Goran Mrđen prije utakmice u Njemačkoj // Foto Ivo Čičin-MašasnkerLiga prvakinja je iza Podravke Vegete. Misli su trenutno okrenute reprezentaciiji, a onda domaćoj ligi, gdje su još tri kola do kraja prvog dijela prvenstva. Nakon utakmice s Thüringerom, večer prije puta u Hrvatsku, zamolili smo trenera Gorana Mrđena da pokuša zaokružiti ocjenom sudjelovanja u ovosezonskoj EHF Ligi prvakinja.

– Rekao bih: nismo razočarali. Imali smo jako dobrih dionica, pogotovo u Koprivnici. S istim tim Thüringerom 40-45 minuta doma smo odigrali dobro. Pa čak bih rekao da nisu oni danas igrali bitno bolje, nego mi nismo svoje prilike zabili. Sve takvo što danas nismo zabili, mi smo u Koprivnici zabijali. I kad nismo ovdje zabili, počela nam je obrana padati, jer smo na kraju krajeva izgubili samopouzdanje. Doma smo s Thüringerom odigrali dobro, Fleury smo cijelu utakmicu stizali, stigli smo do neriješenog, mislim da je to bio veliki bod. S FTC-om, koji se u grupi pokazao kao objektivno najmoćnija ekipa, doma smo se dobro držali, pred kraj čak izjednačili rezultat na 20:20, nismo razočarali. Kod Ferencvárosa na gostovanju u 1. kolu stvarno se vidjelo da smo u grču.

I Fleury vani: jedno vrijeme smo se ”bojali” da možemo tamo pobijediti, pa smo se kasnije opustili, ali, ‘ajde, rezultat je na kraju bio sasvim solidan.

IMALI SMO ŠANSE, ŠUT NAM JE U 1. POLUVREMENU BIO 6/26

Mrđen se vratio na današnju utakmicu.

– Je li to danas nedostajalo koncentracije, je li samopouzdanja, ne znam čega sve. Nismo mi imali problem šanse, mi smo u prvom poluvremenu imali šut 6/26, dakle pucalo se. Neka uzmemo da je sedam šuteva, ako tako mogu reći, bez veze, onih ostalih nije, bilo je dosta stativa. Do moga time outa na 8:3 mi smo imali sedam-osam promašenih zicera. Kada ne zabiješ, onda takve ekipe u Ligi prvakinja to ne opraštaju.

Delegatkinja u Njemačkoj Monika Hagen i Goran Mrđen // Foto Ivo Čičin-MašasnkerNo, s obzirom na naš rejting prije početka LP i na sve ono što smo kukali da imamo problema, mislim da je za nas odigrana Liga prvakinja zadovoljavajuća. Uzeli smo jedan bod, od četvrtih ekipa najbolji smo četvrti i s najboljom gol-razlikom, ako to što znači. Naravno da bih radije da smo treći ili drugi najbolji, da smo možda mogli proći, ali mislim da nismo razočarali, da smo pokazali da tu ima nečega za slagati za budućnost. Nova ekipa bez iskustva za tri-četiri mjeseca teško može u Ligi prvakinja biti ozbiljan konkurent. Neću reći da treba tri-četiri godine, ali puno treba da se odraste i da se bude kvalitetniji i fizički i trkački i taktički. Eto, Thüringer je zadnjih pet godina prvak Njemačke. Biti pet godina prvak u Njemačkoj nije jednostavno i sigurno je da to ima ozbiljnu težinu.

Krajnja ocjena je – zadovoljavajuće. Ne mogu reći da je odlično, za to bi trebalo više bodova, ne mogu reći da je katastrofalno, da je loše, jer je objektivno ove godine bilo boljih izdanja nego prošlih, tako da mislim da je OK.

Sigurno je da su nastupi u Ligi prvakinja temelj za nastavak natjecanja u Kupu pobjednika kupova.

– Trebalo bi tako biti, mada u Kupu kupova ima ozbiljnih ekipa. Sa četvrtima iz Lige prvakinja nećemo igrati u šesnaestini finala (Hypo, Krim, Lublin).

PUNO UTAKMICA, A MALO TRENINGA – TO JE BIO PROBLEM

Ali ostaju ”na izbor”: Holstebro, Craiova, Kristiansand, Ankara Yenimahalle, Viborg, Glassverket, Érd, Lada, vjerojatno i Zvezda, Issy Paris, Team Esbjerg… No, sada nema više Lige prvakinja, nema ni reprezentativnih obaveza od prosinca do ožujka, lakše će se koristiti ”slobodan prostor” za manje utakmica i više treninga.

– Sigurno da nam je bio problem puno utakmica s malo vremena za treninge. Sigurno je da se to vidi. Taj realizatorski dio jednim je dijelom zbog tog problema. Na treningu realizatorski izgledamo sasvim OK, a ne možemo reći da su naše golmanice na treningu lošije, dapače, pokazuju da brane dobro. Kad se skupa zbroji, dobre su bile, nismo u Ligi prvakinja imali malo obrana u odnosu na suparnika. E, sad, to što na treningu zabijamo a na utakmici ne, to je isto stvar samopouzdanja, ali hoću time reći da nam je to falilo i da se sada možemo orijentirati na utakmice od vikenda do vikenda i da imamo barem jedno mjesec dana ritam subota-subota, da nije subota-srijeda. Tako da možemo povezati ponedjeljak i utorak kad se radi na osvježenju fizičke spreme, da se možemo dići, da možemo biti bolji. Te nam je svježine falilo i to će nam sigurno bitno pomoći i puno bolji ćemo se vratiti u 1. HRL. I kiks protiv Lokomotive nas je ubio u pojam, ali se pokazalo i prije Lokomotive da smo imali problema igrajući srijedom. Puno smo energije, puno emocija potrošili svake nedjelje u Ligi prvakinja, pa se to jednostavno osjetilo u srijedu. Koliko god smo govorili da je prvenstvo najvažnije, i je najvažnije, činjenica je kad igraš s Ferencvárosem, ako ne želiš izgubiti 10 razlike, moraš se bitno potrošiti da to ostvariš, a onda se to negdje mora pokazati.Goran Mrđen sa suradnicima prije utakmice u Njemačkoj // GFoto Ivo Čičin-Mašasnker

VEĆ U SIJEČNJU UTAKMICA KUPA POBJEDNICA KUPOVA

Prosinac je relativno prazan…

– Pa i nije daleko. Nama prvenstvo završava 12. prosinca. A 9. siječnja već igramo osminu finala Kupa pobjednica kupova. Tu su Božić i Nova godina, krajem siječnja igra se i domaći kup i počinje drugi dio 1. HRL.

U prosincu se obično drugdje zaključuju novi ugovori s novim igračicama.

– Dosad smo to imali rastezljivo, sve do svibnja i lipnja. Intencija je i razmišljanje u klubu da ćemo ove godine to napraviti prije. Objektivno, ova ekipa trebala bi ostati što dulje. Teško je reći za svaku pojedinku, a ne znaju se ni njihova razmišljanja. Hoće li netko otići ili doći, teško mi je reći, ali sigurno je da bi kostur ili gro ove ekipe trebao ostati da ne slažemo četvrtu Podravku u četvrtoj godini, mislim da to ipak ne bi bilo dobro.

Jedno razdoblje u sezoni je završilo. Polovica, zapravo. Od prosinca kreće druga polovica. Sa svježijom ekipom željnom dokazivanja u ravnopravnim uvjetima treninga i nastupa.