je naš klub pobijedio. Zabila je i nekoliko pogodaka u hrvatskom prvenstvu.

Bila sam nervozna uoči debija, no kad je susret počeo smirila sam se i dala sve od sebe. Cjelokupni početak bio je izazovan, nisam imala problema adaptirati se na momčad. Najteži dio bio je ući u ritam treninga i utakmica, izjednačiti se s igračicama koje su me dočekale, s obzirom na to da su one već bile spremne za utakmice. U odnosu na Brazil, ovdje u Europi igra se brže, brže se napada, sportaši su pripremljeniji i eksplozivniji – govori Bancilon koja je u RK Podravka Vegeta odabrala broj 21.

Gradom je impresionirana, kaže kako je malen, ali šarmantan, tih. Ima sve što joj je potrebno. Što se tiče momčadi, naglašava kako je sve jako dobro, svi rade cijelo vrijeme kako bi izvukli ono najbolje od igračica. Sa suigračicama ima dobar odnos, pomogle su joj po dolasku i neprestana su joj potpora.

Da nije igračica rukometa, Moniky kaže kako bi sigurno bila u sportskom svijetu, privlače ju zvanja fitness trenerice ili uobičajeno zanimanju trenera. Van rukometa ju zanima također podosta stvari.

Strastvena sam kad je u pitanju more, volim putovati i posjećivati mjesta. Volim voziti bicikl na daleke udaljenosti, jahati konje, surfati i planinariti – otkriva Bancilon koja govori više jezika, uz portugalski govori i engleski, španjolski, francuski i zna osnove poljskog.

Svaki sportaš ima svoje ‘grijehove’ a Moniky obožava francusku, španjolsku i brazilsku kuhinju koja je jako bogata i sadrži puno krasnih stvari, kao što su fejioada, coxinha, kruh sa sirom i mnoge druge fine stvari.

Želimo joj puno sreće i uspjeha u dresu najuspješnijeg hrvatskog ženskog rukometnog kluba!

Foto: Ivan Brkić