Elez, Mrđen i Džono na presici // Foto Ivo Čičin-MašanskerUoči dvije utakmice osmine finala EHF Kupa pobjednica kupova Podravke Vegete s ruskom Zvezdom iz Zvenigoroda u Koprivnici (petak, 6. veljače u 18 i nedjelja 8. veljače u 18), a nakon odlične utakmice u Rijeci i zabilježenog naslova jesenskih prvakinja 1. HRL, RK Podravka s.d.d. organizirao je konferenciju za novinare, uobičajenu uoči europskih susreta ili važnijih rukometnih događaja.

Prenosimo razgovor novinara s trenerom Goranom Mrđenom, kapetanicom ekipe Kristinom Kikom Elez i igračicom Dragicom Džono.

GORAN MRĐEN // Sa Zametom je odigrana jedna od najboljih utakmica

S obzirom na nesporno sjajan niz u hrvatskom prvenstvu i pobjedom u gostima nad izravnim suparnikom za vrh tablice, normalno je bilo pitanje treneru Podravke Vegete Goranu Mrđenu baš o tome.

– Je li se sada lakše diše: Zamet je iz vas?

– Sigurno je da se lakše diše. Kad smo počeli sezonu rekli smo da je primarni cilj da vratimo prvenstvo i kup u Koprivnicu, a da u Europi doguramo što dalje. Kao najjačeg ili najvećeg supranika označili smo Lokomotivu, pa se u tjedan dana to promijenilo jer je Zamet pobjedom nad Lokomotivom došao u situaciju da sam o sebi odlučuje i da s eventualnom pobjedom nad Podravkom Vegetom u Rijeci ima tri boda prednosti i do kraja sezone, ako ne bi izgubio ništa, imao bi situaciju u kojoj bi sve bilo otvoreno da bude prvak. Zato se u utakmici Zamet – Podravka Vegeta puno toga odlučivalo i mislim da smo se za tu utakmicu dobro spremili i odigrali možda i jednu od najboljih utakmica, ako ne računam europske, ali u ovom sastavu, u kojem smo sada, sigurno najbolju.

Goran Mrđen na presici // Foto Ivo Čičin-Mašansker

Sad smo se mi doveli u situaciju da mi odlučujemo sami o sebi. To je i najbolje iako može i ne značiti puno, jer – daleko je kraj, tek je pola prvenstva. Što smo skromniji, manje bahatiji, to bolje. Mi ćemo korak po korak, utakmicu po utakmicu. Jer, svašta se može dogoditi, ne daj Bože bolesti, ozljede, pa se onda sve bitno mijenja. Idemo dobrim putem, ali ni do sada ga nismo ugrozili računajući i utakmicu s Lokomotivom u Zagrebu, jer smo s onim neriješenim rezultatom bili aktivno ”unutra”, a ovom pobjedom i Zametovim rezultatom, pobjedom nad Lokomotivom, reći ću slikovito, jašemo zasada na prvom mjestu.

ZVEZDA // Onako, kockarski, izgledi – 50:50

– Zvezda?

– Zvezda je klub koji iza sebe u zadnjih nekoliko godina ima velike rezultate. Osvojila je Ligu prvakinja 2008. godine, iste godine Trofej prvakinja, godinu dana ranije bila je finalist Trofeja prvakinja, osvojila je EHF kup 2007. godine, a prošle godine bila je finalist Kupa pobjednica kupova, kada je Viborg osvojio taj trofej. Imaju iza sebe dosta međunarodnih utakmica. Igraju jaku rusku ligu. Dakle, to je ekipa koja iza sebe ima jakih utakmica i koja će biti nezgodan protivnik.

I taj njihov dolazak ovdje na dvije utakmice nije zato da izgube ili da sebe vide u nekakvom podcjenjivačkom položaju. Kad netko ide na dvije utakmice u goste, onda ili računa da je siguran prolaz ili da nije. Ne vidim da bi Zvezda računala da neće proći. I u prethodnom kolu Kupa pobjednica kupova obje je utakmice gostovala u Poljskoj kod Vistal Gdynie, prvu je pobijedila 32:20, a drugu izgubila minimalno 24:27.

