Održana je konferencija za medije uoči utakmica 17. kola 1.HRL za žene i najatraktivnijeg hrvatskog derbija. Podravka Vegeta u subotu gostuje u Zagrebu gdje će snage odmjeriti s aktualnim prvakinjama, zagrebačkom Lokomotivom. Uoči utakmice koja je na rasporedu u Domu sportova u subotu 24. veljače u 19:30 sati, održana je konferencija za medije kojoj su prisustvovali trener Ivica Obrvan te igračice Josipa Mamić i Dora Kalaus Žulj. 

Djevojke su odigrale grupnu fazu Europske lige s odličnim rezultatom i plasirali smo se u četvrtfinale ovog natjecanja, a ova nam utakmica dolazi tjedan nakon posljednje utakmice grupne faze u Danskoj. Ova utakmica spada u rang utakmica takve vrste, prije svega jer je to najveći derbi ženskog rukometnog prvenstva. Te utakmice uvijek nose naboj. Igramo protiv aktualnih državnih prvakinja za prošlu sezonu i sezonu prije. Bez obzira što imamo pet bodova prednosti jer su one osim u međusobnoj utakmici s nama izgubile bodove u još dvije utakmice, u Čakovcu jedan i u Osijeku dva boda. To nama uvelike olakšava situaciju no ne očekujemo nimalo laganu utakmicu nego upravo suprotno. To je utakmica u rangu Europa lige koju su i one donedavno igrale. Rezultatski su završile s nula bodova, ali su u nekoliko utakmica bile u vrlo dobrom izdanju. Domaću utakmicu protiv naših protivnica u četvrtfinalu Braile su odigrale s -1, uz neriješen rezultat poluvremena, a u drugom su poluvremenu vodile su četiri razlike. Posjeduju kvalitetu za respekt i imat će sigurno silan motiv protiv nas što je sasvim normalno kao što i mi imamo motiv protiv njih kad igramo kod kuće. Utakmica je gostujuća što je uvijek otežavajući faktor i one će pokušati sve da nas pobijede jer misle da imaju kvalitetu, a mi se pripremamo s velikim respektom. To svaki dan i govorimo na sastancima i pripremamo se jednako kao i za sve utakmice Europa lige. Vjerujem da će biti jedna zanimljiva utakmica koja kao i svaki derbi nema favorita. Svaki je rezultat moguć, a ja očekujem dobro izdanje naših igračica i kao i u svakoj utakmici, očekujem da budemo dobri i da pobijedimo – rekao je trener Ivica Obrvan uoči najvećeg hrvatskog derbija. 

Iako je tempo sad već duže razdoblje prilično jak ni uoči ove utakmice nije moglo biti drugačije, a priprema traje od povratka iz Danske. 

Imale smo dan odmora po povratku iz Danske i u utorak ujutro smo već bile u teretani. Zdrave smo i spremne i nema nikakvih problema. Svi smo željni ove utakmice jer Podravka Vegeta posljednje dvije sezone nije uzela duplu krunu, ali ove godine to želimo. Vjerujem da mi to možemo, spremne smo i radimo na pripremi kroz video analize, a trener nam otkriva njihove ”cake” – rekla je Josipa Mamić uoči subotnjeg derbija. 

Dora Kalaus Žulj jako dobro poznaje redove Lokomotive što zbog igre protiv njih u posljednje dvije sezone što zbog toga što je nekada i sama igrala za tu ekipu. Poznaje dobro njihov sustav koji sada izgleda malo drugačije uz pomlađenu ekipu i novog trenera.

Ova utakmica neće biti lijepa. Bit će teška utakmica, težak protivnik i nitko u takvim utakmicama nije favorit, ali moram spomenuti atmosferu koju imamo i to što smo u zadnjih mjesec-dva digle razinu igre i fizičke spremnosti te smo se potpuno prilagodile trenerovom načinu funkcioniranja u smislu pripreme za utakmice. Kad s druge strane pogledamo Lokomotivu izgubile su šest utakmica i to je uvijek teško, čak i kad si blizu, pa izgubiš to je na kraju dana izgubljena utakmica. Mi očekujemo tešku utakmicu, ali smo povezanije i atmosfera nam je bolja tako da vjerujemo da će utakmica dobro proći za nas – rekla je Dora Kalaus Žulj.

