Nova-pravila-i-suciSvjetski rukometni savez ( IHF) objavio je izmjene u Pravilima rukometne igre koja su stupile na snagu 1. srpnja ove godine. Izmjene Pravila odnose se na samo pojedine dijelove, točnije pet novih dopuna izvršeno je u Pravilima rukometne igre. Izmijenjena Pravila testirana su na Svjetskom juniorskom i kadetskom prvenstvu u Brazilu i Rusiji.

Pravila i tumačenja koja se mijenjaju.

1) VRATAR KAO IGRAČ: Vratar se može koristiti kao sedmi igrač u polju.

2) OZLIJEĐENI IGRAČ: Ozlijeđeni igrač mora napustiti igralište nakon što mu je ukazana liječnička pomoć te se može vratiti u nakon što njegova ekipa završi tri napada.

3) PASIVNA IGRA: Nakon što suci pokažu znak za pasivnu igru ekipa ima maksimalno šest dodavanja i udarac prema golu.

4) ZADNJA MINUTA: U Pravilima riječ ”zadnja minuta utakmice” mijenja se u ”zadnjih 30 sekundi utakmice”.

5) PLAVI KARTON: Uz žuti i crveni karton uvodi se plavi karton. Njegova uloga je u rasvjetljavanju činjenica oko diskvalificiranog igrača. Ukoliko suci pokažu plavi karton on sa sobom povlači prijavu (ex. diskvalifikacija s prijavom) te nakon utakmice moraju podnijeti izvještaji koji postaje dio zapisnika kako bi povjerenstvo za natjecanja moglo donijeti odluku.

Nešto detalja.

1. Vratar kao igrač

Pravilo ostaje u potpunosti nepromijenjeno za situacije kada vratar mijenja igrača. Međutim, navedeno pravilo se proširuje i primjenjuje na slijedeće odredbe:

1) Ekipa može imati sedam igrača u polju u svakom trenutku. Ovo je situacija kada je vratar zamijenjen igračem. Nije obavezno (ali je dozvoljeno) da igrač ima isti dres kao vratar.

2) Ukoliko ekipa igra sa sedam igrača u polju, niti jedan igrač ne može obavljati ulogu vratara. Za primjer, niti jedan igrač ne smije ući u vratarev prostor i postati vratar. Ukoliko je lopta u igri i jedan od sedam igrača uđe u vratarev prostor i time spriječi jasnu prigodu za postizanje pogotka dosuđuje se 7m za protivnika.

3) Ukoliko ekipa igra sa sedam igrača i mora se izvesti vratarevo izbacivanje, jedan od igrača mora napustiti teren kako bi mogao ući vratar i izvršiti vratarevo izbacivanje. Suci će odlučiti je li potreban time out kako bi se mogla obaviti zamjena.

2. Ozlijeđeni igrač

Uvod

U posljednjih nekoliko godina uočeno je da u sve učestalije igrači traže medicinsku pomoć na samom igralištu koja nije bila potrebna, razbijajući tako sami ritam utakmice te se na taj način nesportski ponašali što je za posljedicu imalo i nepotrebno produženje vremena trajanja utakmice čime se utjecalo i na TV prijenos. Postupci i aktivnosti koje su do sada poduzimali suci i nadzornici nisu bili adekvatni kako bi se eliminirala takva praksa.

Upute za suce su ove:

 Ukoliko su suci u potpunosti sigurni da je ozlijeđenom igraču potrebna liječnička pomoć na terenu , odmah pokazuju odgovarajući znak. Nakon što su suci pokazali znakove, osobe kojima je dopušten ulazak u teren radi pružanja pomoći ozlijeđenom igraču ne mogu odbiti ulazak u teren.

 U svim ostalim slučajevima, suci su dužni tražiti od igrača da ustane i medicinsku pomoć dobije izvan terena.

 Ukoliko igrač ili službena osoba ne postupe sukladno ovoj odredbi bit će kažnjeni zbog nesportskog ponašanja.

 Nakon ukazane liječničke pomoći na igralištu, igrač mora napustiti igralište.

 Igrač se može vratiti u igru nakon što njegova ekipa završi treći napad.

Delegat/Nadzornik utakmice je odgovoran za provođenje i kontrolu ove situacije.

 Smatra se da napad započinje posjedom lopte i završava pogotkom ili kad ekipa u napadu izgubi loptu .

 Kada je igraču ekipe koja je u posjedu lopte potrebna liječnička pomoć, taj napad se računa kao prvi.

 Kada igrač kojem je pružena liječnička pomoć uđe prije nego prođu tri napada, isti će se smatrati kao nedozvoljeni ulazak (pogrešna zamjena).

 Gore navedene odredbe ne primjenjuju se u situacijama kada je igraču potrebno pružiti liječnički pomoć zbog posljedica djelovanja protivničkog igrača kojem je zbog toga dodijeljena progresivna kazna.
 Ovo pravilo se ne primjenjuje u slučaju kada vratar dobije udarac loptom u glavu te mu je potrebno ukazati liječničku pomoć na terenu.