Imamo i mi neka svoja razmišljanja oko tih utakmica. Igraju se dvije ovdje i onako, kockarski, 50:50.

Što se tiče sastava, Zvezda ima tri reprezentativke Rusije iz prvih šest: Sidorovu na golu i krila Marennikovu i Uskovu, povremeno i lijevu vanjsku Korolevu. Gledali smo ih malo na DVD-u, vidi se nešto, ali nije to prava slika. Ljetos smo bili na turniru u Mađarskoj, gdje su one igrale finale i na mene su ostavile dobar dojam, gledajući uživo. Bilo bi lijepo proći. Kad bi ušli u četvrtzavršnicu nakon toliko godina. Prošlih godina izbacili su nas Rostov-Don i Vác.

Podravka Vegeta igrala je 2004/05. u finalu s Larvikom, 2006/07. u četvrtfinalu s Vîlceom, 2007/08. u polufinalu s Larvikom, 2012/13. i 2013/14. u osmini finala S Vácom i Rostov-Donom.

KRISTINA ELEZ // Mi moramo tražiti priliku kroz našu obranu i agresivnost

Kristina Elez igrala je u Rostovu-Don. S njim je nadjačala Podravku VGegetu u osmini finala. Poznaje dobro rusku ligu i ruske ekipe, pa tako i Zvezdu. Podravka Vegeta sa Zvezdom ima iskustva iz Lige prvakinja, dvije utakmice u jesen 2010. godine, ali iz sadašnjeg sastava Podravke Vegete u Chekhovu i Koprivnici nastupala je samo Čović. Poslije je odigrana i prijateljska u Koprivnici. Zapažnja Kristine Elez mogu biti dragocjena:

Kristina Kika Elez na presici // Foto Ivo Čičin-Mašansker

– Ekipa Zvezde se, naravno, mijenjala, možda joj najviše nedostaje Postnova, koja im je bila zaštitni znak. Međutim, oni i dalje imaju svoju školu, rusku školu rukometa, koja je jako dobra, spomenute tri igračice (Sidorova, Marennikova, Uskova) su vrhunske. Istaknula bih u svakom slučaju Sidorovu, koja je sigurna na golu i ako se ona aktivira nije dobro za protivničku ekipu. Što se tiče obrane igraju standardno 6-0, pokretljivu, pametno, s blokom, manje agresivno.

Mi trebamo tražiti priliku kroz našu obranu, našu agresivnost, jer mislim da im to neće odgovarati, i moramo postići što više tzv. lakih pogodaka i mislim da bi jedino tako mogli nadjačati dosta jaku rusku ekipu.

– Kako je s novom igrom bez Mirande, jesi li se pronašla i pohvatala konce?

– Nisam samo ja, morale smo se sve skupa nekako pronaći u tome. Nemamo tipičnog organizatora igre i s obzirom na to da smo se na Mirandu najviše oslanjali iz početka bez nje je to izgledalo stvarno loše, mada možda nismo sebi htjeli ni priznati, međutim, mislim da smo pronašli igru i ova igra s dvije pivotkinje nam odgovara, pogotovo što nas je malo vanjskih igračica, nemamo toliku širinu, onda s dvije dobra, ma ne dobre, nama super, pivotkinje, to zamijenjujemo. Pokušavamo se još poboljšati u obrani da povučemo kontre i polukontre, da se što manje trošimo u napadu, jer se s dva pivota treba više kretati i više se troši energija. No, mislim da u nekoj kombinaciji taktika u napadu možemo postići rezultat.

