IVICA OBRVAN//”Ovo je situacija koju smo potajno priželjkivali da nas pobjeda ili u nekom sklopu neriješen rezultat mogu odvesti do četvrtfinala Europske lige što bi bio fantastičan rezultat sezone”

U nedjelju 11.02. 2024. s početkom u 14:00 sati na rasporedu je utakmica 5. kola EHF Europske lige s Praktiker Vacom. Vrlo važna utakmica u kojoj pobjedom podravkašice osiguravaju put do četvrtfinala ovog natjecanja. U posljednjih nekoliko godina osim borbe za domaće trofeje podravkašice nisu igrale ovako važnu utakmicu, posebno ne u nekom europskom natjecanju. Veliki je vjetar u leđa i domaći teren i publika koja u velikom broju posjećuje europske utakmice. Prilika je to koja je svim igračicama, kako su same rekle, privilegij, a svojim radom i pripremama došle su do tog ključnog trenutka koji žele iskoristiti za pozitivan rezultat i iskorak. Današnjoj su konferenciji prisustvovali trener Ivica Obrvan i igračice Larissa Kalaus te Ana Pandža. 

Trener Ivica Obrvan//foto: RK Podravka

Pripremamo se uobičajeno za tu utakmicu, imamo dovoljno vremena, cijeli tjedan od utorka do nedjelje. U standardnom programu smo, čak smo od danas prilagodili treninge što je normalno s obzirom da je utakmica u 14:00. Imamo treninge u tom vremenu i analizu prije svakog treninga za ono što ćemo raditi na samom treningu. Mislim da ćemo biti kvalitetno pripremljeni. Igramo protiv ekipe koja je u ovom trenutku u dobroj formi, prije svega u napadačkom dijelu. Šuterski su jako raspoložene gdje prednjače dvije-tri igračice iz vanjske linije Csíkos, Kuczora, Marincsák koje troše veliki broj lopti i zadnje tri utakmice imaju veliki postotak relizacije za vanjsku liniju. Morat ćemo i obrambeno i što se tiče igračkog dijela i vratarki biti na jako visokom nivou da zabilježimo pozitivan rezultat za nas. Ovo je situacija koju smo potajno priželjkivali, nije bilo baš puno šansi za nju, ali su cure svojim angažmanom, pristupom na treninzima i prije svega igranjem ovih utakmica koje su iza nas došle u prigodu da jednom pobjedom ili u nekom sklopu neriješenim rezultatom uđemo u četvrtfinale što bi bio fantastičan rezultat Podravke za ovu sezonu. Ovo je prva utakmica od ove 4 koje su iza nas, koja će biti pod nekim pritiskom da se nešto mora. Ove protekle četiri ulazili smo na način da damo sve od sebe kako smo se i dogovorili da budemo zadovoljni samim angažmanom i kretanjem igre te odnosom prema utakmici, obavezama i ako tu budemo skupljali kakve bodove da se osjećamo lijepo nakon utakmice, da damo svoj maksimum. To je funkcioniralo dosta dobro odnosno odlično, u ponekim situacijama i iznad očekivanja. Ovo je utakmica u kojoj se zbog samog rezultata i onoga što donosi pobjeda nameće pritisa. Ja bi želio i mislim da se taj pritisak hoće odraziti pozitivno jer ne igramo protiv Gyora, Krima nego protiv dobre ekipe koja dolazi iz jedne od najboljih ženskih rukometnih liga, ali protiv ekipe protiv koje se može igrati. Bez obzira na nedostatak Tine Barišić, tu je Larissa, Ana i Katarina Pandža koje su tu ostale na poziciji srednjeg i lijevo u rotaciji i vjerujem da one u ovoj utakmici svojom kvalitetom i fizičkom pripremljenošću mogu odgovoriti i nadomjestiti Tinin izostanak. Ja vjerujem, da ćemo se još kvalitetnije pripremiti u narednim danima i da ćemo odgovoriti na izazove koje jedna takva utakmica nosi – rekao je trener Ivica Obrvan. 

Larissa Kalaus//foto: RK Podravka

Ovo je prva utakmica u kojoj pritisak postoji i mislim da je to privilegija jer smo se za to same izborile. Po prvi puta je većina od nas u situaciji da napravimo taj jedan iskorak u dresu Podravke i sve se tome veselimo i zapravo jedva čekamo da ta utakmica krene – rekla je kapetanica Kalaus. 

Kao što je i bilo poznato u Norvešku nije išla Ana Pandža koja je bila u velikoj temperaturi te je medicinski tim odlučio da bi ovaj put za nju bio preveliki napor iako je željela biti na terenu pratila je utakmicu na televiziji.

Ana Pandža//foto:RK Podravka

Normalno da sam htjela pomoći ekipi, još u utorak sam mislila da ću na put no na kraju je odlučeno da zbog temperature neću ići. Gledala sam utakmicu i jako sam htjela da im mogu pomoći no sad ću dati sve od sebe da im pomognem. Jedva čekamo tu utakmicu, pripremamo se i imamo mali pritisak, ali onaj dobar i želimo dati sve od sebe da pobijedimo – rekla je Pandža. 

Znaju i njihove snage i prednosti, a sada imaju mogućnost i usporediti ih sa skandinavskim ekipama koje su okarakterizirale kao teže protivnike u odnosu na mađarski Vac. 

