Pravo glasa stječe se članstvom u klubu - rukometašice RK PodravkeNa Skupštini Rukometnog kluba Podravka, što je u Gradskoj vijećnici u Koprivnici održana u ponedjeljak predvečer pod predsjedanjem predsjednika Jorna Pedersena i potpredsjednika kluba Hrvoja Kolarića, jednoglasno je donesena odluka o odobrenju odluke Upravnog odbora kluba o započinjanju postupka obveznog preoblikovanja kluba kao sportske udruge u sportsko dioničko društvo i odobrenju provedenih radnji na pripremama za započinjanje toga postupa. Postupak preoblikovanja ne bi trebao trajati više od tri-četiri mjeseca. Na skupštini je bilo 46 članova, od 93, prema statutu kluba dovoljno.

RK PODRAVKA PRVI RUKOMETNI KLUB U HRVATSKOJ UPISAN U REGISTAR PROFESIONALNIH KLUBOVA

A Upravni odbor donio je odluku o započinjanju spomenutog postupka 28. svibnja ove godine, zatim je obavljen upis kluba u registar profesionalnih sportskih klubova. RK Podravka prvi je rukometni klub u Hrvatskoj koji je to učinio.

Obavljena je revizija financijskih izvješća u zadnjih pet godina, tražbina i obveza kluba u sadržaju koji je propisan Zakonom o sportu (revizorska kuća Eminent d.o.o. iz Daruvara). Od Vlade RH zatražena je i dobivena prethodna suglasnost za započinjanje postupka i pristupilo se izradi elaborata.

Druga opcija bio je – stečaj, jer se nagomilani dugovi prošlih vremena (gotovo 8,000.000 kuna) ne mogu riješiti na drugi način. Zato je preoblikovanje spas za klub, njegov opstanak Tijek i postupak preoblikovanja konačno će se moći utvrditi tek nakon što Povjerenstvo za profesionalne sportske klubove odobri predloženi elaborat.

PET KRUGOVA UPISA DIONICA, NA UPIS ĆE SE POZVATI GRAD KOPRIVNICA I ČLANOVI KLUBA

Voditelji i izvjestitelji na sjednici SkupštineTočke elaborata objasnio je odvjetnik Damir Barišić iz Koprivnice. Između ostalog, temeljni kapital sportskog dioničkog društva imat će vrijednost od 4,100.000 kuna. Kod osnivanja, osnivač Grad Koprivnica (osnivač je reguliran zakonom, a odluke treba donijeti Gradsko vijeće) preuzima dionice u nominalnoj vrijednosti od 200.000 kuna i uplaćuje u istoj visini ulog.

U prvom krugu upisa dionica prema javnom pozivu, Grad Koprivnica poziva se na upis dionica i uplatu uloga u visini od 800.000 kuna.

Članovi kluba pozivaju se u drugom krugu na upis i uplatu dionica nominalne vrijednosti do 100.000 kuna.

U trećem krugu opet se pozivaju članovi kluba na upis neupisanih dionica. U petom krugu poziva se vjerovnik, Grad Koprivnica, na unos uloga pretvaranjem potraživanja prema sportskom društvu u temeljni kapital za vrijednost od 3,000.000 kuna.

NA KRAJU PREOBLIKOVANJA TEMELJNI KAPITAL IZNOSIO BI 6,100.000 KUNA

Jorn Pedersen i Hrvoje KolarićTek nakon toga završava postupak preoblikovanja sportskog kluba u sportsko dioničko društvo, koje se upisuje u sudski registar, a sportski klub u sadašnjem obliku kao udruga za natjecanje prestaje postojati i briše se iz registra udruga.

U elaboratu je predviđeno da se provede postupak povećanja temeljnog kapitala za daljnjih 2,000.000 kuna i to pretvaranjem prava, potraživanja vjerovnika, u uloge u sportskom dioničkom društvu i preuzimanjem dionica nominalne vrijednosti od 2,000.000 kuna, tako da konačna vrijednost temeljnog kapitala iznosi 6,100.000 kuna.

U ovom posljednjem koraku Podravka d.d. sudjelovala bi s oko 1,500.000 kuna sadašnjih potraživanja te ostali manji ili veći vjerovnici. To bi donijelo to da se klub približi likvidaciji dugova, ili da se oni potpuno anuliraju.

Vlada RH mora donijeti odluku da se klupska porezna dugovanja prebace na Grad Koprivnicu kao vjerovnika umjesto države i onda bi se moglo ostvariti pretvaranje tog novca u spomenuti temeljni kapital.