Ženski rukomet 60-ih // Foto Ivo Čičin-MašanskerRukomet u Hrvatskoj i u Koprivnici u godini na isteku imao je tri godišnjice. U Hrvatskoj je 110 godina od prvog spominjanja riječi rukomet u Hrvata u časopisu Sokol 2004. godine, u Koprivnici 60 godina muškog rukometa (obilježeno izložbom i sjednicom) te, pomalo zaboravljeno, 50 godina otkako je tadašnje poduzeće Podravka preuzelo partonat nad ženskim rukometom, a dotadašnji klub Ivo Marinković, pa Partizan, ponio je novo ime – Podravka. Dodatak tome je da će već iduće godine RK Podravka obilježiti 60 godina postojanja.

U saveznu ligu pod tim nazivom Podravka je ušla u sezoni 1964/65, kada je osvojila peto mjesto, a već iduće godine u najjačoj konkurenciji 12 klubova osvojila prvenstvo bivše Jugoslavije.

Imena: Anđela Belec, Zrinka Biondić, Marijana Fučkar, Ana Knežević, Ana Krašovec, Mira Lekčević, Mira Lečer, Jelica Mužinić, Ružica Pobi, Ana Samaržija, Milica Sužnjević, Biserka Šestak, Zvonka Šestak, Ana Šprem, Biserka Tomašek, trener Josip Samaržija.

Prvenstvo je osvojeno i iduće godine.

NE PREPUSTITI ZABORAVU

Na neke datume potrebno je upozoriti kako ne bismo zaboravili sami sebe u grčevitoj svakodnevici u kojoj za svečanosti ima sve manje vremena, a zaborav je lako moguć. Obaveza je prema pola stoljetnom sponzoru kazati barem na ovaj način hvala!

Prema knjizi o povijesti rukometa u Hrvatskoj Rukometni klub Podravka osnovan je u Koprivnici 1953. godine. Najprije je djelovao kao Rukometna sekcija Školskog sportskog društva Ivo Marinković; 4. prosinca 1955. odigrana je prva rukometna utakmica pod nazivom RK Ivo Marinković; od 4. prosinca 1956. djeluje od nazivom RK Partizan, a od 15. rujna 1964. godine nastupa od sadašnjim nazivom, RK Podavka, dakle 50 godina s tim imenom.

Kao datum početka ženskog rukometa uzet je dan odigravanja prve utakmice, a detaljno stručno povijesno istraživanje možda bi pomaknulo taj datum dvije godine ranije.

VAŽNI DATUMI POČETAKA

Iz povijesti kluba izdvojit ćemo još nekoliko imena sudionika.

U prvoj utakmici 4. prosinca 1955. godine, Ivo Marinković – Grafičar Bjelovar 7:4 igrale su: Barica Tkalčić, Ana Čižmešija 2, Ljiljana Mišić 3, Ana Kotarac, Anđelka Belec 2, Barica Erdec, Radmila Marković, Višnja Tot, Ruža Lukša, Dušanka Radmilović i Višnja Špoljar. Trener: Vinko Zember.

U prvoj službenoj utakmici 1. travnja 1956. godine, Ivo Marinković – Slavija Čakovec 2:3 nastupile su: Radmila Marković, Barica Erdec, Ana Čižmešija, Kosa Karanović, Barica Tkalčić, Anđelka Belec, Marija Čorak, Ljiljana Mišić 2, Anka Kotarac, Marija Kučić, Biserka Glazer. Trener: Vinko Zember.

Od proljeća 1956. godine Ivo Marinković se natjecala u Ligi Varaždinskog podsaveza. Od rujna je klub preimenovan u RK Partizan, a trener je bio Vladimir Ščrbek, dok je godinu dana kasnije ekipu vodila kao trener igračica Anđelka Belec.

IZGRADNJA TERENA I DVORANA

Od važnih datuma spominjemo još da je 23. ožujka 1958. godine otvoreno novoizgrađeno lešnato rukometno igralište. Sada su tamo tenisači.

Godine 1965. u sastavu Gradskog stadiona izgrađeno je asflatirano rukometno igralište s korisnom površinom 43 x 26 m, s 500 sjedećih i 1000 stajaćih mjesta te rasvjetom tada jačine 200 luksa.

Godine 1973. u Koprivnici je izgrađena Školska sportska dvorana pri centru za usmjereno obrazovanje Ivo Marinković. Korisna površina dvorane je 47,7 x 32 m, visine 12 metara. Na gornjim tribinama tada je bilo 1200 sjedećih i stajaćih mjesta. Kasnije su montirane teleskopske tribine s oko 800 sjedećih mjesta.

