Veselje nakon Rusije // Foto Uroš Hočevar, IHFBilo je uživanje gledati kako su igrale hrvatske rukometašice u susretu 3. kola A grupe na olimpijskom turniru u Copper Box dvorani u Londonu: pobijedile su reprezentaciju Rusije 30:28 (15:15). Nisu se predavale ni kad su na početku počele tonuti. Odmak Andreje Penezić od obrane na desetak metara i njeni razarajući skok-šutevi dokazali su da je Hrvatska jaka kada vanjske igračice igraju pametno. U brzoj igri bilo je i grešaka, ali one su već u idućoj akciji ispravljane. Opet je sjajsna bila Jelčić, fenomenalna Gaće, razigrana Tatari, sigurna Franić-Elez.

Izvještaj koristimo sa službene stranice HRS-a, autor je Zoran Vujić.

IZVJEŠTAJ HRS-A

OLIMPIJSKE IGRE ŽENE, SKUPINA A, TREĆE KOLO RUSIJA – HRVATSKA 28:30 (15:15)

Nisu baš najbolje naše djevojke ušle u susret sa Ruskinjama. Naravno da su to iskusne protivnice znale iskoristiti, povele vrlo brzo sa 2:0, a već u 9. minuti imale su i pet golova viška, 8:3. Tada je hrvatski izbornik Canjuga pozvao minutu odmora, promijenio neke igračice, razigrale su se Penezić (šest golova u prvom dijelu), Gaće je zabila tri puta zaredom, a i Jelčlć je obranila nekoliko lopti. Promijenjena je i obrana, sa 6-0 prešlo se na 5-1 (Franić je bila naprijed). Sve to pridonijelo je tome da Hrvatska pred kraj prvog dijela dođe do izjednačenja, pa se na odmor otišlo kod stanja 15:15. Ivana Jelčić obranila je šest lopti, isto kao i Sidorova s druge strane.

Penezić je u 32. minuti svojim sedmim pogotkom dovela Hrvatsku do prvog vodstva na utakmici, 16:15, ali Ruskinje su vrlo brzo izjednačile..Argentinski suci su isključilli dvije hrvatske igračice, Pušić-Koroljević i Milanoivić Litre, ali uspjele su se .naše obraniti, a Penezić iz igre i Franić iz sedmerca u 36. minuti dovele su Hrvatsku prvi puta na plus dva, 18:16.

Vrlo brzo su se Ruskinje serijom od 3-0 vratile u igru, alli nakon kratke kreativne pauze Hrvatska je preko Tatari i Franić sredinom drugog dijela ponovno imala dva razlike, 23:21. Odlično je i dalje branila Jellčić, a stopostotna Gaće je svoijm četvrtim golom u 47. minuti dovela našu reprezentaciju na visokih tri gola prednosti, 24:21.

Hrvatska je prema kraju utakmice igrala sve bolje i kada su Gaće i Tatari u 54. minuti cepelinom dignule na 24:19 i vidjelo se da se našim djevojkama smiješi prva pobjeda nad Ruskinjama na vellikim natjecanjima.

Nažalost, izgleda da su djevojke malo prerano krenule u slavlje, a kada je isključena Penezić, Ruskinje su sa tri uzastopna pogotka ozbiljno zaprijetile. No, vratila se Penezić i 30. hrvatskim golom zaključila ovu veliku, jednu od najvećih pobjeda hrvatskog ženskog rukometa.

Andrea Penezić je postigla okruglih 10, Tatari je dodala sedam, Gaće je završila susret s pet pogodaka (bez promašaja), a odlična je, sa 12 obrana, bila Ivana Jelčić. Turei je postigla šest ruskih golova.

Uz čestitke našim curama, podsjetnik na iduću utakmicu, u petak je na redu susret protiv Crne Gore.

Zoran Vujić

OLIMPIJSKI TURNIR GRUPA A, 3. KOLO
RUSIJA – HRVATSKA 28:30 (15:15)

LONDON – Dvorana Copper Box. Gledatelja 4098. Suci: Carlos Maria Marina i Leonel Dario Minore (oba Argentina).
RUSIJA: Sedojkina (3+0), Sidorova (8+0); Postnova 4, Bodnieva 1, Davidenko 4, Levina 1, Šipilova 1, Muravjeva, Žilinskajte 3, Marennikova 1, Bliznova, Turei 6(4), Kmirova 3, Černoivanenko 4. IZBORNIK: Jevgenij Trefilov.
HRVATSKA: Grubišić (0+0), Jelčić (12+0); Tatari 7, Jovetić 1, Šerić, Gaće 5, Pušić-Koroljević 1, Horvat, Franić 3, Penezić 10, Lovrić, Zebić 1, Milanović Litre 2, Bašić. IZBORNIK: Vladimir Canjuga.
SEDMERCI: Rusija 4(4), Hrvatska 4(3).
ISKLJUČENJA: Rusija 10 minuta (Muravjeva 2+2, Bonieva, Žilinskajte, Kmirova po 2). Hrvatska 12 minuta (Pušić-Lprpljević 2+2, Šeroć, Franić, Penezić, Milanović Litre po 2).