Pasivna igra

Uvod

Većina trenerski i sudačkih stručnjaka smatra da je ovo pravilo vrlo dobro opisano u Pravilima rukometne igre, ali dolaze do zaključka da suci nemaju ujednačeni kriterij prilikom prosudbe i dosuđivanja pasivne igre, a pogotovo nakon što pokažu znak za pasivnu igru. Stoga se tražene izmjene kako bi se sucima umanjila mogućnost subjektivne procjene i objektivniji kriterij pasivne igre. U isto vrijeme od sudaca se traži da ne dopuste pojačanu agresivnost obrambene ekipe u tim trenucima.

 Nakon pokazanog znaka za pasivan napad suci mogu dosuditi pasivnu igru u bilo kojem trenutku ukoliko ne prepoznaju da ekipa u posjedu lopte ne želi stvoriti situaciju za udarac.

 Nakon pokazanog znaka za pasivnu igru ekipi je dopušteno ukupno šest dodavanja da upute udarac prema vratima

 Ukoliko nakon šest dodavanja ekipa nije uputila udarac, jedan od sudaca dosuđuje pasivnu igru (slobodno bacanja za protivničku momčad).

 Ukoliko suci dosude slobodno bacanje za ekipu u posjedu lopte, broj dodavanja se ne poništava. Npr. ekipa u napadu imala je četiri dodavanja i dosuđeno je slobodno bacanja, ekipi se ne poništavaju prethodna četiri dodavanja već ona može izvesti maksimalno dva dodavanja i udarac prema vratima.

 Ukoliko je udarac blokiran od strane obrambenih igrača, broj dodavanja se ne prekida.

 Ukoliko obrambena ekipa načini prekršaj nakon šestog dodavanja, ali prije nego su suci dosudili pasivnu igru, ovakav prekršaj rezultira slobodnim bacanjem za napadača. U tom slučaju ekipa u napadu, pored izravnog udarca na vrata ima i mogućnost dodatnog dodavanja da završi napad.

 Broj dodavanja određuju suci na osnovu njihovog opažanja.

4. Zadnja minuta

Uvod

Svrha promjene ovog pravila u 2010. godini bila je da se izbjegnu ili smanje situacija nesportskog ponašanja i ozbiljnijih prekršaja u zadnjoj minuti utakmice davši mogućnost ekipi koja gubi da izjednači ili pobjedi. Međutim, ove izmjene dale su polovičan uspjeh, jer i dalje vidimo da ekipa u vodstvu radi vrlo opasne prekršaje u namjeri da se zadrži prednost, unatoč činjenici da će jedan od njenih igrača biti suspendiran za slijedeću utakmicu. Nadalje, smatra se da je period od jedne minute predug za primjenu ovog pravila – u jednoj minuti mogu se postići dva ili više pogodaka.

Dogovor je:

 Umjesto zadnje minute posebne odredbe odnose na zadnjih 30 sekundi.

 Zadnjih 30 sekundi odnosi se na kraj regularnog dijela utakmice te na krajeve prvog i drugog produžetka.

2) Prekršaji pod Pravilom 8:10c (lopta izvan igre) kazniti će se diskvalifikacijom bez prijave i dosuđuje 7m za protivničku momčad

3) Prekršaji pod Pravilom 8:10d (lopta je u igri) i 8:5 kazniti će se diskvalifikacijom bez prijave i dosuđuje se 7m za protivničku momčad

4) Prekršaji pod Pravilom 8:10d (lopta je u igri) i 8:6 kazniti će se diskvalifikacijom s prijavom i dosuđuje se 7m za protivničku momčad

5) U slučajevima 3) i 4) primjenjuje se slijedeće:

a. Ukoliko je napadač u mogućnosti baciti loptu i postići pogodak: ne dosuđuje se 7m.

b. Napadač dodaje loptu, njegov igrač ne uspijeva postići pogodak: dosuđuje se 7m.

c. Napadač dodaje loptu, njego igrač postigne pogodak: nema 7m.

5. Plavi karton

Uvod

U nekim situacijama ekipama nije jasno kada je dodijeljena diskvalifikacija od strane sudaca prema Pravilu da nema daljnjih kazni ili je obavezna prijava poslije utakmice. pa takva situacija ostaje zbunjujuća za gledatelje i medije.

Ovom promjenom takve će situacije biti jasnije. Ukoliko suci pokažu plavi karton, pisana prijava bit će u prilogu zapisnika te će disciplinska komisija (povjerenik za natjecanje) poduzeti daljnje sankcije.

 Plavim kartonom daje se dodatna informacija (kao dodatak crvenom kartonu).
 Suci će prvo pokazati crveni karton te poslije kratkog dogovora, po potrebi, pokazati plavi karton.