Goran Mrđen na treningu u Parizu // Foto Ivo Čičin-MašanskerNakon poslijepodnevnog treninga u petak u dvorani u Issy les Moulineauxu trenera Podravke Vegete Gorana Mrđena stavili smo pred mikrofon s osnovnim natuknicama: kakava je spoznaja o Issyju, kakvi smo mi i kako ćemo s njima. Ostalo je bio monolog iz kojeg je izvirala silna želja da se već jednom prekorači taj prag osmine finala u EHF Kupu pobjednica kupova. Evo Mrđenovih razmišljanja.

Razgovor prije treninga // Foto Ivo Čičin-MašanskerU FRANCUSKOM PRVENSTVU RAVNOPRAVNI S FLEURYJEM I METZOM – KADAR IM JE KVALITETAN

Na tablici francuskog prvenstva Issy Paris Hand je treći, iza Fleuryja i Metza s bodom iz prvoga, s tim što je Issy Paris pobijedio kod kuće Fleury s dva razlike, a obje ekipe izgubile su od Metza.

Igrački kadar im je kvalitetan, što je pokazalo i Svjetsko prvenstvo. Norveška reprezentativka Stine Oftedal najbolja je srednja vanjska igračica SP-a i prvakinja Svijeta, a kružna napadačica Permila Wibe drugi je pivot norveške reprezentacije: ispred Loke je teško biti. Zalewska je prvo desno krilo poljske reprezentacije, a Mara Jovanović prvi lijevi vanjski Crne Gore, a lijevo krilo Lassource je francuska reprezentativka.

(Opaska: Za vrijeme razgovora još nismo znali da Jovanović nije u sastavu, već je na klupi među službenim osobama)

Trening u Francuskoj // Foto Ivo Čičin-MašanskerNORVEŽANKA STINE OFTEDAL KLJUČ JE SVEGA U ISSYJU

Igrali smo s Fleuryjem pa usporedimo da bude jasnije. Trče dobro kao i Fleury, ali manje griješe. Polukontru vodi Stine Oftedal i stvarno ju ”vuče” dobro. Rekao bih da su romantiku Francuskinja Norvežanke dovele u sustav. To je kombinacija koja je učinkovitija nego što je to možda u Fleuryju, mada su u principu to ekipe podjednake kvalitete. Na kraju krajeva sve njihove utakmice su ”u gol”.

Dvije golmanice (Garba i Attingre) na mahove brane odlično, na mahove ne. Sve dobro trče i ono što nije tipično za francuske ekipe, a s obzirom na Norvežanke, imaju dobru i tvrdu obranu i kažnjavaju svaku grešku. Prošlu utakmici doma s Nimesom gubile su na poluvremenu dva razlike, 10:8, da bi drugo poluvrijeme pobijedile 19:9, uz seriju od 7-0. Imaju dobra ritam, dobro guraju u leđa, brzo se vraćaju, a na postavljenu obranu imaju svoj sustav sa četiri vrste napada što uporno ponavljaju, a ključ svega je Stine Oftedal. Kod 70 posto zabijenih golova njezina je zadnja lopta, stvarno ima oči i na leđima i pod pritiskom obramene igračice i bez pritiska dobra je asistentica, a uz to i sama zabija golove. Raznovrsna je, ima odličnu fintu u jednu i drugu stranu, vidi pivotmenku, vidi krilo… Nije slučajno prva srednja vanjska SP-a.

Jovanović, Oftedal i Wibe je trokut koji puno toga riješi, sestra Hanna Oftedal, ljevakinja, je prije svega šuter, za nju se slažu šanse, ali je i asistent. Poljakinja na desnom krilu dobro trči kontru, ima dobru realizaciju.

Trening uoči Issyja // Foto Ivo Čičin-MašanskerTREBAMO DOVESTI IGRU PRED JEDAN I DRUGI GOL, NA POZICIONO OBRANU I NAPAD, JER TRKAČKI SU JAČE

Što bih ja htio? Htio bih da istrpimo ono što smo radili u dobrom dijelu utakmice doma s Fleuryjem: da ne dobivamo lagane golove iz kontre i polukontre. Da utakmicu nekako dovedemo pred jedan i drugi gol, tako da igramo s njima više poziciono obranu i napad, jer su one u ovom trenutku trkački uigranije. Slikovito, možemo i mi trčati, ali one znaju, kako se kaže, znaju gdje je tko i u mraku.

Za nas ne znam kakvi smo. Tražili smo suparnika za trening utakmicu, ali nažalost slovensko Zagorje nam je opravdano otkazalo, dvije igračice su im otišle, ostale su imale neke probleme, pa nisu mogli doći sa šest igračica. Mađarice su počele 2. siječnja svoje prvenstvo. Nigdje suparnika. To mi je najveća nepoznanica, iako smo odigrali dosta međusobnih utakmica i dečki (RK Koprivnica) su nam pomogli, nije to bilo loše, ali nemam sliku. Morali bi ponoviti igru obrane na nekim utakmicama Lige prvakinja.

Trening uoči Issyja // Foto Ivo Čičin-MašasnkerIMAM VELIKU ŽELJU DA PROĐEMO, DA NAKON 2009. OPET ODEMO DALJE, DA PRESKOČIMO TAJ PRAG

Ne znam, je li se nadam, ili je sve skupa velika želja, ali stvarno imam veliku želju da jedanput prođemo to. Ne možemo reći da smo protiv Issyja favoriti, ali ne bi nas to trebalo ni zanimati, jesu li oni bolji, jesu li oni gori, da napokon nakon 2009. preskočimo taj prag i odemo dalje. To nam je najveći motiv. Sigurno nas je poremetila Selenina ozljeda. Vidjeli ste, trenirala je i čak je danas najbolje izgledala u odnosu na dosadašnje treninge. Iz dana u dan je bolje, možda će to do sutra biti još bolje, ali u ovom trenutku, objektivno, teško da se možemo na nju osloniti, ali dobro bi bilo da nam vanjski šut proradi. Puno toga tada bi nam se otvorilo, i linija, mislim i na pivotmenice i krila.

Koliko god smo se kvalitetno pripremili ipak je utakmica ta koja pokazuje stanje u formi, trening je trening, nema semafora, nema dresova, sudaca, i onda je to ipak nešto drugo. No, dvije su utakmice.

Bez obzira na kretanje rezultata pokazalo se da m i možemo svašta. Prije dvije godine tako je bilo s Rostovom, kad je poveo sa sedam razlike, pa smo spustili na pet, mogli smo sa zadnjim napadom i na četiri, na kraju smo u Koprivnici dobili s tri razlike, imali smo i loptu za četiri. Na kraju smo pokazali da možemo i to. Razočarali smo se prošle godine s prvom utakmicom sa Zvezdom, a onda za jednu loptu koja se odbila od stative nismo prošli.

I sad: stvarno imamo veliku želju, stvarno to hoćemo, a vidjeli smo da možemo i gore i dolje. Ovo je prvo poluvrijeme. I Issy ima svojih oscilacija. Mi smo ekipa koja je bolja doma., ali to isto ne mora ništa značiti. Mislim da naša pobjeda ovdje ili naš poraz ovdje ne bi ništa značilo u smislu uzvrata, jer njima je svejedno je li igraju doma ili vani. Nije da su vani zečevi, a doma da igraju dobro. Igraju jednako.

Kad razmišljam o njima stalno se miješaju emocije i velika želja da to prođemo. Ne smijemo u tome izgorjeti, ali baš imamo veliku želju da prođemo dalje.