Prije utakmice s Juventom // Foto Ivo Čičin-MašanskerOva ekipa Podravke Vegete ulazi u utakmice sa smješkom na licu. Uoči utakmica na turniru u mađarskom Székesfehérváru nije bilo tradicionalne napetosti i drhtanja kako će se proći, niti je bilo pognutih glava i mrkih pogleda kad se prva utakmica izgubila. Ovo je ekipa u stvaranju i ima oscilacija. I ima na njih pravo.

Nakon podjele pehara // Foto Ivo Čičin-MašanskerU Koprivnici s Fehérvárom iskazana je izuzetna borbenost, a s povećanim zanimanjem gledao se samo nastup prinova, jer je svakoga zanimalo kakva je nova Podravka Vegeta. A to se nije moglo zaključiti nakon jedne utakmice. A niti nakon tri.
Fehérvár - Podravka Vegeta // Foto Ivo Čičin-MašanskerU Mađarskoj se izgubilo od Fehérvára, možda s malo prevelikom razlikom (-6), ali domaćinovo je pravo, uz očito bolju prripremljenost, da ima barem 10 posto od sutkinja. No, ekipa nije bila svježa, ”teške” su bile noge i ruke, malo toga je bilo za pamćenje, osim detalja koji je doslovce upao u oči: dva puta je domaćoin vodio sa četiri razlike, oba puta Podravka je jurišala kao da se ništa nije dogodilo i oba puta je dostigla razliku. Borbenost i motiv kao i na utakmivi u Koprivnici.
Fehérvár - Podravka Vegeta // Foto Ivo Čičin-MašanskerPodravka Vegeta - Iuventa // Foto Ivo Čičin-MašanskerNa utakmici sa slovačkom Iuventom (pobjeda +12) počela je sedmorka: Milenković na golu, desno krilo Vukojević, lijevo Pongrac, pivotkinja Milanović Litre, na vanjskom lijevo Trifunović, u sredini Havić, desno Živković. To je već bilo nešto. Vanjska linija je od 32 postignuta gola zabila 22 gola,11 krila i 5 pivotkinje. Bila je to dobra igra, sve koje su bile u igri su zabile, osim Poljak.
Podravka Vegeta - Iuventa // Foto Ivo Čičin-MašanskerVidjelo se da je dobro dok igra spomenuta prva sedmorka plus Gavranić, jer je protok lopte brži. Igračica koja razigrava, morat će se naučiti one mlađe, ne može primiti loptu i onda je udariti u pod, pa tek onda tražiti rješenja za daljnju igru. Zagrijavanje // Foto Ivo Čičin-MašanskerBez brzog protoka lopte nema dobrog napada na suparničku obranu, on se postavi i sve propada. No, trener Mrđen svjestan je tih nedostataka i pokušava ih otkloniti i za vrijeme igre. I kratka izmjena igračice koja pogriješi jedna je od terapija koja se primjenjuje, koja nije kazna, tek mali tajming za razmišljanje o tome ”što li sam učinila”.
Milanović i Milenković // Foto Ivo Čičin-MašanskerVanjska linija pokazala se snažnom kad od početka igra Havić. Je li u nje bio psihološki momenat, kad ju se proteklih sezona stavljalo ili na malu minutažu, ili samo mijenjalo za igru u obrani. Kad joj se dozvoli da igra slobodno, onda je to druga Havić, a sloboda igre razvila je maštu u iskusnijih igračica i to izgleda dobro.
Havić i Živković // Foto Ivo Čičin-MašanskerTrener ima problema na desnom krilo. Lea Vukojević će vjerojatno morati igrati discipliniranije, pogledati ima li tko bolje postavljen od nje u kontri i, iako ima izrađen, fini, udarac lijevom rukom, povremeno nedostaje preciznost koja bi trebala doći s većom mirnoćom i koncentracijom. Učinak će biti znatno veći, ako Podravka Vegeta namjerava, a čini se da dâ, igrati na kontre i polukontre. Za Vukojević smo potrošili malo više redaka, jer je ona u prvoj sedmorki, a njena zamjena su Živković i Čović, koja s pozicije krila odlazi i na drugu kružnu napadačicu.
