Žmirkanje na suncu(Iz Španjolske Ivo Čičin-Mašansker, 19. ožujka 2005. Objavljeno na KCnetu)

PODRAVKA ĆE U NEDJELJU ZAOKRUŽITI KOPRIVNIČKE SPORTSKE USPJEHE

SAGUNTO – Podravka Vegeta u nedjelju u 18 sati igra uzvratnu utakmicu četvrtzavršnice Kupa kupova i nedjelja bi mogla biti lijepo zaokruženje sportskih uspjeha koprivničkih klubova vezanih uz Podravku.

Ne zaboravljamo kuglačice u polufinalu Svjetskog kupa, plasman Slavena Belupa, čija je pobjeda nad Dinamom značajno odjeknula i u Španjolskoj u Podravkinoj ekspediciji, ali ipak bi polufinale u ženskom europskom rukometu bila prava poslastica, pogotovo što su idući suparnici ”prste da poližeš”. Začudo i vjerojatno, to ne mogu biti ruska Dinamo Aqua Volgograd i Lada Toljatti, pa niti treći sudionik Lige prvakinja Valencija – ostat će samo Larvik, a uz njega vjerojatno (jer u sportu nikad ne možemo ništa tvrditi sa sigurnošću) i 1. FC Nürnberg, Podravka Vegeta i Tretnes Bergen.

No, o sportskom dijelu sve znate. Putevi do finala su ujedno i putevi cestama i zrakom, pa je i ovaj put u Valenciju počeo jutarnjim autobusom, tj. “Mirko-busom” (alegorija na šofera Mirka Franju, Mirko mu je ime) do Zagreba, zatim jednim od najugodnijih letova airbusom Croatie airlinesa dosad, samo dva sata i 20 minuta, uz prelet Italije, gdje su se oblaci pomalo razišli i let nad Azurnom obalom, Barcelonom i slijetanjem u sunčanu Valenciju (+17). Prije leta padale su runde, jer se netko sjetio da trener Josip Šojat ima imendan.

Ako smo i sumnjali, sumnje u kvalitet smještaja su rastjerane, jer je na raspolaganju super uredni i moderni autobus, a smještaj je u Saguntu, 25 km sjeverno uz obalu prema Barceloni, mjestu koje ima dugačku povijesnu tradiciju, ali i sasvim suvremeni turistički život, jer kad se izađe iz gradića u kojem se još osjećaju ostaci arapske arhitekture, dolazi se do obale i niza modernih hotela i apartmana. Podravka Vegeta smještena je u hotel SH lanca sa četiri zvjezdice. Sagunto ima oko 65.000 stanovnika, a ljeti se taj broj popne na 350.000, jer je istočni dio španjolske obale turistička meka. Trening je održan predvečer u dvorani ugodna ambijenta. Stalo bi u nju 1200 gledatelja.

Navijački dio, koji je išao zrakoplovom s igračicama, odvojio se i smješten je 15-ak km od Valencije. To su uglavnom sponzori i poslovni partneri Belupa. Mladi navijači se do 18,30 sati u subotu nisu javili. Oni su krenuli autobusom u petak i spavat će 70 km od Valencije. Naime, hoteli u Valenciji i okolici su uglavnom popunjeni, ovdje je fiesta, koja okuplja mnogo turista. Zato su zatvoreni dućani i propada jedan od važnih razloga putovanja. Gdje li da sada nađemo dres Barcelone?

Kada je Podravka igrala zadnji puta u Valenciji bila je smještena u studentskom domu i jela je na bonove. Ovo je nešto sasvim drugo, odnosno kao prvo, drugo i treće, kada je Podravka gostovala u Valenciji i bila ugodno smještena, a jedanput je i pobijedila sedmercem Marijane Tîrce tri sekunde prije kraja, pa se na zrakoplov išlo izravno s fešte koja je potrajala do jutra. Neka lica su i sada tu, primjerice urednik Hrvatskog radija Ognjen Naglić.

I sada dolazimo do Dinama i Slavena. Ognjen je za vrijeme utakmice otišao spavati i rekao je da mu ne šaljemo kretanje rezultata: Dinamovac je, svojedobno je bio i u Upravi ”plavih”, a svi zagrebački urednici izgleda da se hvataju za glavu: sada će najednom morati pisati o Interu i Slavenu Belupu, a Dinamo je tek prvak Lige za ostanak. I to je baš ”zaradio” u Koprivnici, prije koje se jako junačio, a Slaven je spominjan tek kao ”kolateralna” žrtva. Nekako zbog ”tuge” što propadaju tajkunske ambicije pojedinih Maminja, drago nam je da smo s Podravkom na španjolskom suncu u mirnom ambijentu, bez navijačke huke i da nismo vidjeli taj slučaj. Ali samo do nedjelje je mir, jer u nedjelju će koprivnička publika u Saguntu biti glasnija, ako ne i brojnija.

Nakon utakmice odlazi se na aerodrom, a otuda u 23,30 istim zrakoplovom u Zagreb. Da bi sve bilo u domaćem stilu, tehničar u zrakoplovu već je drugi puta (bio je i u Danskoj) Ico Kolarić, Koprivničanac koji je išao u školu s Marom Barezom i Stricom Zvonkom Pandurićem.

Zadnja vijest: Ivanka Hrgović je izdržala trening, a fizioterapeut Bojan Savić je sa sigurnošću rekao da će igrati. Ako je Šojka stavi. Sirovec nema, četrnaesti broj je mlada Ema Blažeković, ostalo je standardno.

{vsig}reportaze/2011-02/{/vsig}

{vsig_c}0|Sagunto1.jpg|Put s plaže u Sagunto{/vsig_c}

{vsig_c}0|Sagunto2.jpg|Ulica koja vodi prema hotelu SH{/vsig_c}

{vsig_c}0|Sagunto3.jpg|Žmirkanje na suncu{/vsig_c}