Mišel Jakšić, Božica Palčić, Goran Mrđen // Foto Ivo Čičin-Mašansker– Ovom presicom želimo malo svečanije završiti sezonu, koja je prema mojem mišljenju bila vrlo uspješna, s obzirom na to da su ciljevi zacrtani na početku sezone i sportske ambicije kluba ostvareni. Radi se uporno cijelu sezonu, ali najbitnije stvari događaju se u svibnju kada se definitivno osvajaju prvenstvo i kup. Zbog toga nismo izlazili u javnost s kadrovskim rješenjima za iduću sezonu – rekla je na presici na kraju sezone direktorica RK Podravke s.d.d. Božica Palčić.

– Rukometašice koje će otići, a koje su ostavile određeni trag u klubu, i s kojim ne nastavljamo suradnju su Jelena Trifunović, Jelena Živković, Krtistina Elez i Andrea Čović.

MIRANDA ĆE SAMA DATI ODGOVORE O TOME ŠTO NAMJERAVA

– Bili smo u pregovorima s Mirandom Tatari. Nakon ozljede Miranda je izrazila želju da nastavi karijeru. Zato smo preliminarne razgovore počeli u veljači i to se nastavilo do kraja travnja. Bili su to korektni razgovori, međutim Miranda ima neke druge životne planove, a o njima ćete morati razgovarati s njom. Uglavnom, klub je izrazio želju za nastavkom suradnje, a i ona je bila za to da se pokušamo dogovoriti za iduću sezonu. No, na kraju je izrazila želju da vam ovdje prezentiram da ima druge životne planove. Korektno je da vam ona sama pruži odgovore.

ANDREA ČOVIĆ ODLAZI U VARDAR

– Andrea Čović odlazi u Vardar. Koliko mi je bilo teško kad je Andra priopćila da odlazi iz kluba, u jednu ruku drago mi je što odlazi u pravi klub, jer je naše dijete, bez obzira što je rođena u Sinju. Rekla bih da je Podravka sekundarno zaslužna za to što Čović ide u Vardar. Prije svega njezina je zasluga, naravno, talentirana je, poštena, dobar radnik i stvarno dobra igračica. Rukometni klub Podravke omogućio joj je napredak svojim uvjetima i igranjem u Ligi prvakinja da može nastaviti karijeru u Vardaru. To je dokaz da se u našem klubu dobro radi, da imamo dobre uvjete i da RK Podravka još uvijek ima tradiciju i sportsko značenje u europskim rukometnim krugovima.

Božica Palčić // Foto Ivo Čičin-Mašansker

U KLUB DOLAZE NAJBOLJE I NAJVREDNIJE U HRVATSKOJ

– Trajali su i razgovori s Mirjanom Milenković. S njom je u principu sve dogovoreno. Treba samo potpis. Ali kad potpis ne bude na ugovoru nije sigurno, no u principu sve je dogovoreno. Prema svemu sudeći Mirjana Milenković bi trebala ostati u klubu.
Što se tiče novopridošlih igračica mislim da smo doveli u klub one što su u hrvatskom prvenstvu najbolju i što najviše vrijede. To mogu potvrditi i pozivi u reprezentaciju bez obzira što izbornik dolazi iz našega kluba, to nema veze s angažiranjem igračica, jer djevojke koje su došle u Podravku svojim su igrama i zalaganjem u protekloj sezoni zaslužile su da budu pozvane u reprezentaciju.

To su Dora Krsnik (ugovor na godinu dana), inače igračica Lokomotive koja je godinu dana bila na posudbi u RK Zelini, koja igra na poziciji srednjeg vanjskog, ali može igrati na svim vanjskim pozicijama, pa čak vrlo dobro može igrati i na mjestu kružne napadačice.

Potom Selena Milošević (ugovor na godinu dana) koja nam dolazi iz Zameta, gdje je tokom cijele sezone bila najzahvalnije ime u klubu, pa je igrama privukla i našu pažnju i pažnju izbornika koji ju je pozvao u reprezentaciju. Može dobro odigrati na sve tri vanjske pozicije.