DRAGICA DŽONO // Lakše je igrati pred domaćom publikom nego na strani

Dragica Džono ima (pre)skroman nastup pred novinarima u odnosu na ogroman doprinos koji daje klubu. Škrta je na riječima, skromna, sasvim suprotno od učinka na terenu. A ona je s Andreom Čović najbolji par kružnih napadačica u Hrvatskoj, uz dužno poštovanje svim ostalima koje konkuriraju za reprezentativni dres. Rekla je:

Dragica Džono na presici // Foto Ivo Čičin-Mašansker

– Mislim da smo se ove sezone dobro pripremile, nakon reprezentacije uhvatile smo ritam i pohvatale sve konce i nekako se posložile bez Mirande. Mislim da nam napad s dvije pivotkinje funkcionira bolje, s tim da moramo inzistirati na agresivnoj obrani, još boljoj, da možemo zabijati golove iz kontre i polukontre da se vanjski ne troše toliko, a i kružnim napadačicama je teže u postavljenoj igri.

– Jesu li dvije utakmice kod kuće prednost?

– Mislim da za nas jest prednost, jer igramo doma, pred domaćom publikom. Lakše je igrati nego na strani pred njihovom publikom.

GORAN MRĐEN // Dvije utakmice u tri dana? Kako nama, tako i njima!

Šefu Mrđenu dosta je dati mali šlagvort, uvesti ga u idjeu i stiže opširan odgovor,

– Hoće li biti teško igrati dvije utakmice u tri dana?

– Kako nama, tako i njima. I one nemaju preveliki sastav, kako se ono kaže, roster, vrte desetak igračica. Zato kažem kako nama, tako i njima. Što se njih tiče, one pobjeđuju i vani, a gube doma, tako da nemam osjećaj da su inače opterećene gostujućim terenom. U prvenstvu su Ladu dobile u gostima, izgubile kod kuće. Imam osjećaj da kod njih u utakmici nije problem pet plus ili minus, takvo kretanje rezultata prihvaćaju normalno. Slično je bilo i nama prošle godine s Rostovom.

No, ako im nametnemo igru o kojoj su govorile Dragica i Kika onda to njima može biti problem. ”Tražili” smo se od ljeta u obrani, sad smo nešto malo uhvatili i kad to posložimo u tim dijelovima utakmice onda to funkcionira i stvarno izgledamo dosta moćno. Na kraju krajeva možda je i to razlog što golmanice odmah imaju veći broj obrana. Sigurno je i njima lakše ako igračice u obrani dovedu protivnika u neku težu, nezgodnu situaciju, ili ga stvore umornog i ispuhanog. A mi smo naučili igrati u dva dana. Igrali smo sada Regionalnu ligu i ovdje i u Crnoj Gori, gdje smo uz dvije utakmice u dva dana još i trenirali s Budućnosti između, pa, ako bude zdravlja, mislim da će biti sve u redu.

Posebne taktike nema, igrat će se punom snagom od početka, navješćuje Mrđen, a prednost domaćeg terena može biti i utoliko što se može pobijediti s jedan razlike, što izgleda malo kad se ide na uzvrat, a ovako mislimo da se i s tim može proći.

– Bilo bi dobro i lijepo s jedne strane proći dalje, a s druge strane bismo si zakomplicirati raspored, opet bismo igrali srijeda-subota. Ali, neka, istrpjeli smo i ove 22 utkamice u 70 dana, pa ćemo prebrinuti i te slatke brige, ako do njih dođe.

ZA RAZMIŠLJANJE

Nema veze, šefe, samo da dođu gledatelji. Iako se najboljoj gradskoj ekipi u izboru za sportaše i klubove godine samo računaju domaći nastupi (HOO utemeljio pravila), klubu i sponzoru važni su europski nastupi. Kad bi Koprivničanke osvojile i Kup pobjednica kupova, ne bi ima važilo po gradskim i županijskim mjerilima. Tako je ovogodišnji naslov najbolje ekipe u Koprivnici, a vjerojatno i u županiji, donijelo drugo mjesto u prvenstvu Hrvatske, ali ne i pobjeda u kvalifikacijama za Ligu prvakinja nad skandinavsko-srpskom kombinacijom i nastup u Ligi prvakinja. Europskoj. Još se danas cijeli gradski sport prisjeća i hvali osvajanje naslova prvakinja Europe.

Bude bolje, al’ ne smeta…

Ivo Čičin-Mašansker