Rukometašice Podravka Vegete odigrale su i posljednje kolo DELO Lige prvakinja u ovoj kalendarskoj godini i to na gostovanju kod ruskog Rostov Dona koji je upisao pobjedu 34:23 uz rezultat poluvremena 18:12. Uzvratna je to utakmica, odigrana nakon samo sedam dana u puno boljem izdanju u Koprivnici kada Podravkašice također nisu uspjele prirediti dugoočekivano iznenađenje, ali su rezultatom 22:23 ostavile nadu da će u ovoj europskoj sezoni, ali sljedećoj kalendarskoj godini još imati prilike za osvajanje bodova u najelitnijem europskom natjecanju.

Trener Goran Mrđen u današnjem ogledu nije imao puno prostora za rotaciju, a ekipa je stigla u Rostov sa samo 13 igračica. Danas nije bilo Milosaljević, Ilyne, Franušić, Zadravec i Buljan.

Sjajno je otvorila domaća ekipa i u sedmoj minuti uz veliku podršku domaćih navijača imaju već 5:1. Nije ta rezultatska distanca bila dovoljna domaćoj ekipi da nastavi istim tempom i probudila se Podravka Vegeta koja sa smanjenom mogućnošću rotacije, ali s velikom voljom nakon 10 minuta igre dolazi do aktivnog rezultata 6:4.

Improviziralo se danas u Podravkinim redovima zbog ograničenog broja vanjskih igračica pa je tako Karlovčan još jednom potvrdila svoju kvalitetu, ali i dokazala da može biti od velike koristi na vanjskoj liniji. Kalaus je danas ponovno bila motor ekipe i uz ulogu motivatora ponovno je zadavala velike muke ruskoj obrani, ali se ni ovoga puta nije mogla potpuno opustiti u igri jer je u ranoj fazi igre dobila dva isključenja.

Zaostatak od samo dva pogotka odlazi u +6 u korist domaćih igračica do sredine poluvremena. Bilo je atraktivnih poteza i na jednoj i na drugoj strani terena, ali unatoč dobroj borbi Podravke, Rostov zasluženo odlazi na odmor uz uvjerljivu prednost 18:12.

U drugom dijelu i dalje borbene Podravkine igračice, ulaze u odličan niz i nakon osam minuta susreta smanjuju zaostatak sa šest na četiri pogotka, rezultat je 20:16. Iako su stigle u Rostov desetkovane ozljedama danas su pružile i više nego dobar otpor kvalitetnom protivniku. U 47. minuti nakon novog naleta domaće ekipe, trener Goran Mrđen zove minutu odmora za svoju ekipu kod rezultata 26:18. Iako su se cure u nastavku borile, ponestajalo je snage s obzirom na širinu Podravkine klupe. Domaćin je mirno priveo utakmicu kraju uz rezultat 34:23.

Mislim da tih 11 razlike kad gledamo cijelu utakmicu nije čak ni realno. Borili se jesmo, Rostov je bio kvalitetniji, poluvrijeme 6 razlike, rezultat 18:12, ali možda je moglo biti i 15:12, 15:13. Borili se jesmo, imali smo 100 problema. Da ne ponavljamo istu priču s konferencije uoči Rostova. Došli smo bez dosta vanjskih igračica, tako da smo bili prinuđeni igrati čak s tri krila, dva pivota i jednim vanjskim. Improvizirali smo dosta, a u toj improvizaciji nismo ni bili toliko loši, ali jednostavno nismo mogli izdržati njihov ritam utakmice. Mislim da je njihova fizička moć i to što oni i u rotaciji ostaju moćni i jest donijelo ovakav krajnji rezultat. Na kraju i dalje tvrdim da je ova utakmica mogla završiti i pet ili šest razlike – rekao je trener Goran Mrđen.

Znali smo da će biti teška utakmica s obzirom na broj igrača s kojim smo došli. Trener je mijenjao i davao svima šansu da bi pronašao neku postavu koja će funkcionirati na terenu i na kraju smo to uspjeli u igri. To se možda i čini pomalo nerealno s tri krila i dva pivota, ali funkcioniralo je. Davale smo sve od sebe i radile smo u toj postavi čak i manje pogrešaka u odnosu na ostalo. S Rostovom 11 razlilke je puno, ali s obzirom na našu tešku polusezonu zapravo je i prihvatljivo – rekla je Kalaus.

Slijedi pauza, ali kapetanica Kalaus vjeruje u još dobrih izdanja Podravke u novoj godini i nastavku europskog natjecanja.

Definitivno, svima nam je trebalo neko vrijeme i nekoliko utakmica da se uigramo u sustavu trenera Gorana Mrđena. Kad se povećao broj utakmica u tjednu dogodile su se i ove ozljede. Vjerujem da će se do prvog mjeseca određeni broj igračica vratiti i da ćemo nastaviti s boljim igrama s obzirom da ćemo imati veću rotaciju – zaključila je Kalaus.

Slijedi reprezentativna pauza i pripreme za cure koje odlaze na Svjetsko prvenstvo i to Popović, Kalaus, Turk, Mugoša, Bazaliu i Dumanska.

Dvoran Palace of Sport. Gledatelji: 1000 Suci: Ismailj Metalari i Nenad Nikolovski (Makedonija). EHF Delegat: Shlomo Cohen(Izrael)

Rostov Don: Kalinina(3), Lagina(7);Edwige 1, Managarova 4,  Sen 1, Lagerquist 4, Levsha 1, Bobrovnikova 3, Amorim 1, Frolova 7, Tazhenova, Kozhokar 2, Zelenkova, Zaadi 8, Kuznetsova 2, Borschenko. Trener: Johansson Per Andre

Podravka Vegeta: Tucaković(6), Dumanska(4); Turk, Kalaus 6, Karlovčan 2, Popović 1, Strugar, Milošević, Mugoša 4, Šenvald 1, Milić 1, Stelmakh 2, Bazaliu 6. Trener: Goran Mrđen.

Foto: Romana Mihalec