Lana Franković je Podravka iz Đurđevca, nekoliko je sezona igrala u Sesvetama, a zadnju sezonu u Mađarskoj u Mosonmagyarovari, što je druge ekipa Györa. Sada je potpisala jednogodišnji ugovor s Podravkom.
Četvrta igračica koja je potpisala jednogodišnji ugovor je Ivana Dežić iz Koke. Ona je rezultat potrage za ljevorukom igračicom na desnom vanjskom umjesto Jelene Žiković s kojom nismo produžili ugovor. U protekloj sezoni bila je efikasna i uspješna i to nam je bio motiv da je dovedemo u Podravku.

Tako smo igrački kadar za iduću sezonu upotpunili iako uvijek ima mjesta za eventualni novi dolazak. Naravno, ekipu ćemo popuniti s našim igračicama iz druge ekipe, jer smisao i cilj postojanja škole rukometa je u tome da što više koprivničkih djevojaka zaigra u prvoj ekipi.

MIŠEL JAKŠIĆ: USPJELI SMO DOĆI U SOLVENTNU SITUACIJU

Zamjenik koprivničke gradonačelnice Mišel Jakšić u svoje ime i u ime vlasnika uputio je čestitke na ostvarenim rezultatima i na podnijetom teretu da bi se došlo na ljepše grane.

– Nije bilo lako, jer su ovo najteže financijske godine u povijesti kluba. Nisu se mogle dovoditi igračice po želji, šparalo se na svemu na čemu se moglo. O financijama će raspravljati skora skupština. Korektno je da Nadzorni odbor i Skupština dioničara prvi proanaliziraju rezultate i onda ih prezentiraju javnosti. No, moram reći da s obzirom na stanje koje je bilo u klubu , s obzirom na sve ono što je nestalo iz kluba, jer je RK Podravka došao na rub gašenja, da smo uspjeli svi zajedno pregrmiti ono što nas je čekalo na putu i krenuli smo putem pretvorbe u sportsko dioničko društvo. Bilo je povika zašto grad to radi, ali je bila procjena u razgovoru s glavnim sponzorom, da je RK Podravka prejaki brend, da ima predobre rezultatue, da previše znači ne samo u hrvatskim, nego i u europskim okvirima, da jednostavno nemamo pravo jednu takvu instituciju ugasiti.

Mišel Jakšić // Foto Ivo Čičin-Mašansker

– Drago mi je da je pretvorba uspjela i da svo ovo vrijeme imamo podršku glavnog sponzora i ovim putem zahvaljujem našoj kompaniji Podravki na svemu što je napravila za ovaj klub i uglavila ugovor već za iduću godinu ravan ovogodišnjem. Drago mi je da je sve što je čekalo klub na putu k stabilizaciji poriješavano i posloženo. Čestitam, jer nije lako raditi kad su nad glavom porezna, dobavljači, dugovi, pozajmice. Konačno smo uspjeli doći u solventnu situaciju. To nam otvara mogućnost da stvaramo novu ekipu, jedna novi okvir i da ovakvim tempom kojim idemo danas uz Mrđenovo vođenje, za koju godinu Podravka može biti još respektabilniji faktor u europskim utakmicama. ona je bila to i dosad, ali možda ćemo se za neku godinu boriti za još neke ”kante”.

