Neven Hrupec na presici uoči dolaska Vaca // Foto www.koprivnica.netNije lako bilo treneru Podravke Vegete Nevenu Hrupecu zadnjih dana, a naročito dva dana u Ljubljani, kad se saznalo za težinu ozljede Sanje Damnjanović. Svaka razmišljanja o tome ”da se nije išlo ne bi bilo ozljede” su deplasirana, jer za Europu se treba pripremati europski, a to je činio i Krim Mercator i kao, sada se pokazalo, izrazito prijateljski klub, bez obzira što se na terenu igra ”na noževe”, nije štedio ni sredstva za prijateljske oglede. A neslužbeno smo doznali da ga je ugošćavanje sparing partenra iz Hrvatske koštalo oko 5000 eura. Kapa dolje!

Zato je na presici, što je održana u Koprivnici u utorak, Neven Hrupec prije svega zahvalio je direktoru Krim Mercatora Goranu Duiću i treneru Toni Tiselju, koji su izašli u susret kako bi se uspio ostvariti transfer Maje Šon iz Krima u Podravku. Ta posudba zahtijevala je niz potpisanih dokumenata iz slovenskih i hrvatskih klubova i rukometnih instanci, a svoju potvrdu u utorak je dao i EHF. Hrupec očekuje da će Šon moći pomoći već u subotu, s njom će obrana biti jača.

– Iskreno se nadam da će u subotu moći igrati u utakmici s Vácom, ona od utorka trenira s nama. Vrlo nam je bitno da zaigra, jer smo igrački ostali na ”tankom” kadru, nažalost zbog ozljeda, tako da se zahvaljujem i njoj.

Što se tiče saznanja o Vácu ima sam razgovor s trenerom Lokomotive Nenadom Šoštarićem, jer se Lokomotiva za dvije utakmice s Vácom u šesanestini finala Kupa kupova dobro pripremala. Dobio sam potrebne informacije koje do sada nismo imali. Isto tako moram zahvaliti i našem Marinu Zečeviću koji je uspio pribaviti snimke nekih Vácovih utakmica.

VÁC SVAKOME U EUROPI MOŽE NAPRAVITI PROBLEME

Vaci NKSE je karakteristična mađarska ekipa, koja ima dosta iskusnih internacionalki, prije svega u vanjskoj liniji, gdje su tri iskusne igračice koje godinama nose igru s velikim stečenim iskustvom. One su bile uglavnom igračice mađarskog Györa (Olivia Ella Tomoriné Kamper, Veronika Farkas). Imaju odličnu kružnu napadačicu nisku, jaku Szabinu Mayer, nezgodnu za čuvanje, koja je također bila u Györu, našu Anu Nikšić na poziciji desnog krila i lijevo krilo je Mađarica Krisztina Szadvari. To je radna ekipa koja je bilo kojoj europskoj ekipi u stanju napraviti probleme, a pogotovo na domaćem terenu.

Ključ će biti u tome da stvorimo kompaktnu cjelinu, to obično velimo ”glave skupa”, bez obzira što su nas ”dotukle” te ozljede. Ne osjećamo se ugodno, nije nam lako, ali nas isto tako to dodatno motivira.

Trebamo odigrati jako agresivnu obranu, probat postići što više golova iz kontri i polukontri, koje inače zovemo lakim (obrana i brzi napad). Nadam se da ćemo imati dobar odaziv i dobru podršku publike i da ćemo doma ostvariti pristojnu gol-razliku koja bi nam garantirala mirniji odlazak na uzvrat u Vác sedam dana iza koprivničke utakmice. Iskreno se nadam da ćemo to i ostvariti uz pomoć naših gledatelja, koji su nam uvijek bili velika pomoć, a ovog časa ih i posebno molim i apeliram na njih da nam, u ovakvoj situaciji kakva je, dodatno pomognu, da curama budu dodatna pomoć i okidač da uspijemo doći do te vrlo važne pobjede. Ako sve bude u redu nadam se da ćemo već u uzvratnoj utakmici moći koristiti usluge Anite Gaće, toplo se nadam, pa ćemo biti jači, a ako prođemo Vác do idućih utakmica netko od ozlijeđenih (Damnjanović, Tatari) će se oporaviti. Tako, ako prođemo osminu finala, što svi žarko želimo, do četvrtfinala bit ćemo uigraniji, spremniji i kompletniji.