Trideset i četiri godine kasnije sagrađena je sportska dvorana uz Gimnaziju Frana Galovića.

ORGANIZACIJA RUKOMETA U PROŠLOSTI

Prvi općinski rukometni odbor osnovan je u studenome 1954. godine pod nazivom Rukometni podsavez Koprivnica; 1959. godine mijenja naziv u Kotarski rukometni podsavez Korivnice, a 1962. godine u Općinski rukometni odbor. Prva osnovna organizacija (rukometna momčad-ekipa) u Koprivnici osnovana je već 1953. godine. Međutim, za datum početka rukometa uzeto je prvo odigravanje utakmice i tako je proslavljeno ove godine 60 godina, no rukomet u Koprivnici postoji od prije šezdeset i jedne godine.

FRANJO BUČAR 1904. PRVI KORISTIO RIJEČ RUKOMET U NAS

Riječ rukomet prvi je u nas obznanio Franjo Bučar, opisujući njemačku igru schleuderball u časopisu Sokol 1904. godine. Od prvih organiziranih oblika djelovanja 1930. godine, pa do 1950. u Hrvatskoj se isključivo igrao tzv. veliki rukomet, na nogometnom igralištu s jedanaest igrača sa svake strane. Pojavom tzv. malog rukometa 1950. godine, veliki rukomet prestao se igrati 1958. godine. Jedini preostali rukomet, više nije bilo potrebe nazivati mali, nego jednostavno – rukomet.

Prvu rukometnu utakmicu odigrali su 29. 5. 1930. nakon jednogodišnjeg vježbanja, učenici Državne realne gimnazije u Varaždinu pod vodstvom nastavnika tjelesnog odgoja Zvonimira Suligoja. U Zagrebu tada rukomet igraju učenici I. državne muške realne gimnazije u Klaićevoj ulici na poticaj nastavnika tjelesnog odgoja Vladimira Jankovića. Prilikom otvaranja Srednjoškolskog igrališta u Zagrebu, 1. 6. 1935. godine, rukometnu utakmicu odigrale su srednjoškolske reprezentacije Zagreba i Ljubljane (8:3).

Prva međunarodna rukometna utakmica u nas odigrana je 19. 7. 1939. u Zagrebu između studentskih reprezentacija Zagreba i Graza (2:11).

U prosincu 1946. pri Fiskulturnom savezu Hrvatske (FISAH) osnovan je Odbor za rukomet. Skupština na kojoj je obnovljen rad Hrvatskog rukometnog saveza, osnovanog 1941. godine, održana je 19.12. 1948. u Zagrebu. On je sve do 1992. godine nazivan – Rukometni savez Hrvatske.

ŽENE U HRVATSKOJ IGRAJU RUKOMET OD 1948. GODINE

Prva ženska rukometna sekcija utemeljena je pri fiskulturnom aktivu II. Klasične gimnazije u Zagrebu, a prvu rukometnu utakmicu žene su odigrale 1948. Susrele su se ekipa II. Klasične gimnazije i VI. Ženske gimnazije.

U Splitu je 1949. odigrano prvo žensko rukometno prvenstvo Hrvatske. Prvi međudržavni susret muških rukometnih reprezentacija odigran je 19. 6. 1950. u Zagrebu između Jugoslavije i Belgije (18:3). Prva utakmica u malom rukometu odigrana je 24. 2. 1950. između ekipa Metalca i Maksimira u dvorani Velesajma na Savskoj cesti u Zagrebu.

Prve utakmice ženskih ekipa u ”malom rukometu” odigrane su u kolovozu 1951. u Novoj Gradiški. Posljednje natjecanje u saveznoj ligi u velikom rukometu za muške odigrano je u sezoni 1957/58. uz sudjelovanje sedam ekipa, a za žene 1956. sa svega tri ekipe. Državna prvenstva u malom rukometu za muškarce i žene igraju se od 1953. godine.

Hrvatski rukometni savez član je Međunarodne rukometne federacije (IHF) od 10. 4.1992, a Europske rukometne federacije (EHF) od 23. 7. 1992.
U takvom okruženju rodio se i rukomet u Koprivnici, a te datume ne smijemo zaboraviti.

Izvori: Povijest HRS-a na webu, knjiga Rukomet u Hrvatskoj do 1984., digitalizirani koprivnički tisak (Glas Podravine), osobna arhiva

Ivo Čičin-Mašansker