GORAN MRĐEN: SVAKA ČAST I HVALA IGRAČICAMA KOJE SU DOŠLE U PODRAVKU

Trener Podravke Vegete Goran Mrđen na kraju sezone bio je sigurno najsretniji: osvojio je duplu krunu i to prvi puta:
– Kad sam sjeo za stol na ovoj presici sjetio sam se kako je prošle godine kad smo izgubili bilo teško doći pred novinare. Prošle godine bili smo gradonačelnica i ja na radio postaji, pa sam iskomentirao da nikad nisam bio na radiju, samo kad smo izgubili prvenstvo. Sad mi je ugođaj puno ljepši, drugačiji. Nakon prošle godine, vratiti duplu krunu bila je lijepa stvar. Tako smo i zacrtali, a Podravke i ne može dugačije nego tako zacrtati. Htjeli smo i godinu prije, ali je Lokomotiva objektivno u tom trenutku bila kvalitetnija, mada smo do zadnjeg vjerovali da se nešto može učiniti. Rekao sam i prošle godine da prije svega zahvaljujem svim onim igračicama koje su došle u klub, jer tada su bile slovom i brojkom dvije igračice s ugovorom, pa Ljerka Vresk, Bojan Savić i ja, Božica Palčić na porodiljnom. Svatko tko je tad procijenio da može doći u Podravku, da to ima smisla, svaka mu čast i hvala im svima. Izgurali smo sezonu.

POKAZALI SMO DA IMAMO RESPEKTABILNU EKIPU ZA OZBILJNE STVARI

Goran Mrđen // Foto Ivo Čičin-Mašansker

– Nakon toga rekli smo da moramo trofeje vratiti, mada je u sportu to jako teško, nije jednostavno. Složili smo igrački kadar tako da imamo kvalitetu. Nismo možda imali kvantitetu, jer za imati kvalitetu i kvantitetu bilo je teško, jer nismo mogli imati puno kvalitetnih igračica, jer se to, normalno, financijski ne može izdržati. Odmah na kvalifikacijama za ulazak u Ligu prvakinja u Kragujevcu pokazalo se da to nije loše. Podsjetimo se da je ekipa koja je tamo ispala, Midtjyland, ove sezone osvojila sve živo: dansko prvenstvo, kup, super kup i kup kupova Europe. Na tim kvalifikacijama pokazali smo da imamo respektabilnu ekipu za ozbiljne stvari. Nastojali smo tako u prvenstvu i imali smo pobjednički učinak.

U Ligi prvakinja bilo je teško. Imali smo čak i dobrih utakmica, a prije svega mislim na onu protiv Vardara u Koprivnici, pa i s Budućnosti. Ne kukamo, ali teško je bilo igrati ritmom subota-srijeda. Svi klubovi koji su igrali Ligu prvakinja i imali ritam subota-srijeda negdje su ”klekli”. Thüringer poslije ohoho godina nije osvojio njemačko prvenstvo. Viborg je četvrti u danskoj ligi. Dinamo Sinara, koji je bio na Final Fouru u Rusiji je drugi, Györ nakon ”sto godina” nije uzeo mađarsko prvenstvo. Igrati na dva kolosijeka subotom-srijedom jako je teško. U završnici Final Fouru završile su ekipe kao Vadar i Budućnost, koje igraju samo europske utakmice s odličnim igračkim kadrom. Oni su bili s nama u skupini Ligre prvakinja i završili prvi i treći u Europi, a da nisu igrali međusobno polufinale, vjerojatno bi završili kao prvi i drugi. To dokazuje našu kvalitetu.

SEZONA PUNA NESREĆA ZA EKIPU, IGRAČICE OTPADALE JEDNA ZA DRUGOM

– Naše nesreće su počele na Europskom prvenstvu. Prvo je otpala Miranda Tatari, pa, ajde, restruktuiraj, ili kako kaže onaj glas na GPS navigatoru ”preračunavam”, pa se ozlijedila Trifunović, pa – preračunavaj. Poraz u Zelini pogodio nas je jako. Prije te utakmice poklopile su se subote i srijede, kup i reprezentacija, počeli smo polako padati, ali nije samo to, poslije te utakmice ostali smo i bez Elez i bez Vidak. Onda smo stvarno jako ”preračunavali”, slikovito: porfulali smo ne samo ulicu, već i grad! Svaka čast igračicama koje su tada potegnule, jer nakon te utakmice ostali smo s dvije kadetkinje, dvije pivotkinje i Živković, dvije golmanice i krila, a u četiri preostale utakmice drugi su ”nanjušili” krv i vidjeli mogućnost da se može srušiti Podravka. No, izvukli smo se stvarno super. Došli smo do završnice. Igraš godinu dana i sve se svelo u tri utakmice u devet dana: utakmica sa Zametom i osvajanje prvenstva u petak, polufinale kupa idući četvrtak, a finale i osvajanje kupa u subotu.