Meni je bilo lakše igrati protiv Vaca, igraju sporiji rukomet, lakše mi se bilo pripremiti za njih jer imaju te dvije igračice koje skoro cijelu utakmicu imaju odgovornost, a protiv Storhamara, igraju brže, 60 minuta trčiš, njihov tempo pa mi je protiv Vaca bilo lakše – rekla je Pandža. 

Pritisak je prisutan no one su ga očekivale i smatraju ga pozitivnim jer želja za prolazak dalje je velika. Ne samo da igračice žele i mogu pokazati puno nego su i fizički spremne i svjesne kako će mađarska ekipa ovdje doći s poštovanjem baš kao što je na startu grupne faze i Podravka otišla mađarskoj ekipi. Podsjetimo, podravkašice su tamo imale i +8 u posljednjih 10 minuta utakmice no na kraju su u toj utakmici uzele bod koji je u ovom trenutku jako vrijedan, a to im je iskustvo bilo itekako bitno za utakmice koje su slijedile. 

Rezultat sam za sebe govori da smo iz te utakmice dosta vidjele. U odnosu na Vac u kojem smo imale dosta veliku razliku, u druge dvije utakmice je moglo otići u bilo kojem smjeru, ali zahvaljujući tom iskustvu u Vacu, smo bile snažnije kao ekipa i znale smo da će biti teško no nismo popuštale i u obje je utakmice bilo prilike da se i Storhamar i Nykobing vrate, ali nismo im to dozvolile i nismo popuštale kako svojim igrama, tako i obranom. Same smo se izborile za to da ekipa Vaca dolazi s respektom prema nama i mislim da to moramo gledati pozitivno jer smo sazrele u odnosu na prošlu sezonu i prezentacije na tim utakmicama i na koji način igramo sad – rekla je Larissa Kalaus.

Naglasila je kapetanica kako će još kroz video i razgovor s trenerom vidjeti što još mogu bolje popraviti u odnosu na tu prvu utakmicu u Vacu, a sve u cilju i s motivacijom da upišu tu važnu pobjedu u nedjelju.

Trener Ivica Obrvan odgovorio je na pitanje o Vacu kao domaćinskoj ekipi odnosno ekipi koja je bolje raspoložena na domaćem terenu. 

Ja to ne bi tako rekao, to je pitanje koje se ponavlja. Mađarska ekipa je lošija kad krene iz mađarske i ja se ne bi s tim složio. Svaka ekipa bolje igra kod kuće jer ima osjećaj snage, topline svoje dvorane, gdje boraviš cijelo vrijeme u godini. Tako i Vac naravno, ali gledajući utakmicu u Nykobingu, gdje su 10-15 minuta prije kraja bile u neriješenom rezultatu, potonule su u samoj završnici, na nekih 4-5 razlike. Analizirali smo tu utakmicu, igrale su jako dobro, pogotovo ove dvije-tri cure koje su ispucale zajedno četrdesetak lopti s dosta dobrim postotkom pogodaka. Nykobing nije bilo kakva ekipa ne bi se ja bazirao na tu njihovu opasku da ne igraju dobro vani nego bi se fokusirao na svoje cure, našu ekipu, kako ćemo se mi predstaviti. Nismo mi ni u Storhamar bez obzira na probleme, išli sa spuštenom zastavom. Nijedna ekipa čak ni Esbjerg ne bi izdržao nedostatak dvije-tri igračice iz prvih 7-8 kao što smo imali Anu i Tinu i ne zaboravimo da je Larissa ispala u 33. minuti. To je ukupno tri igračice i pripremali smo se jednako kao i za ovu koja dolazi i htjeli pokazati svoj maksimum na toj utakmici te je na kraju uz sve poteškoće ispala velika razlika koja po kretanju i nije trebala biti. Meni kao treneru je žao, ali ono što nikada neću saznati je kako bi to izgledalo da smo bili kompletni. Koliko bi to samopouzdanje bilo značajno da odigramo jednu tako tešku utakmicu na teškom gostovanju i kako bi se kretao rezultat. To je sad iza nas i nećemo podcijeniti Vac, nećemo ih ni precijeniti bar iz mog kuta što ću pokušati prenijeti na igračice sljedeća 4 dana. Nadam se da ćemo biti dobro pripremljeni da odigramo jednu dobru utakmicu, a ja bih pozvao iako je nezgodno vrijeme, 14:00 sati, publiku da nam dođu pomoć u što većem broju. Nastojat ćemo svojom igrom učiniti to da odu zadovoljni svojim kućama – rekao je trener Ivica Obrvan. 

Utakmica je na rasporedu u nedjelju s početkom u 14:00 sati u ŠSD Josip Samaržija-Bepo. Ulaznice su dostupne u Pivnici Kraluš, Hotelu Podravina i prostorijama Rukometnog kluba Podravka te će biti dostupne i na dan utakmice na ulasku u dvoranu. Zasad imamo informaciju da će se na utakmicu odazvati dvadesetak navijača, možda i više iz Mađarske pa je iz tih razloga podrška još potrebnija. Ponovno će biti osigurano prodajno mjesto za potrebno osvježenje, a u dvorani najmlađe čeka Lino kutak s igračkama i bojankama i najdraži Lino maskota. Prijenos će biti na Arena Sport televiziji. 

Foto: RK Podravka