Osvajačice kupa 2016. // Foto Ivo Čičin-MašanskerPIŠE // Ivo Čičin-Mašansker, novinar

Klupska sezona nije potpuno završena, od četvrtka do nedjelje u Umagu će se igrati završnica djevojčica rođenih 2004. i mlađih. No, do sada berba ovosezonskih trofeja izgleda ovako: Podravka Vegeta prvak je države, Podravka Vegeta pobjednik je Hrvatskog kupa, starije kadetkinje prvakinje su države, mlađe kadetkinje prvakinje su države. Četiri državna trofeja u rukama su RK Podravka s.d.d. Na Završnici PH sudjelovale su i djevojčice rođene 2000. i mlađe. Sjajni su to sportski rezultati.

KOPRIVNICA // DRŽAVNI FINALISTI U RUKOMETU I NOGOMETU

Ne zanemarujući ostale sportove, ipak nogomet i rukomet imaju najviše pažnje javnosti, pa nije na odmet podsjetiti da je sportska Koprivnica ove godine imala finalistu Kupa u nogometu (Slaven Belupo), a da su u rukometu osvojeni svi mogući trofeji u seniorskoj i kadetskoj konkurenciji. A vječna gunđala i proroci stalno jadikuju kako nam ženski rukomet ne valja i odmah rade usporedbe s Europom. Bilo bi bolje da se pobrinu za dizanje digniteta i materijalnog okruženja ženskog rukometa. Nama ne mogu biti uzor klubovi koji postaju hit preko noći i u kojima igraju (pre)skupe igračice, jer ih isto tako ubrzo proguta tama. Primjer: Zaječar, Baîa Mare… Domaći pokušaj kupovine brojnih kvalitetnih igračica također je propao (Lokomotiva).

RUKOMETAŠICE // OGROMAN KADROVSKI UDIO HRVATSKOM RUKOMETU

Prvakinje Hrvatske - Podravka-Vegeta2016. // Foto Ivo Čičin-MašanskerHrvatska liga takva je kakva jest. RK Podravki s.d. nitko pri tom ne može prigovoriti. Podravka daje najviše igračica u 1. ligi. Lokomotiva igra s trećinom igračica Podravke na posudbi, a razmještene su i u nekim drugim klubovima i još će biti. Podravkin podmladak stasa (Podravka Lino druga je u 2. HRL sjever) i jasno je da sve djevojke i djevojčice neće moći igrati u prvoj ekipi. Ta čast pripada onima koje u selekciji mlađih pokazuju najviše. To ih dovodi do reprezentacija mlađih kategorija, pa je kadetska reprezentacija popunjena Podravkinim igračicama, a u juniorskoj, koja uskoro odlazi na Svjetsko prvenstvo, uz Saru Šenvald pet je Podravkinih igračica s posudbe u Lokomotivi.

Nije tajna da je životna želja klubova skinuti Podravku s trona. Sportski opravdana želja. Maknu li se pri tom sa strane emocije, često među klubovima negativne, to bi moglo samo koristiti napretku rukometa, jer samo zdrava konkurencija može podići kvalitetu i vratiti publiku u dvorane. Sa strane krovne organizacije, kojoj Podravka daje veliki obol (Božica Palčić je u Upravnom odboru HRS-a, Ljerka Vresk je direktorica reprezentacije, Goran Mrđen je izbornik seniorki, Alen Marošević i Goran Trajkovski su u stožeru A selekcije, Snježana Petika izbornica je u mlađim kategorijama) očekuje se poboljšanje u pratećim tijelima, pa će valjda s vremenom i sudačko iskustvo učiniti rukomet gledljivijim u kojem će glavnu ulogu igrati djevojke i djevojčice na terenu. Nepravda stvara neprijateljstva. Sudačka uloga je ogromna, ali ne smije biti vladajuća. A delegiranje bi trebalo biti korektno. Finalna natjecanja trebali bi suditi najbolji suci.

JESEN // EUROPA, OVAKVA ILI ONAKVA, JE OSIGURANA

Pobjednice: kadetkinjeJasno je da uvijek želimo bolje, pa se sad opravdano pitate što sad? Osvojili smo sve što se moglo u Hrvatskoj, a dalje? Dalje prema neoborivim činjenicama: Hrvatska nema toliko rejting bodova da bi mogla figurirati visoko u ženskoj europskoj klupskoj kategoriji. Sudbina je jasna: slijede kvalifikacije za Ligu prvakinja, ako se ne uspije igrat će se svojevrsna europska liga u kojoj će u grupama biti i pobjednici kupova i prvci država koji neće ući u Ligu prvakinja sa 16 klubova. I ne treba zbog toga plakati. Uostalom, nebrojno puta smo čuli kako bi bilo dobro da se igra, recimo, u EHF kupu – lakše bi se došlo do vrha i trofeja.

Ima i onih koji govore da bi malo jača financijska injekcija dala bolje sportske rezultate. Klub je financiran isključivo od sponzora, pa je nelogično da se sponzoru nešto spočitava. Dio spozorskog novca odlazi na otplatu kredita. Staru priču o starim dugovima znate. No, uredno se posluje, plaće stižu točno u minutu svakog mjeseca, neki puta i koji dan ranije.

SEZONA TRAJE DO 30. LIPNJA

Prvakinje, mlađe kadtekinjeŽenski rukomet sada se okreće kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Još su dvije utakmice: sa Slovenijom u gostima (1. lipnja) i s Makedonijom kod kuće (u Rijeci 5. lipnja). Treninzi igračica traju do 30. lipnja do kada traje sezona 2015/2016. U međuvremenu moguće su prijateljske utakmice. Igračice su trenutno na kraćem odmoru, a onda slijede obaveze: sudjelovanje na finalu Line Višebojca u Koprivnici, primanja i čestitanja na osvojenim trofejima, sudjelovanje u reprezentaciji, ljetni raspust i nova sezona. Tri su turnira već osigurana: Dunaferrov u Dunaújvarosu u Mađarskoj, Krimov Kandijin memorijal u Ljubljani, Sloveniji, i Memorijal Josipa Samaržije Bepa u Koprivnici.

Nemojmo zaboraviti: u novu sezonu igračice idu s godinom iskustva više. Bit će dvije iduće godine na okupu. Razlog za zadovoljstvo.