SVAKA OBRANA I SVAKI GOL SU NAM BITNI

Ali sada nam je na pameti samo prva utakmica i moramo dati sve od sebe. Neću ulaziti u taktiku, mi ćemo se pripremiti koliko možemo i obećavam jedino da ćemo ostaviti srce na terenu, a iskreno rećeno nadam se da ćemo ostvariti ono što želimo, a to je što više pogodaka razlike da odemo mirni u uzvrat.

– Podravka Vegeta ima ozlijeđenih igračica, ali ima i Vác?

– Ozlijeđena je njihova najbolja, mlada mađarska igračica Kinga Klivinyi, koju osobno jako dobro poznajem, jer sam je u šest godina izrastanja upoznao kao izbornik kadetkinja. Ona je 92. godište i redovito smo se susretali kad smo sparirali s mađarskom reprezentacijom. Ona je izuzetno talentirana, mlada i dobra igračica, članica je mađarske A selekcije. Ne znam u kakvu je stanju (ozljeda ruke), znam samo da je u zadnjoj utakmici pucala sedmerce. Dakle, niti oni mogu znati što mi igramo, niti mi što oni. Nema kalkulacija. Ja se ne bojim našeg nastupa. Djevojke će dati sve od sebe, dobro ćemo se spremiti, idemo ”na glavu”. Sustav natjecanja je na ispadanja i svaki gol i svaka obrana su bitni i što više i što bolje odigramo doma, bit će nam lakše u uzvratu.

MORAMO PREBRODITI RAZDOBLJE BEZ SANJE DAMNJANOVIĆ

– Koliko ste slabiji bez Sanje Damnjanović?

– To je jako teško reći. Sigurno je da nam kvalitetna igračica nedostaje. Mi nismo ista ekipa koja je igrala Ligu prvakinja. Svima nam je žao što se to dogodilo, teško nam je, ali plakati ne možemo, jer stara je poslovica da koga nema bez njega se mora. Svi su me tješili s onim: što te ne ubije, to te ojača, a ja sam rekao ak’ nas ne ubije sad, možda nas ubije poslije, ali ne možemo ništa reći što će se iz toga izroditi, jer nismo dosad bili u takvoj situaciji. Meni se u 15-godišnjoj trenerskoj karijeri to nikad nije dogodilo, to da smo tako tanki s igračkim kadrom i da se dogode ozljede koje su splet nesretnih okolnosti i da se to zaredalo baš sada prije Kupa kupova, koji smo toliko željeli, tj. već dvije godine smo htjeli nastaviti natjecanje, ali eto… Treba se iz toga izvući, našim curama želim brzi oporavak i nadam se da će vrlo brzo biti opet s nama, ali ovo sada moramo prebroditi. Stisnut ćemo glave i zubed i izvadit ćemo se iz te situacije.

Maja Šon prije prvog treninga // Foto Ivo Čičin-MašanskerOČEKUJE SE DA MAJA ŠON POMOGNE KOLIKO MOŽE

– Što može donijeti nova igračica, Maja Šon?

– Prije svega bili smo zatečeni s ozljedom Sanje Damnjanović u Ljubljani i imali smo za reakciju jedan radni dan. I kad nitko ne bi izašao u susret, teoretski ne bi nikoga mogli ni registrirati. A trebalo je sve obaviti u ponedjeljak sa svim papirima. Maja Šon je solidna, dobra igračica, bila je u sastavu Krima, no Krim je sada prepun vrsnih internacionalki i tamo nema toliku minutažu koliko bi inače zaslužila. Vidjet ćemo, ne mogu govoriti unaprijed, no možda će ovo biti dobra stvar za nju, jer će sada imati priliku više igrati. Trener Krima Tone Tiselj rekao je za nju da je zahvalna, vrijedna profesionalka, dobra obrambena igračica, lijevi je vanjski. Gledao sam u subotu utakmicu Krima i reprezentacije Italije, koja nastupa u slovenskom prvenstvu, i tu utakmicu Maja Šon igrala je stvarno dobro. Očekujem da nam pomogne koliko je moguće, nije ni ona čarobnjak, niti sam ja, niti su cure, da u čeitri dana sve pohvatamo, ali svaka pomoć nam je dobro došla. Maja je dobra djevojka, nadam se da će dobro raditi i da će se tu uklopiti vrlo brzo i da ćemo imati obostranu korist. Mi imamo talentirane mlade igračice, no treba imati i iskustva i njima će trebati puno da dođu do statusa iskusnih, zato nam je svako iskustvo dobro došlo. Mlade cure to same ne mogu iznijeti i zato se nadam da smo napravili dobar posao. Ali, opet kažem, vidjet ćemo.