Čović, Gavranić, Pongrac // Foto Ivo Čičin-MašanskerMirjana Milenković na golu, otvorena, duhovita i vedra osoba, sama sebe najbolje analizira i priznaje greške. Osnovno je problem s golovima iz vana, jer se na udarce ide ”napamet” (dobro, dio ide na dušu i obrani), a bez obzira na nekoliko sjajnih obrana (izlaskom) na krila, dolaze golovi ”iz mrtvaca”. Trener i ona znaju o čemu se radi, pa će se to popraviti. Vratarka će biti važna u utakmicama Lige prvakinja i to je jedan od ključnih poslova. Inače, skloni smo teoriji da je vrhunskoj ekipi potreban trener vratarki (primjer: Marta Žderić – Vladimir Vujović), jer bez obzira na dobru volju trenera za vratarke često nema vremena (ovo je iz vlastita iskustva, koja imam i kao rukometni vratar, ali i kao trener vratarki Podravke Vegete u vrijeme Dietera Benotića i Vilima Tičića). A za profiliranje u ekipu europske vrijednosti ni kondicijski trener ne bi smio izostati.
Nisam mislio na ovakav komentar samo nakon tri pripremne utakmice, ali povuklo me zato što vjerujem u gotovo dnevni napredak ove ekipe, bez obzira kakvi rezultati bili do početka natjecanja. Kad je u Podravku Vegetu u jednom navratu došao trener Josip Šojat i kad smo desetak dana bili na turnirima u Luksemburgu i Njemačkoj, nakon utakmice s Hypom Šojka je rekao: ”Dobro, je, zadovolljan sam, približavamo se: više ne gubimo s 10 razlike, sad je samo pet”.
I za ovu ekipu trebat će strpljenja i uživati u onome što se radi dobro, a ne treba previše brinuti za slabe točke, jer će se one ispraviti. Uostalom i zagrebačka Lokomotiva, koja je krenula ranije s pripremama, ima problem s uigranošću, a zasad igra ovisi o sjajnoj Sonji Bašić. Ali kad Bašić stane, ili ne igra ili ne može igrati punom snagom i idejom, kao u finalnoj utakmici s Fehérvárom, onda su ostale igračice pomalo u problemima, jer iz vana se postigne tek poneki gol, a odgovornost preuzimaju krila i pivot.
Dušak,Trifunović, Poljak // Foto Ivo Čičin-MašanskerNo, iz toga, i iz prvih utakmica, ne treba izvlačiti nikakve zaključke. Kad netko pita kakva je ova Podravka Vegeta, a kakva je Lokomotiva, koja želi preuzeti Podravki Vegeti primat, odgovor je – bumo vidli.
Naime, stručnjaci koji vode ekipe vide i znaju što će biti. Nama ostaje da vidimo što trenutno jest. Na osnovi toga, a prije turnira u Vácu u subotu, na kojem uz domaćina i Podravku Vegetu sudjeluju i Hypo i Veszprém, veselimo se novom susretu s rukometom, koji nikad nije isti, bez obzira na bezbroj utakmica. Zgodno je imati dobar rezultat u pripremnom razdoblju, ali, molim vas, sjeća li se netko kako je i s kim Podravka Vegeta igrala prošlog ljeta ili onoga prije toga?
Ljeto i turniri služe kao sunačnje na plaži: skupljanje energije za napore koji dolaze. Kao što će se gospodične i gospođe nakon plaže hvaliti i isijavati svojom potamnjelom kožom, tako će i sportašice isijavati energijom koju skupe u ovom vrlo napornom početnom dijelu sezone, kada se od početnog jednog koraka naprijed, a dva nazad, na kraju ide samo velikim koracima naprijed.
Nadamo se – bez popikavanja. Polako se ježi jež.

Direktorica, tajnica i snimateljica, Ljerka Vresk // Foto Ivo Čičin-MašanskerP. S. I za kraj o Podravkinu okruženju na turniru u Mađarskoj: prava recesijska ekipa. Putovalo je 15 igračica, dva trenera, dva člana Uprave (Anđelko Stričević), od kojih je jedan vaš urednik (ujedno i novinar i fotoreporter, a za potrebe ostalih kolega i distributer informacija o svom trošku), vozač Mirko Franjo i v.d. direktorica Ljerka Vresk, koja je ujedno i tajnica, a bome i klupska snimateljica (vidi sliku).
Podravka Vegeta putovala je bez fizioterapeuta, jer je Bojan Savić imao obiteljskih problema, pa su na utakmicama vrlo korektno taj posao obavljali fizioterapeuti Fehérvára i Iuvente. I ovim putem zahvala.
Tekst i fotografije: urednik www.rk-podravka.hr Ivo Čičin-Mašansker