Veselje zbog pobjede i ostanka u Europi // Foto Ivo Čičin-MašanskerPodravka Vegeta u napetoj utakmici pobijedila je U Jolidon Cluj 28:21 (16:13). Pola sata igrala je bez glavnog organizatora igre Mirande Tatari koja se ozlijedila u prvom poluvremenu, ”pokrpana” je, pa je opet stradala početkom 2. poluvremena. U toj situaciji na njenom mjestu zamjenjivale su se pivoti Milanović Litre i A. Čović te krilo Pušić-Koroljević. Osim glavnog strijelca Sanje Damnjanović, ”ukazala” se Lidija Horvat s pet lakih komada, kao i Vesna Milanović Litre. Tatari dva u prvom i jedan u drugom poluvremenu.

Sanja // Foto Robert ŠoštarićAko je Damnjanović igračica utakmice, junakinja je (opet) Marta Žderić, koja je u nekim trenucima branila fenomenalno.

Prvo poluvrijeme proteklo je u nadmoći Podravke Vegete, ali uz naznake ”opasnih namjera” gošći iz Cluj Napoce. Vjerojatno bi bila i veća razlika od 16:13 da se u 25. minuti nije ozlijedila Tatari (koljeno). Nastala je konsternacija u redovima Podravke Vegete (bilo je 13:9 i igračica manje, isključena je Gaće), dvije pogreške u napadu i Cluj je smanjio na 13:11. Pušić-Koroljević je morala preuzeti ulogu Tatari, u igru je ušla i Vidak, Hrupec je sve to malo izmiješao i onda se u 28. minuti ”ukazala” Lidija Horvat i ”tresnula” u mrežu za 14:11. No, Chintoan je opet smanjila na dva razlike, 14:12, ali u 29. i 30. minuti razliku povećavaju Vesna Mailanović Litre trećim i Sanja Damnjanović petim golom. Dinca je iz kontre postavila konačni rezultat od 16:13. Da je bilo malo više spretnosti u zadnjem napadu mogao je biti i gol više, ali i ovo je bilo zadovoljavajuće. Dobra vijest u poluvremenu. Bojan Savić osposobio je Mirandu Tatari.

Miranda // Foto Robert ŠoštarićU 2. poluvremenu odmah i loša vijest, u 34. minuti igre, kod stanja 17:15 Tatari je opet na podu. Prve prognoze su oštećenje ili puknuće meniskusa. Svi su izgledi da će Podravka Vegeta biti lišena kapetaničinih usluga do kraja Lige prvakinja, a pitanje je hoće li moći nastupiti na Europskom prvenstvu u Srbiji. No, pričekajmo detaljne liječničke nalaze.

Odmah zatim Tivadar je iz sedmerca smanjila na samo gol razlike, 17:16, ali onda je Hrupec ubacio u igru Horvat, a ona je večeras bila vrlo precizna i zabila je iz skok šuta za 18:16. Iz sedmerca Tivadar opet smanjuje na jedan razlike, 18:17. Vodstvo ekipe preuzela je Damnjanović, ostale su zdušno pomagale, neke više poput borbene ”kradljivice” lopti Andree Čović, a nekima nije išlo, primjerici Aniti Gaće. Mlađe nećemo imenovati, jer nije na njima da nose teret rezultata. Vesna Milanović Litre, koja je odigrala sjajnu partiju te Lidija Horvat koja zaslužuje isto takve pohvale, povisile su na 20:17 u 39. minuti.

Lidija // Foto Robert ŠoštarićKad su u 42. minuti prvo Tivadar sa 7 metara, pa Senocico sa 9, smanjile opet na jedan razlike, postavilo se pitanje dokle može Podravka Vegeta izdržati takav pritisak. Nije trebalo čekati dugo. To jest, dogodilo se odmah. Damnjanović je povisila na 21:19 u 43. minuti, Horvat minutu kasnije zabija svoj treći gol i pokazuje da misli ozbiljno. Tri je razlike i veliko veselje u dvorani. Sjajno navijanje, sjajna podrška, sjajna atmosfera i nadasve lijepa slika. 

