Hrvatska ženska seniorska reprezentacija okupila se na prvim pripremama uoči Europskog prvenstva koje će se od 29. studenog do 16. prosinca 2018. održati u Francuskoj. Od početnih pet igračica RK Podravka Vegete, u užem sastavu su samo tri i to Ana Debelić, Antonia Tucaković i Selena Milošević, a ovu prvu fazu priprema propušta Nikolina Zadravec zbog ozljede te Ana Turk iz privatnih razloga. Vrijedi napomenuti kako je sa svojom slovačkom reprezentacijom na pripremama i igračica Podravka Vegete Maria Holešova dok se Karyna Yezhykava neće priključiti reprezentativnim pripremama Bjelorusije.

U sklopu nacionalnog tjedna reprezentacija izabranice Nenada Šoštarića jučer su u Prelogu odradile prvi trening, a tamo ostaju do 27. rujna. Slijedi im put u Szekesfehervar u Mađarsku gdje će odigrati dvije pripremne utakmice protiv Finske (28.9.2019. u 18:00 h) i protiv Kine (29.9.2019. u 16:00 h).

Izbornik Nenad Šoštarić na početku se osvrnuo na znatno promijenjen sastav reprezentacije i ciljeve koje želi ispuniti u ovom prvom ciklusu priprema za EHF EURO 2018.

– Sastav reprezentacija Hrvatske u odnosu na zadnje lipanjske utakmice sa Švicarskom i Ukrajinom se dosta promijenio. Ne našom željom nažalost. Promijenio se zbog subjektivnih i objektivnih okolnosti. Tri igračice su se oprostile od reprezentacije: Vesna Milanović Litre, Aneta Benko i Maja Kožnjak. Isto tako imamo dvije igračice koje su ozlijeđene s rupturama križnih ligamenata, Ćamila Mičijević i Marijeta Vidak. S obzirom na to odlučilo se da na ovim pripremama, između ostalog, naglasak damo i na testiranju novih igračica na pozicijama lijevom vanjskog i desnog krila. Osnovni i primarni cilj ovih priprema je definitivno je obnavljanje svega onog što smo radili do sada i učenje, odnosno specijalizacija nekih novih elemenata u našoj igri. Nekakvih noviteta koje ćemo pokušavati primjenjivati u završnim pripremama, ali i na Europskom prvenstvukazao je izbornik Šoštarić.

Osim treninga u Prelogu reprezentaciju očekuju i dvije prijateljske utakmice s Finskom i Kinom u mađarskom Szekesfehervaru.

Utakmice s Finskom i Kinom su dva različita tipa utakmica. Kina je prije mjesec dana izgubila samo gol razlike u finalu Azijskog prvenstva od Južne Koreje . Trener im je bio Danac i šest mjeseci su trenirale u Danskoj. Ubrzale su igru kao i svi do maksimuma. Nama definitivno odgovara jedna takva ekipa koja nas testira s obzirom na to da ekipe s kojima ćemo mi igrati u grupi na Europskom prvenstvu su sve trkačke ekipe počevši od Nizozemske, na Mađarsku i Španjolsku. Mislim da ovo može biti jedna jako dobra provjera. Bitna je stvar samo da do kraja sve te detalje iskoristimo i usavršimo kako bi djevojke imale čistu viziju što nas očekuje u 11. mjesecu kada ćemo na završne pripreme krenuti s igračicama koje razmišljamo voditi na Europsko prvenstvo. Bit će tu opet nekakvih promjena u sastavu, a tko će biti ta promjena na neki način će odlučiti i ove pripreme, odnosno kada vidimo na koji način neke od tih igračica reagiraju i koliko se uklapaju u ekipu i sustav igre koji mi želimozaključio je Šoštarić.

Mora se priznati da je ekipa na ovim pripremama drugačija od one u lipnju. Zbog ozljeda nam nedostaju dva prva lijeva vanjska, dok su se starije i iskusnije igračice oprostile nakon kvalifikacija. Ipak mislim da i ovakav pomlađeni sastav može dosta toga pokazati. Zato su ove pripreme idealne za uigravanje i prilagođavanje na novonastalo stanje u reprezentaciji. Sigurna sam da ćemo mi igračice i stožer dati sve od sebe kako bi se posložili te mislim da su ove utakmice odlična prilika za to. Očekujem da ćemo u obje utakmice, bez obzira na protivnice, stavljati naglasak na čvrstu i agresivnu obranu te postizanje što više golova iz kontre i polukontre – rekla je reprezentativka Larissa Kalaus.

Izbornik Nenad Šoštarić na ovu akciju pozvao je:
1. Ivana Kapitanović – Metz Handball
2. Tea Pijević – RK Lokomotiva Zagreb
3. Antonia Tucaković – RK Podravka Vegeta
4. Katarina Ježić – Siófok KC
5. Ana Debelić -RK Podravka Vegeta
6. Paula Posavec – RK Lokomotiva Zagreb
7. Kristina Plahinek – RK Lokomotiva Zagreb
8. Lucija Zeba – Kozarmisleny SE
9. Anamarija Boras – RK Lokomotiva Zagreb
10. Lea Vukojević – ŽRK Zrinski
11. Larissa Kalaus – RK Lokomotiva Zagreb
12. Dora Kalaus – RK Lokomotiva Zagreb
13. Stela Posavec – RK Lokomotiva Zagreb
14. Dora Krsnik – RK Krim Mercator
15. Valentina Blažević – SPR Pogon Szczecin
16. Ivana Dežić – SPR Pogon Szczecin
17. Ivana Krešić – Stryn T OG IL
18. Kristina Prkačin – RK Lokomotiva Zagreb
19. Selena Milošević – RK Podravka Vegeta

Na popisu pričuvnih igračica našle su se:
1. Magdalena Ećimović – RK Podravka Vegeta
2. Ines Lisjak – RK Sesvete Agroproteinka
3. Katarina Mrazović – ŽRK Koka Varaždin
4. Dejana Milosavljević – RK Podravka Vegeta
5. Dora Lukić – RK Sesvete Agroproteinka

Stručni stožer, uz izbornika Nenada Šoštarića, čine trenerica Snježana Petika, trener vratarki Matija Bilušić, fizioterapeuti Vesna Hodić i Goran Krušelj te tehnička menadžerica Ljerka Vresk. 

Izvor: HRS

Reprezentacija pripreme

FOTO: HRS