ANALIZA // PREVAGNULO JE ŠTO SU IGRAČICE BILE VELIKA, VELIKA GRUPA U SVLAČIONICI

Prvakinje Hrvatske // Foto Robert Šoštarić

– Došli smo u situaciju da imamo dvije grupe igračica koje su izvan forme. Elez i Vidak su skoro pet tjedana bez treninga i izvan forme, a ove koje su potegle koliko ne bi trebale pale su fizički i bile izvan forme. Tu je prevagnulo to što su one bile velika, velika grupa u svlačionici i ta činjenice ih je ”izgurala”. Kako god nas je nešto lupilo po glavi, tako su se igračice još bolje ”stisle”. Na sav kvalitet na sve, to je bio najveći dobitak.

– Utakmicu sa Zametom nakon mjesec i pol dana igrali smo opet u nekoj ”početnoj” postavi. Ta utakmica rukometno možda nije bila najsjajnija, ali da je bio i jedan gol razlike – prvenstvo je prvenstvo. Kad smo osvojili prvenstvo vratilo se još više samopouzdanja, pa smo u Umagu odigrali obje utakmice među boljima u sezoni bez obzira na protivnike, ali odigrali smo baš dobro. U Umagu je bio šlag na tortu: i igrali se dobro i guštalo se! Vidjelo se već na zagrijavanju i moglo se 80 posto kuvertirati tko će kakav biti na utakmici, a ekipa je bila zaista spremna i kup je osvojen.

Po reakcijama nakon utakmice vidjelo se koliko je to igračicama značilo, jer sreću i tugu ne možeš glumiti. Nema gradacije u sreći i mjeriti recimo je li bi se više veselilo olimpijskom zlatu ili hrvatskom kupu? Sreća je uvijek velika, ne može biti 100 posto ili 50 posto ili 22 posto. To u sportu ne postoji. Po reakcijama vidjelo se da je to igračicama, a i meni, bome, puno značilo. Dobro smo zaključili sezonu i na europskoj ljestvici smo se pomakli za mjesto više, nismo više 14-i klub nego 13-i u Europi, što nam nudi puno bolji rejting za europske kupove.

Svim igračicama koje su otišle veliko hvala na ovome što su odigrale za Podravku. Mislim da su one kroz naš klub i sebe digle, ali stvarno su odigrale dobro. Nije ovo forme radi, već govorim to jer su sve bile prava družina i zato im zahvaljujem na tome.

Osvajačice kupa // Foto Ivo Čičin-Mašansker

DOBRE IGRE VODILE U REPREZENTACIJU

– Igre u klubu dovele su igračice i u reprezentaciju. Primjerice Nemaškalo i Nikšić. uz dobre igre u prvenstvu odigrale su šest utakmica Lige prvakinja i dvije u Kupu kupova. Čović je bila povremena reprezentativka, ali imala je i peh: kada je pozvana u reprezentaciju ili je bila bolesna ili se ozlijedila, to joj se često događalo. Vidak je došla na spisak, jer je u drugom dijelu sezone, kad se ozlijedila Trifunović, igrački digla, pa ozlijedila rame, ali se opet vratila i, ne zaboravimo, zabila tri bitna gola u utakmici sa Zametom. Odigrala je odličnu utakmicu sa Zvezdom u Kupu kupova. Tu je i Džono, a i Kapitanović kao juniorska golmanica. Grubišić nažalost nije zdrava, Jelčić je završila karijeru i logično je da je tu.

