Prvakinje Europe 1996. // Fodto DugaTrinaesta Noć muzeja (petak, 26. siječnja od 18 sati) obilježava se pod temom Muzeji i sport: brže, više, jače / citius, altius, fortius. Danas sport sagledavamo kao dio tradicije i kulture suvremenog društva, kroz njegove brojne pojavne oblike od dječjih igara, rekreativnih aktivnosti do profesionalnog sporta, navijača i natjecanja.

Moc muzejaMuzej prehrane Podravke također se uključuje u Noć muzeja od 18 do 24 sata, s otvorenjem u 20 sati. Izložba će obuhvatiti sve sportske sekcije i klubove koje financira Podravka d.d. od rukometa i nogometa do kuglaanja i streljaštva (vidi plakat), uz demonstraciju, prikaz pojedinih sportova. Muzej prehrane Noc muzeaja

Muzej grada Koprivnice na nekoliko će lokacija ispričati priče o povijesti i razvoju sporta u Koprivnici, rukometašicama zlatnog sjaja RK Podravke, interpretaciji igara u likovnoj umjetnosti te kulturi sporta kroz oblike društvenog stvaralaštva.

Prvakinje Jugoslavije 1967. godine // Foto Ivica ŠefRukometni klub Podravka Vegeta postigao je tijekom više od šest desetljeća izvrsne sportske rezultate. Uz dominaciju na hrvatskim terenima i dva naslova prvaka Jugoslavije, ovaj domaći klub osvojio je naslov prvaka Europe i europski Superkup 1996. godine. Podravka Vegeta nastupila je 1995. godine u finalu Lige prvakinja, a osvojila je i prvi naslov prvakinja u novoosnovanoj Regionalnoj ligi 2009. godine. Posjetite izložbu o zlatnim uspjesima ženskog rukometa u Koprivnici.

Program:

Muzej grada Koprivnice / 18,15 sati

Otvorenje izložbe RUKOMETAŠICE ZLATNOG SJAJA – RK PODRAVKA

Galerija Koprivnica / 18 sati

RADIONICA VILINSKE IGRE – BRŽE, JAČE, BOLJE

Galerija Koprivnica / 19 sati

PROGLAŠENJE NAJ NAJ RADOVA PRISTIGLIH NA POZIV ZA PRIKUPLJANJE USMENE PREDAJE

18,00 – 24,00

IZLOŽBA ČUDESNI SVIJET NADNARAVNIH BIĆA

Galerija naivne umjetnosti u Hlebinama / 19,30 sati

IZLOŽBA NEPOZNATO O POZNATOM – DONACIJE U ZBIRKU NAIVNE UMJETNOSTI

Uz otvorenja izložbi i radionice posjetite i naš stalni postav te izložbu Čudesni svijet nadnaravnih bića.

Ulaz na programe je slobodan.

Vidimo se!

(IZVOR DALJNJEG TEKSTA JE DRAVA INFO // TEKST NELE CAREK // FOTO MARKO POSAVEC)

Ovogodišnja tema Noći muzeja je Muzeji i sport: brže, više, jače, pa će koprivnički muzealci na nekoliko lokacija ispričati priče o povijesti i razvoju sporta u Koprivnici, rukometašicama zlatnog sjaja RK Podravke, interpretaciji igara u likovnoj umjetnosti te kulturi sporta kroz oblike društvenog stvaralaštva.

Press Muzej // Foto Marko Posavec

Izložbe i radionice organizirane su u Muzeju te koprivničkoj i hlebinskoj Galeriji. Posebno treba istaknuti izložbu u Muzeju o zlatnim uspjesima ženskog rukometa u Koprivnici koja se prigodno postavlja uz Europsko rukometno prvenstvo koje je u tijeku.

– Izložba je koncipirana kroz dvije paralelne priče o višedesetljetnoj povijesti Rukometnog kluba Podravka. Jedan dio je muzeološka koncepcija koja o klubu priča kroz same predmete, dresove, pehare i najstarijih zapisnika i fotografija. Druga je priča kustosa Dražena Ernečića i to kroz zbirku uspomena, memorabilije, iz osobne arhive Ive Čičina-Mašanskera, poznatog novinara i fotografa koji godina prati klub – najavila je muzejska pedagoginja Maša Zamljačanec.

Direktorica Rukometnog kluba Podravka Božica Palčić s ponosom je istaknula da klub zaslužuje biti temom izložbe.

– Zahvaljujem koprivničkom Muzeju što je izabrao naš klub, jer će tako građani i posjetitelji, kojih će vjerujem biti u velikom broju, pobliže upoznati Rukometni klub Podravka. Na ovoj izložbi moći će saznati stvari koje za vrijeme utakmice ne mogu vidjeti. Vjerujem da će tako klub upoznati iz drugog kuta – poručila je.Proslava 60 godina - bivše rukometašice // Foto Ivan Brkić

Noć posvećena muzeju bit će 26. siječnja i ulaz na sve izložbe i radionice je slobodan.

Svaki stoti posjetitelj dobit će nagradu.

Noć muzeja u Koprivnici ove godine trajat će u Muzeju i Galeriji Koprivnica do ponoći, a u Galeriji Hlebine do 22 sata, u Muzeju prehrane do 24 sata.