Neven Hrupec // Foto Ivo Čičin-MašanskerNeven Hrupec sigurno neće mirno spavati ovog vikenda. Motat će mu se po glavi brojke, golovi, bodovi, gol-razlika, mogućnosti. Dolazi rumunjski doprvak U Jolidon Cluj, kojeg je Podravka Vegeta prošle nedjelje pobijedila na jednom čudno pripremljenom podu. No, neke od igračica Podravke Vegete, Ivana Jelčić, na primjer, misli da je skliski pod više smetao domaćim igračicama zbog njihova načina igre, i misli da će u Koprivnici biti opasnije.

One će svakako biti opasne, ali kvaliteta je na strani Koprivničanki. S tim da se ekipa koja je u Rumunjskoj korak do Oltchima iz Rîmnicu Vîlcee ne smije potcjenjivati ni jedne sekunde, a U Jolidon Cluj ne predaje se do posljednje sekunde. To je pokazao u sva tri dosadašnja susreta B grupe Lige prvakinja (Krim, Györ, Podravka).

Golmanica Viktoria Petroczi (29), jedina strankinja, branila je za Györ, Mihaela Tivadar (30) igrala je u Oltchimu, Rulmentulu i u španjolskoj Eldi, Anna Ioana Turcaş (najstarija sa 40 godina) igrala je u Zalauu, talijanskom Riminiju i Itxaku, opasna je visoka pucačica Carmen Florentina Cartaş (27), a okretna desna vanjska Mihaela Ani Senocico (30) igrala je u rumunjskoj Bistrici, ali i u danskom Randersu. To je iskusna ekipa pretežito od 26 godina starosti nadalje. Ima i mlađih. Golmanica Mazarean (19), desno krilo Stefania Florea, Cristina Laslo (16), kao i Podravkina Sara Šenvald, Andreea Lukretia Tetean (23) i Nicoleta Safta (18), ali one tek čekaju na svoj red. Iskusni trener Georghe Covaciu vodio je U Jolidon Cluj u susretima s Podravkom Vegetom u Kupu kupova 2008. godine. Kontinuitet dakle. Usput, u toj ekipi iz današnje igrale su već spominjana Senocico i Magdalena Paraschiv, a možda i još koja igračica, koja je eventualno udajom promijenila prezime.

No usprkos oprezu, na konferenciji za novinstvo prvo pitanje Nevenu Hrupecu bilo je:

– Što se događa, ako se ostvari nova pobjeda?

– Ovo dosad je bilo stvarno dobro, ali i poslije utakmice s Krimom rekao sam da treba biti čvrsto s obje noge na zemlji i da se za ovu utakmicu moramo pripremiti jednako kao i za sve tri prijašnje. Moramo dati sve od sebe da ostvarimo pobjedu kojom bismo kapitalizirali ove bodove koje smo osvojili do sada. Tada bismo sa stopostotnom sigurnošću osigurali proljeće u Europi, što nam je bio i prvotni cilj. Ukoliko pobijedimo, bit će nam širom otvorena i vrata drugog kruga, ali to opet ovisi i o drugim utakmicama, kao i o ove dvije utakmice koje nam slijede do kraja. No, sad uopće o tome ne razmišljamo, sad nam je jedino važno da se dobro pripremimo i da doma pobijedimo Cluj.

– Teren je bio klizalište. Bilo je problema s tim?

– U Ljubljani sam dobio informaciju da je i Györ tamo imao sličnih poteškoća, pod je isto bio klizav, ali ne u ovolikoj mjeri. Prali su ga nekim sredstvom, uvjeti baš nisu bili za igru, ali izdržali smo i to i pritisak publike. Nije samo da se curama klizalo, nego nisu ni loptu mogle imati pod kontrolom, nešto nije bilo u redu, i bojao sam se da ne dođe do neke ozljede. Sad se trebamo okrenuti utakmici koja nam dolazi, delegatkinja je napisala svoje, a ja sam sucima za vrijeme igre prigovorio na tome. Bilo je čak i moguće da se utakmica prekine, jer uvjeti stvarno nisu bili regularni, ali na poluvremenu su oprali podlogu još jednom i u nastavku je bilo malo bolje i lakše.

– Obrana u Cluju dobra, napad nije bio na razini?

