Time Out u Ljublajni // Foto Ivo Čičin-MašanskerVeć danas počele su pripreme za iduću akciju Podravke Vegete: 12. memorijal Josipa Samaržije Bepa što se u Koprivnici igra 25. i 26. kolovoza. Snježana Petika sazvala je za 10 sati u nedjelju gledanje vlastite igre na utakmicama u Ljubljani na memorijalu Vinka Kandije. Ima se što za vidjeti, i dobrog i manje dobrog.

Iz jednog memorijala u drugi. Mlađi naraštaj ne zna, ali oba trenera, i Samaržija i Kandija, bili su rukometno povezani. Trogir, gdje je Kandija počeo, imao je odlične odnose s Koprivnicom: naše rukometašice su u Trogiru ljetovale, trogirske su zimi u nas zimovale. Nije tajna da je Vinko Kandija učio uz Bepa Samaržiju. Kasnije su bili suparnici na terenu i u europskim utakmicama kada je nakon Trogira, Radničkog, Budućnosti i Hypa vodio Krim. Oba su trenera bili izbornici Jugoslavije, Kandija i Austrije.

U petak će na obnovljeni teren gimnazijske sportske dvorane istrčati obnovljena Podravka Vegeta. Ne toliko u smislu kadra, koliko u pristupu igri. Mada ni kadar nije zanemariv: došao je novi duh Podravke sa trenericom Snježanom Petikom, a pojačala je i ”povisila” (mislimo na visinu) vanjsku liniju Ana Toth. Za golmanicu Ećimović mora se pričekati, tek je došla.

No, prema viđenom u Beču i Ljubljani jasno je da Podravka Vegeta ima vanjsku liniju koja imponira visinom, skokom i jačinom udaraca (Toth, Vidak, Dežić, a čekaju se i kadetkinje Petika i Franušić), a da velika minutaža Ivone Mrđen nagovještava raznolikost u napadačkim kombinacijama, dok je Dora Krsnik konstanta. Obrana je dolaskom Toth dobila na visini, a visinom se nameću i kadetkinje Tena Petika i Lea Franušić.

Pivotkinje su dosta uposlene, precizna dodavanja pola su gola, a i u tom dijelu igre Toth je dobra, Ani Debelić i Dragici Džono lakše je na crti. Krila, ako će u obrani čuvati svoju igračicu, mogu biti i bolja, ali Nemaškalo i Turk su brze i spretne, s tim da Ana Turk ima kvalitetu sprečavanja suparničkih protunavala, Ekatarina Nemaškalo može igrati i igrala je srednju vanjsku, a puca i sedmerce (ona i Vidak). Karlovčan i Pavlović ustaljene su na krilu kao pomoćna snaga. Nema sumnje da će Goran Trajkovski naći pravu mjeru za vratarke koje su najvažniji dio ekipe. Njihove obrane omogućuju kontre, a time upošljavaju krila.

Sve u svemu na Podravkine utakmice isplati se dolaziti. U pripremnom razdoblju razumljive su oscilacije, a pripremne utakmice i turniri i igraju se da se uočeni nedostaci isprave, a potenciraju dobre stvari.

U petak će se igrati na novoj podlozi, rekonstrukcija poda je u završnoj fazi. Nadajmo se da za Podravku Vegetu neće biti ”sklizak”, već ravan put do uspjeha.

 

O tuniru u Ljubljani dodatni podaci: za 1. mjesto Krim Mercator – Budućnost 29:19 (13:8)

Redosljed: 1. Krim Mearcator 6 (106:67), 2. Budućnost 4 (74:63), 3. Hypo Nö 2 (64:88), 4. Podravka Vegeta (69:97).

Najbolja igračica Tamara Mavsar (Krim Mercator), najbolja vratarka Miša Marinček (Krim Mercator), najviše golova Martina Topić (Hypo Nö).

Ivo Čičin-Mašansker

Vidak, Debelić i Petika // Foto Ivo Čičin-Mašansker