Istaknula je i neka imena koja su trenutno okosnica njihove ekipe. 

Ova Lokomotiva je ekipa na nekom početku, u nastajanju. Imaju mladog trenera koji je željan dokazivanja i koji želi sigurno dokazati da može naslijediti svog prethodnika. Mislim da je tako i s igračicama koje su tamo. Ima tu igračica koje trebaju jakih utakmica, boljih rezultata i utakmica u kojima se rezultati lome. Na kraju krajeva, utakmica u kojima se rezultati lome na jednu ili na drugu stranu, što u ženskom rukometu kod nas nedostaje. Možemo to vidjeti iz utakmica koje su izgubile jer nisu očekivale da će izgubiti, ali nisu se ni znale snaći. To je ekipa koja je željna dokazivanja i koja će se boriti jer nema što izgubiti. Htjet će pokazati da sve ono što se dogodilo u protekle dvije sezone vrijedi i da vrijede titule koju nose. Bit će teško i možda će odigrati iznad svojih mogućnosti. Na vanjskoj liniji najopasnije su Prkačin i Dramac koje imaju šut izvana i mogu proigrati krilo i pivota kad se na njih izlazi, a da se ne lažemo na njih se treba izlaziti. Na pivotima imaju Trunkovu i Lisjak koje su odlične i jedna drugu pokrivaju, jedna je viša, druga niža i odlično surađuju. Na gol se vratila Mamić koja je samnom igrala prije nekoliko godina i znam da je u odličnoj formi, što se vidjelo i po Europskoj ligi. To je okosnica ekipe, a tu su i Malec i Tupek koje imaju haklerski stil rukometa koji može biti opasan ako se na njega ne pripremaš – rekla je Kalaus Žulj. 

Trener je na kraju pojasnio kako bez obzira na rezultat ove utakmice neće dozvoliti da im izmakne titula prvaka. Prisjetio se i svojih riječi iz Danske jer je na sastanku nakon utakmice jasno zacrtao ciljeve za tjedan uoči derbija. 

Isključivo nas zanima pobjeda, priprema je kroz ovaj tjedan napravljena s maksimalnim fokusom na protivnice s kojima igramo. Ono što za sebe misliš da jesi, a misle sve moje igračice da smo bolja ekipa, to ne možemo samo reći na sastanku nego moramo i pokazati na terenu i to nije lagano ako nismo 100% fokusirani. Sada ću podvući, ako djevojke nisu rasčistile taj dio da je ova utakmica veliki izazov i sama po sebi nosi draž derbija. Trebaš biti motiviran da daš sve od sebe i kao individua i kao kolektiv i ako to nemaš ne možeš ovakvu utakmicu odigrati dobro. Upravo su ovakve utakmice draž ovog prvenstva i šteta da nema još ekipa na tom nivou. Ima jedna i to je derbi koji moramo odigrati maksimalno fokusirano i najbolje što možemo – zaključio je trener Obrvan. 

Dunarea Braila slijedi u četvrfinalu Europske lige, prva utakmica je na domaćem terenu no ovo se može smatrati i dobrom pripremom za nadolazeće izazove  u Europi iako slijedi reprezentativna pauza.

Sad će se malo razbiti ritam no svakako je to dobra priprema jer će se osjećati tenzija za dvije utakmice u Europi koje slijede. Ono što je meni vidljivo iako možda nisam sto posto u pravu je nedostatak stalnih jakih utakmica u kontinuitetu ne samo sad nego i inače. Igra se Europska liga pa imaš nekoliko domaćih, lakših utakmica gdje možeš ući slabije u utakmicu i prebacit se u višu brzinu pa svejedno pobijediš. Osjeti se i u pripremi za utakmice, na sastancima, videima da psihološki nije uvijek da padne plodno tlo.  To sam primijetio sad na samom kraju grupne faze Europske lige u pripremi za Nykobing da je fokus bio u padanju. Cure znaju bolje od mene kakve su te utakmice s Lokomotivom tako da pretpostavljam da će same pronalaziti motiv u takvoj utakmici da daju najbolje što u ovom trenutku mogu – rekao je trener Ivica Obrvan. 

Ulaz u dvoranu Doma sportova je slobodan, a utakmica će se prenositi na kanalu MAX TV Sport 1.