Crna Gora je od 5.-15. kolovoza bila domaćin 15. Europskog prvenstva kadetkinja. Među 16 ekipa bila je i Hrvatska koja je izborila pravo nastupa na tom natjecanju. Hrvatske rukometašice bile su u teškoj skupini s Rusijom, Švedskom i Slovenijom no ambicija i želja je ove djevojke na čelu s njihovim izbornikom Nenadom Smiljancem odvela ne samo u drugi krug nego i do petog mjesta na ovom velikom natjecanju što je ujedno i najveći uspjeh ženskih kadetskih reprezetacija Hrvatske na europskoj smotri. 

Povijest govori da je posljednji put Hrvatska uspješno prošla prvi dio natjecanja u Makedoniji 2015. godine. Tad je osvojeno 6. mjesto. Na posljednje dvije europske smotre, to nije uspjela napraviti. Godine 2017., u Slovačkoj, osvojile su 13., a prije dvije godine u Sloveniji, 14. mjesto.

Izbornik Nenad Smiljanec proveo je gotovo cijelo ljeto s mladim rukometašicama na pripremama. Od Kampa Hrvatskog rukometnog saveza u Zadru sredinom lipnja, preko priprema u Delnicama i Ivanić Gradu pa sve do završnih priprema u Podgorici, nakon čega je izbornik svoju selekciju kroz ovo natjecanje odveo do sjajnog rezultata.  Na popisu je bilo šesnaest igračica, a među njima i četiri igračice RK Podravke, Lara Perić, Tena Megerle, Nika Galinec i Ema Balaško, djevojke koje su upisale svoje prve minute u velikim utakmicama na jednom ovakvom natjecanju.

Hrvatska je u Podgorici odigrala sedam susreta. Ostvarila je pet pobjeda (Švedska 33:27, Slovenija 32:25, Crna Gora 23:20, Rumunjska 27:23 i Norveška 33:21). Poraze je doživjela od Rusije 37:23 i Danske 35:22, dvije reprezentacija koje su se na kraju borile za brončano odličje koje je otišlo u ruke Ruskinja. Naslov je obranila Mađarska dok je srebro pripalo Njemačkoj.

 

Kakav je osjećaj vratiti se doma nakon ovakvog uspjeha koji ste napravili sa ženskom kadetskom reprezentacijom?

Osjećaj je predivan. Cijelo to prvenstvo je bilo prekrasno, doživljaj, a i veličina samog događaja imali su svoje čari. S obzirom da smo napravili najbolji rezultat u povijesti kadetskih ženskih reprezentacija mislim da svi možemo biti zadovoljni. Cure su rasle iz utakmice u utakmicu sve do utakmice za peto mjesto s Norveškom kada su prikazale jednu sjajnu igru za koju želim i vjerujem da može biti njihova konstanta i njihovo pravo lice na sljedećim natjecanjima. Sigurno je da su i one osjećale jednu odgovornost i težinu tog natjecanja jer je za njih to bilo takvo prvo iskustvo, ali sretan sam da su se uspjele dignuti nakon poraza od Rusije i Danske te smo na kraju ostvarili ovaj plasman koji ulazi u povijest. 

Kako ste zadovoljni svojom selekcijom, proveli ste zaista puno vremena s njima, a iz rezultata se vidi da je to bilo kvalitetno provedeno vrijeme? 

Što se tiče same selekcije, zadovoljan sam pristupom, odnosom prema radu, kao i ponašanjem na prvenstvu. Normalno da je težina natjecanja utjecala na njih i mislim da su se prepustile pritisku u utakmici protiv Rusije. Tijekom prvenstva dizale su se i rasle i možemo biti ponosni na sve te cure što su svojim ponašanjem i na terenu, a i u okviru svojeg slobodnog vremena na najbolji mogući način prezentirale Hrvatsku. 

Bile su tamo i četiri Podravkine mlade igračice, a s obzirom da ste ujedno i trener u Podravkinoj školi rukometa sa značajnim iskustvom, između ostalog i u prvoj ekipi, kakav je vaš dojam o našim mladim nadama?

I Podravkašice su dale svoj doprinos na ovom prvenstvu. Zadovoljan sam s onim što su prikazale i mislim da su na najbolji način prezentirale klub. Tena je u utakmici s Danskom ponijela i titulu igračice utakmice što je također značajan uspjeh. 

Što ovaj rezultat znači za buduća natjecanja? 

Osvojeno peto mjesto je veliki zalog za daljnja natjecanja. 2006. godište ostaje u A diviziji te postoji pretpostavka da će biti u drugom jakosnom potu za njihovo prvo kadetsko prvenstvo te će imati lakši ždrijeb. 2004. godište ima osiguran odlazak na Svjetsko prvenstvo sljedeće godine te bi zbog plasmana mogli isto tako imati lakši ždrijeb za to Svjetsko prvenstvo.

Još jednom čestitamo reprezentaciji i našem treneru Nenadu Smiljancu, stručnjaku i velikom zaljubljeniku u rukomet, koji je izvukao najbolje iz ovih mladih djevojaka. Ponosni smo i na naše rukometašice Tenu, Laru, Niku i Emu zbog ostvarenog uspjeha i novog iskustva koje su ponijele s ovog velikog natjecanja. Vjerujemo da nas očekuje još lijepih rezultata u budućnosti jer već sada ste nam dokazali da ste spremni za velike sportske uspjehe.

Foto: HRS