Potom je Damnjanović sa sedmerca povisila  u 46. minuti na četiri razlike, 23:19, a onda zabila još dva zaredom: za 24:19 u 47. minuti, pa iz 7 m na 25:19 u 49. minuti. Dvorana je bila u transu. No, ne samo zbog toga. Gledatelji su prisustvovali jednom rukometnom čudu, nevjerojatnoj Marti Žderić. Kako li je doslovce krotila zicere to je bilo čudo neviđeno. Na početku njene karijere, dok još nije bila ni punoljetna, za Martu Žderić nam je rekao tadašnji trener Podravke Josip Šojat: ”Pazi što sam ti rek’o: mala je muški Šola”. Šojka, bio si u pravu! No, uz očit talent kako se dobro vidi i ruka trenera Vladimira Vujovića!

Vesna // Foto Robert ŠoštarićI da ne zaboravimo, Sanja je zabila i četvrti gol uzastopce i u 54. minuti povisila na 26:19. Pa onda ni Horvat nije htjela biti lošija, pa u 56. minuti zabija za 27:19. A onda vrijedna, radišna Andrea Čović postiže svoj jedini gol i u 56. minuti je 28:19. Na gol je stala i Kapitanović, obranila dvije lopte, a Florea iz igre i Tivadar sa 7 m zabile su za konačnih 28:21.

Bez obzira na bojazan za rezultat zbog neigranja Tatari, nemojte ni posumnjati da se ova ekipa Podravke Vegete bilo kome predaje i nemojte sumnjati da neće igrati svim srcem do zadnje kapi krvi. 

Veselje // Foto Robert ŠoštarićSkandiralo se i klicalo (uz odlično vođenje razglasa), a kada su organizirani navijači počeli skandirati ime trenera Nevena Hrupeca, onda je i skandiranje i pljesak bio upućen na pravu adresu: Hrupec i ostali treneri (Golub, Vujović), a prevažna je uloga fizioterapeuta Savića, zaslužni su za ovo što pružaju djevojke na terenu.

Osiguran je Kup kupova, dostignut zacrtani cilj i moglo bi se slaviti. No, bez obzira na hendikep zbog Tatari, nije rečena zadnja riječ. Podravka Vegeta može i do četvrtfinala. Dostigne li ga, kapa se skida do poda. Ostane li ”samo” Kup kupova, ne mora kapa do poda, dovoljno je do cipela!

Pozdrav navijačima // Foto Ivo Čičin-Mašansker

UTAKMICA 4. KOLA B GRUPE LIGE PRVAKINJA

PODRAVKA VEGETA – U JOLIDON CLUJ 28:21 (16:13)

KOPRIVNICA – Gimnazijska sportska dvorana. Gledatelja: 2500. Sutkinje: Malene Krolokke Lythje i Karina Christiansen (Danska). Delegatkinja EHF-a: Monika Hagen (Švedska).

PODRAVKA VEGETA: Žderić (11+0), Jelčić (2+0), Kapitanović (2+0); A. Čović 1, Ž. Čović 1, Pongrac, S. Šenvald, Božić, Gaće, Damnjanović 11(4), Milanović Litre 5, Dragišić, Vidak, Tatari 3, Horvat 5, Pušić-Koroljević 2. TRENER: Neven Hrupec.

Međusobne čestitke // Foto Ivo Čičin-Mašansker

U JOLIDON CLUJ: Petrozi (4+0), Mazarean (0+0), Munteanu (6+0); Florea 1, Paraschiv 2, Dinca 5, Mihai, Ivan, Chintoan 2, Tivadar 6(5), Tetean, Turcaş, Safta, Cartaş, Senocico 4, Vadineanu 1. TRENER: Gheorghe Covaciu.

SEDMERCI: Podravka Vegeta 4(4), U Jolidon Cluj 5(5).

ISKLJUČENJA: Podravka Vegeta 6 minuta (A. Čović, Gaće, Horvat), U Jolidon Cluj 6 minuta (Paraschiv, Tivadar, Turcaş)

IGRAČICA UTAKMICE: Sanja Damnjanović (Podravka Vegeta)