Hrvatska - Makedoniija // Foto HRSŽenska rukometna reprezentacija Hrvatske pod vodstvom izbornika Gorana Mrđena ostvarila je izlazak na europsku scenu. U 6. kolu grupe 4 kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Švedskoj danas je u Centru Zamet u Rijeci pobijedila Makedoniju s 35:19 (17:7) i tako posvojila drugo mjesto u grupi i plasirala se na zvaršnicu EP bez obzira na rezultat utakmice Crna Gora – Slovenija što se igra od 20 sati.

Hrvatska - Makedoniija // Foto HRSOdlazak Hrvatske na Europsko prvenstvo znači potvrdu kvalitete Prve hrvatske rukometne lige, jer je većina reprezentativki iz klubova koji igraju domaće prvenstvo, njih 11, a prije ozljeda igrale su i Krsnik, Razum, Milošević i Dežić. Tako je provjerena četvorka internacionalki iz Vardara, Krima i Váca, Penezić-Čović-Bašić-Milanović Litre, uz pridodanu Janković iz turske lige, imala sjajnu domaću pratnju. Katarina Ježić iz Rumunjske je ozlijeđena.

Hrvatska - Makedoniija // Foto HRSDrugo značenje je u tome što će se rukometna sezona protegnuti i na zimu i što nećemo biti samo puki promatrači Europskog prvenstva pred televizorima, nego ćemo aktivno sudjelovati i pokušati podići rejting hrvatskoga ženskog rukometa u Europi.

Hrvatska - Makedoniija // Foto HRSSama utakmica donijela je zadovoljstvo pobjede i prezentiranja svih raspoloživih igračica. Sadržajno i rukometno bolje prvo poluvrijeme donijelo je veliku prednost. Prvenstveno zbog toga što je Makedonija slabo igrala u obrani za razliku od Hrvatske, kojoj je obrana bila prednost, pa je i rubrika obrana golmanica relativno siromašna, jer je učinak Makedonki bio slab. Penezić je uglavnom preuzimala odgovornost u šuterskom dijelu napada, uz dobru potporu Bašić i uz lijepe golove Zadravec i Nemaškalo s krila.

U drugom poluvremenu Mrđen je u igru poslao sve igračice, pa se na krilu istakla Janković, a golove su zabijale sve igračice osim Džono i Vidak. Manje se pridavalo pažnje obrani, a i zbog izmjena vidljiva je bila neuigranost mladih u tom segmentu igre.

Hrvatska - Makedoniija // Foto HRSČestitke reprezentativkama, a ponosni smo što je iz našeg kluba sudjelovalo pet igračica, plus izbornik Goran Mrđen i kondicijski trener Alen Marošević.

KVALIFIKACIJSKA UTAKMICA 6. KOLA GRUPE 4 ZA ODLAZAK NA EP

HRVATSKA – MAKEDONIJA 35:19 (17:7)

RIJEKA – Centar Zamet. Gledatelja: 600. Suci: Emil Blanck i Andreas Isen (obojica Švedska). Delegat EHF-a: Boris Ivanović (Srbija).

HRVATSKA: Kapitanović (10+0), Bešen; Nemaškalo 2, Čović 2, Mičijević 3, Penezić 7, Milanović Litre 2, Janković 5, Džono, Franković 2, Bašić 5(1), Blažević 2, Vidak, Zadravec 3, Posavec 1, Gugić 1. IZBORNIK: Goran Mrđen.

MAKEDONIJA: Petkovska (3+-), Ladeva, Serafimovska (3+0); Stojanovska 1, Gakidova 1, Mitova 3, Beleska 2, Nolevska, Nikolić, Keramičijeva 2, Jovanovska 3(1), Ristovska 3, Miševska, Livrinić 3(1), Sazdovska. IZBORNIK: Sime Simovski.

SEDMERCI: Hrvatska 1(1), Makedonija 4(2).

ISKLJUČENJA: Hrvatska 6 minuta (Mičijević, Milanović Litre, Posavec), Makedonija 2 minute (Nikolić).