CILJEVE ZA IDUĆU SEZONU OBZNANIT ĆE NADZORNI ODBOR, A FINANCIJE SKUPŠTINA DIONIČARA

Božica Palčić je objasnila novinarima da će Nadzorni odbor definirati ciljeve za iduću sezonu i s time ćemo izaći u javnost na vrijeme, a Mišel Jakšić je dodao:

– Cilj je privući što više mladih i talentiranih, držati stabilne financije, možda zadržati neki plus i onda dovesti igračice kada se ocijeni da se može napraviti iskorak u Europi

PLANOVI POSTOJE: NA POČETKU ČETIRI TURNIRA U KOLOVOZU

Goran Mrđen na pitanje o tome koliko može ova nova ekipa odgovorio je:

– Nikad ne igraš sam protiv sebe, postoji protivnik, ali u hrvatskim okvirima ekipa može vrlo visoko i ja ću sad reći da ćemo sigurno biti prvi. Ali ne znamo kako će izgledati druge ekipe, Zamet, Lokomotiva, možda se nađe neki sponzor i neki klub formira ekipu kao što je prošle godine Lokomotiva. U mjesec dana složila je ekipu za svjetski domet. Ali u ovim konstelacijama imamo ekipu koja može biti prvak Hrvatske. Sve igračice imaju ovdje puno prostora za napredak i pokazale su da to mogu. No, s obzirom na fond treninga kod nas i uvjete, ima prostora za napredak. Evo, već sada znamo da u kolovozu igramo na četiri turnira: kod Iuvente u Michalovcima u Slovačkoj, FTC-a u Budimpešti u Mađarskoj, Vardara u Skoplju u Makedoniji i naš Bepov turnir u Koprivnici. To je 12 europskih utakmica. To je ono što je plus u Podtravki i što su igračice koje su došle prepoznale i na svoj talent i svoje znanje žele ovdje postati i kvaliteta. Kako se sve veže jedno s drugim, onda i mi ukupno možemo imati iskorak. Kako je rekao svojim igračicama jedan trener čija je ekipa ispala s nama u kupu. ”Cure, vi se spremate za FER, a one za Györ”. To je ta razlika u odnosu na druge.

BOŽICA PALČIĆ: NAŠ PUT JE DOBAR I POŠTEN – SVE U OKVIRU MOGUĆNOSTI

Direktorica Božica Palčić objasnila je stav oko stvaranja ekipe:

– Složili smo ekipu koja će biti dobra u hrvatskim okvirima, a u Europi koliko možemo. Takve su financijske mogućnosti. Vodimo se time da ne želimo stvarati dugove, želimo imati zdravo poslovanje, raspolažemo samo s onoliko novca koliko imamo. Ne želimo kao što je bilo prije, dovesti 5-10 skupih igračica, pa će netko to već platiti. To nije dobar put i ne trebamo tako raditi. Naš put je apsolutno dobar i pošten.

– Ne stoji, kako se priča po gradu, da su se pojavila neka dugovanja. Klub zdravo posluje, sve obaveze prema državi, dobavljačima na vrijeme ispunjavamo, a unutrag dvije-tri godine plaće za prošli mjesec redovito stižu polovicom idućeg. To je naša velika vrijednost i prednost, a nije tako ni u nekim klubovima u Europi.

SVEUČILIŠTE ZNAČI OSTANAK MLADIH SPORTAŠA U KOPRIVNICI

Goran Mrđen dodao je novu prednost:

– Bio sam sretan kad sam vidio da je u Koprivnici utvrđeno sveučilište. Nemoguće je vezati vrhunski rezultat bez zadržavanja igračica. U drugoj ekipi koje su kadetske prvakinje Hrvatske 90 posto je odličnih učenica gimnazije. To znači da će željeti nešto studirati. To je veliki korak za sport, a time ne mislim samo na rukomet.

Otvaraju se, dakle, mogućnosti za ostanak mladih talenata. Da Koprivnica ostane najsportskiji grad u Hrvatskoj.