Hrvatska ženska seniorska reprezentacija upisala je drugu pobjedu u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2024. godine. U prepunoj dvorani u Cazinu, “Kraljice šoka“ svladale su domaću reprezentaciju Bosne i Hercegovine s rezultatom 31:17 (6:12).

Izbornik Nenad Šoštarić krenuo je u dvoboj sa sljedećom postavom: Tea Pijević na vratima, Paula Posavec na lijevom, odnosno Tena Japundža na desnom krilu, Ćamila Mičijević lijeva vanjska, Stela Posavec srednja, Katarina Pavlović desna vanjska, a crtu je držala Sara Šenvald.

U fantastičnoj atmosferi dvorane u Cazinu, ispunjene gromoglasnim navijačima, Hrvatska je dobro otvorila utakmicu te u 8. minuti stigla do +4 (1:5). Treba reći da su domaće igračice nošene odličnom publikom s tribina, pružile čvrst otpor pa Kraljicama šoka nije bio jednostavan zadatak pronaći put do protivničke mreže. U prvih 20 minuta dvoboja, ukupno smo vidjeli (samo) 12 pogodaka. Bilo je 4:8. Treba spomenuti i nekoliko odličnih intervencija Anice Gudelj kao i to da je domaćin u određenim trenucima, objektivno igrao i iznad svojih mogućnosti, iznimno čvrstu i “grubu“ obranu pa je tako nastradao i zub Klare Birtić.

Uz sve navedeno, rukometašice BiH jako dobro su čitale igru Hrvatske i prekidale naše napade, dok je naša obrana na trenutke bila dobra, a na trenutke nije pružala preveliku sigurnost Tei Pijević na vratima. Izbornik Nenad Šoštarić u prvom poluvremenu izrotirao je gotovo sve igračice koje je imao na klupi (što viđamo rijetko) pa su sve osim Lucije Bešen, Kristine Prkačin i Andree Šimare bile na terenu. Sve to, na poluvremenu je dovelo do rezultata 6:12.

Odmah na početku drugog poluvremena, u igru je ušla Andrea Šimara na lijevom krilu, a na vanjskim pozicijama počelu su Larissa Kalaus, Dejana Milosavljević i Klara Birtić koju je poslije zamijenila Stela Posavec. S nekoliko dobrih reakcija u obrani, uz tri brze vanjske igračice u napadu, naše igračice su stigle i do nekoliko lakih pogodaka iz polukontri pa smo u 40. minuti prvi put stigli do dvoznamenkaste prednosti, 10:20. Priliku među vratnicama tad je dobila Lucija Bešen. Održavale su dvoznamenkastu prednost Kraljice šoka sve do ulaska u zadnjih 10 minuta kad se BiH približila na -7 (15:28 u 56. minuti), ali dalje od toga nije mogla. Konačni rezultat bio je 31:17 za Hrvatsku.

Najbolje u našim redovima, s pet pogodaka, Dejana Milosavljević i Nikolina Zadravec te još jednom odlične na golu, naše vratarke Tea Pijević sa devet obrana (53%) i Lucija Bešen sa šest obrana (40%). Kod domaće momčadi najbolje strijelkinje Armina Isić i Ana Vrančić s četiri pogotka.

KVALIFIKACIJE ZA EHF EURO 2024: 2. KOLO
BOSNA I HERCEGOVINA – HRVATSKA 17:31

Izvor: HRS

Foto: BIH vs Croatia, Kvalifikacije EHF EURO 2024 Cazin, Hrvatska, 14.10.2023., Mandatory Credit © Jozo Cabraja / Kolektiff