Podravka Vegeta - Zvezda // Foto Robert ŠoštarićPRENOSIMO IZ SPORTSKIH NOVOSTI // Trener Goran Mrđen nakon oproštaja od Europe

Podravka Vegeta bila je nadomak prolaza protiv Zvezde, detalji su odlučivali. Da je prošao, trener Goran Mrđen bio bi junak, ovako je za neke ”dežurni krivac”.

Kako je on vidio te dvije uzbudljive utakmice?

– U nedjelju smo promijenili neke stvari iz prve utakmice, borbenost je bila na visokoj razini, i odigrali smo dobru utakmicu protiv jedne europske ekipe. E sad, zašto smo s plus osam došli na plus tri? Trojka vanjskih igračica maksimalno se potrošila, sve su igrale i obranu, osim Živković u nastavku, a teško je igrati na istoj razini 60 minuta. Kad smo došli u krizu, zaredali smo s pogreškama i promašajima, i tu su nas oni stigli, kao što smo i mi njih stizali u prvoj utakmici – rekao je Mrđen.

Smatra da bi Podravka u punom sastavu, s Mirandom Tatari, sigurno prošla dalje, a s Elez vrlo vjerojatno. No, Elez se ozlijedila i Mrđen je gotovo tri poluvremena morao odigrati bez nje, s potpuno novom vanjskom linijom, praktički bez mogućnosti za rotacije. Tu sad više nije bilo pitanje kvalitete, nego kvantitete. Može nekome možda to zvučati kao alibi, ali to je realnost od koje se ne može pobjeći.

Goran Mrđen i Ekatarina Nemaškalo // Foto Robert Šoštarić

– Izvukli smo svi zajedno blizu maksimuma, i možemo žaliti za prolazom. Naravno, bilo je tu i loših pojedinačnih izdanja, nije sve bilo idealno. Da smo imali više koncentracije, bilo bi drugačije, ali koncentracija ovisi o spremi i trenutnoj formi. Ne treba zaboraviti da pojedine igračice Zvezde imaju više medalja s velikih natjecanja nego što mi imamo nastupa, i da je većina njihovih igračica lani bila u finalu Kupa kupova.

Teret su morale podnijeti igračice koje su u ranijim međunarodnim utakmicama igrale vrlo malo, skoro su i uspjele.

– Mi smo na kraju ostali s postavom vanjskih koja je uglavnom imala epizodne uloge u europskim utakmicama dosad, a u završnici nam se lopta od unutrašnje strane vratnice odbila u teren pa možemo pričati i o sreći. Ili recimo o ždrijebu. Da smo u prvoj utakmici bili domaćini, prošli bismo dalje.

Doduše, malo tko je vjerovao u pothvat.

– Nakon prve utakmice čuo sam više komentara u stilu ”nemojte da vas zgaze u nedjelju”, nego očekivanja da ćemo proći. Činjenica je da su se neke igračice bitno podigle u fajterskom dijelu, dale su sve od sebe. Sad se okrećemo prvenstvu i Kupu, u Rijeci smo protiv Zameta bili najbolji kad je najviše trebalo, nadam se da ćemo tako i dalje nastaviti – zaključio je Mrđen.
Na sreću, ozljeda koljena Kristine Elez nije ozbiljnije prirode, u pitanju su kolateralni ligament i hrskavica, a u trening bi se mogla uključiti ve sredinom sljedećeg tjedna.

(Sportske novosti, 12. veljače 1915.)