– Bili smo stvarno presretni što smo uspjeli ostvariti ono što smo željeli, a to je pobjeda. Ove neke pogreške sastavni su dio igre, i ovo što eventualno nije bilo dobro, to ćemo popraviti. Mislim da u tom dijelu možemo odigrati puno bolje, to nam je još jedna rezerva za ovu utakmicu kod kuće. Prezadovoljan sam što igramo stvarno dobru obranu, u Ligi prvakinja nema bodova ako se ne bude igrala dobra obrana, a mi smo u sve tri utakmice obranu odigrali odlično. Ostavili smo taj Cluj na samo šest golova u prvom poluvremenu, i na to nam se nadovezala odlična Marta na golu, tako da je sve skupa ispalo više nego dobro. Mi smo kvalitetnija ekipa od Cluja, to ne treba skrivati. Bilo je objektivnih okolnosti, curama ne mogu zamjeriti neke promašaje i tehničke greške, jer je bilo stvarno klizavo i uvjeti baš nisu bili normalni za igru. No, doma ćemo to sigurno popraviti, bit će to još bolje.

Neven Hrupec // Foto Ivo Čičin-Mašansker– Pobjeda Györa u Ljubljani ide vam na ruku?

– Mislim da je to realan rezultat, očekivali smo da je vrlo velika vjerojatnost da će Györ pobijediti u obje utakmice s Krimom. No, mi odlučujemo sami o sebi, i to je u ovom trenutku naša prednost, psihološka i svaka druga, da ne ovisimo o nikom drugom. Hvala im svima na pomoći, ali gledat ćemo prvenstveno sebe. Mislim da smo mi prošle sezone praktički pomogli drugima, ove godine gledat ćemo sebe i ne zanima nas nitko drugi. Ovu utakmicu želimo pobijediti i osigurati Europu, ako bude sve u redu, možemo to i proslaviti. Onda ćemo se okrenuti prema te dvije iduće utakmice i tražiti prolaz u Top 8, a mislim da smo to igrama i zaslužili.

– Koliki je doprinos pomoćnih trenera Bojana Goluba (kondicijska priprema) i Vladimira Vujovića (vratarke)?

– Ja ih svaki put pohvalim, i ovom prilikom im zahvaljujem na pomoći. Mi sve radimo zajedno, dogovaramo svaki trening. Ima sigurno i pogrešaka, ali to je normalno. Osjećam da nas je sve skupa oko kluba homogeniziralo, vjerujem i osjećam da ta ekipa čak i bolje diše nego prijašnjih sezona i to se vidi na terenu.

– A te kalkulacije koje se motaju po glavama?

– Postoji mogućnost da Krim u idućem, 5. kolu, izgubi utakmicu u Cluju, što nije nemoguće. Znam kakva je tamo atmosfera i znam koliko je teško vani dobiti utakmicu. Ukoliko oni izgube i tamo, mi izravno možemo ući u drugi krug Lige prvakinja i prije utakmice sa Györom, dva kola prije kraja. Međutim, najbolje da se mi ne bavimo njima, nego da napravimo svoje, a mislim da oni sad imaju respekta i straha da gledaju nas, a ne da mi gledamo njih. U krajnjoj liniji, ne bojimo se ni te utakmice sa Györom kod kuće, niti se bojimo utakmice s Krimom u Ljubljani. Sigurno ćemo i jednu i drugu utakmicu ići na pobjedu.

Hrupecov optimizam je opravdan. Odavno se u ekipi nije osjećala tolika želja, pa i moć. Uostalom zašto uvijek drhtati pred autoritetima, odnosno imenima klubova? U nogometu se gubi zato što se od spomena imena Dinama ili Hajduka tresu noge. U rukometu su ekipe u Ligi prvakinja izjednačene i tko hrabariji taj pobjeđuje. Može se i ”poginuti”, al’ bar se pokaže da se ne ”pogiba” sa strahom.

Nakon utakmice Györ – Krim, koja se igra u subotu, bit će znano hoće li se tablica ”zgusnuti”, ili će se Podravkine nade povećati. No, sve to nije tako daleko. Još samo dvije noći, manje od 48 sati. Gledatelji neka se vesele tom sportskom događaju. Zaslužili su da gledaju kvaliteni sport, kvalitetni rukomet.